Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 95
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis
    Ти като ми задаваш този въпрос си мисля, че май не си виждал кърлеж (вароа)
    да речем не съм виждал - идвам при теб,при пострадалите ти пчели и ти ми обясняваш как да разбера има ли,няма ли опаразитяване,а именно ......?

И не м/у другото със какво и кога третира?

п.п.да и забравих да те питам - не знам от кой край на България си,но беше ли сравнително топло при теб през месец декември (става дума и за двете години)?

Наблюдател
    Регистриран
    21.02.2011
    На мен най силния ми избяга, а не е умрял.
    След отваряне на кошера установих че си има и мед и прашец,това се случе през януари през хубавите дни се облита нормално и изведнъж го няма.А при мен рапица няма.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Нали за това говорим- Силен кошер, мед има, прашец има, подмор нормален, облита се при хубаво време, и после пчелите ги няма ?

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    Нали за това говорим- Силен кошер, мед има, прашец има, подмор нормален, облита се при хубаво време, и после пчелите ги няма ?
    Много е важно да се уточни точно това и да се запомни,а именно че ги НЯМА - запомнете,като говорите и мислите друг път по този проблем,защото виждам как се лутате във всякакви причини и изброявате всички познати негативни фактори и цитирате всички известни учени,но в 99% от тях имаме умиране на пчели,наличие на подмор и т.н.,а не ИЗЧЕЗВАНЕ.

Пак казвам - проблема не е,че умират,а че изчезват!!! т.е.търси се причината,заради която изчезват,причините за да умрат ги знаем на изуст.Естествено допълнително се задълбочава проблема,когато имаме неправилна пчеларска практика,неграмотност,пръс кане и прочие,но си има конкретна първопричина т.е.няколко причини на куп и комплекс от фактори,за мен са несериозни и необосновани твърдения за МАСОВОТО изчезване на пчели.

Nic 59
    Guest
    Абе те че не изчезват е ясно но защо напускат кошерите?
    Интересни са ми обстоятелствата за това.
    Според пострадалите напускат зимата. Защо точно тогава?
    Едно силно семейство има десетки хиляди пчели - е как никой не видя че напускат? Може би през ноща? Дори поедичното напускане ще се забележи от някой. Друго условие е че има някакви условия за летеж и напускат района на пчелина.
    Никой не е споменавал за компактна маса /дори подобие/ на рой напускащи пчели а това щеше да се види някъде.
    По еденично и през ноща?
    Друг момент е майката. Може да приемем че пчелите напускат защото се чустват обречени и не искат да товарят семейството със чистене на подмор но майката има друга нагласа едва ли има инстинкта да отлети за да не товари семйството.Тя въобще може ли да лети през зимата? ...................
    Да не би да бягат от пчеларите ???

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Да извинявам се - под изчезване имам в предвид,че напускат кошерите.

Зимата - най-тежкия период за пчелите ....... има нещо необичайно във този сезон .... началото на зимата,особенно тогава ..... какво и е началото на зимата,освен че напоследък е топла за друго не се сещам,но има известна логика да се търси нещо,някаква връзка и със климата.

Компактна маса наистина няма - логично е,че ако бяга цялото семейство,вкупом все ще се намерят някъде умрели (или живи) пчели на куп.

Но има и още един въпрос - бягат ли от пчеларите ....... а защо бягат и от горите?

п.п.поединично бягане,едва ли ще бъде забелязано,дори да е през деня!? - ти можеш да видиш,че в топъл,слънчев зимен ден,пчелата отлита от кошера,но само това,от къде да разбереш дали ще се върне?

Nic 59
    Guest
    То че има нещо общо с климата и това е ясно. Бях писал една друга тема за изчезването... и мога да си коригирам мнението - вчера видях не една цели две лястовички и бяха кацнали както едно време на жиците т/е не висяха с главите надолу както прилепите. За това ги няма и в горите обекта на дискусията.
    Правиха мноооооооого голямо изледване на проблема и като лаик /начинаещ де/ имам идея. Не е проблем за големите държави /които реват за проблема/ да сложат няколко хиляди кошера на контролни везни /тензо дачциците са евтини/ и при наличие на бягство да изчислят буквално до пчела времето, скороста и т.н.
    Ама как да стане това когато определени представители на тези държави си мислят че млякото се прави както кока-колата.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    http://[/quote]И на мен ми измряха, ...тводки)

Измряха или избягаха ?
    Кое от двете, защото са различни събитя.
    Има ли някой от форума, който лично да има случай на избягали пчели, не изчезнали постепенно и останала майката с една шепа пчели. Второто по има обяснение.

За бягане по единично е смешно да се говори. Пчелата е социално същество, а едва ли са си определили среша някъде, където да се изчакват цялото семейство. Ясно е, че умират и за това не се завръщат в кошера, но каква е точната причина. Явно, че пчелите по-някаква причина не са достатъчно витални.

За сега няма официални данни за наличие на Малкия кошерен бръмбър в Б-я. Но дали това е точно така? Да не говорим, че и за Нозема церана, почти нищо не се споменава и публикува.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Токо, и аз си ги задавам тези въроси, и наистина относно увеличаване на зимната популация на пчели, не съм наблегнал много. Но това което забелязах по умрелите пчели е , че бяха много опаразитени с вароа. А съм ги третирал с препарат.
    Мисля че опаразитяването си има обяснение.Третирал си август но имайки впредвид топлото време до януари семейството е продължило да се развива и вароа намира убежище в запечатаното пило.Аз третирах и януари.Продължавайки да се развива семейството консумира от готовите запаси и по този начин разширява зимната ложа(мястото на кълбото).След като в края на януари началото на февруари започне развитието семейството се свива да топли пилото и по този начин губи контакт с медовите запаси и гладува.Гладуването отслабва имунната система и всички болести се лепват на семейството.Много често умират от глад.Известно е че пчелата ако има възможност умира извън кошера,а топлото време разрешава това.Затова и не се намира много подмор.Като добавим другите фактори и картинката става пълна. Така си обяснявам изчезването на пчелите.

Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •