Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 63
    Nic 59
    Guest

Защо да не се развият силните семейства бързо без стесесняване? Предполагам че се ограничават слабите и семействата които по трудно усвояват обем. Бързото развитие е съвкупност от дадености /добра майка, хр. запаси, читави пити и др/. и стесняването не е най важния фактор. Ако са зазимени силни сити и здрави стиропора е излишен.

пп - Горното не се отнася за големи лежаци и 12 Дадан.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010

Работа /мързел/рентабилност

yuri сам го написа няма идеален кошер.

Да прав си когато има подходяща вентилация питите не мухлясат, но какво се случва със запасите от мед?Сигурен съм на 100%, че драстично намаляват за сметка на не мухлясалите пити и икономисания труд. Излиза че едното е за сметка на другото и всеки има правото да избере по какъв начин да пчеларства.

п.п. между другото мухлясалите пити не са кой знае какъв проблем, силните семейства ги оправят.

toko темата е много дискусионна. Не знам кой е правилния начин и дали въобще има такъв. Даниел също е прав, че със стесняване и навременни намеси на пчеларя след това също може да се постигнат много добри резултати.
    Всеизвестно е, че всяка отваряне на кошера променя моментните условия в него. На пчелите е нужно време и ЕНЕРГИЯ за да ги възстановят след това. А това е стрес.В природата никой не им се меси. Та аз понеже живея на 150 км от пчелина си, нямам възможност постоянно да съм при тях и да реагирам на всяка тяхна нужда. За това през годините си създадох метод на работа, който да удовлетворява потребностите на пчелите, моето време и получаване на добри добиви. Годините са различни, но да направим една средна сметка. Средния ми добив е около 50 кг мед от кошер при стационарен пчелин. Друг пчелен продукт не добивам. Оставям по около 30 кг за зимуване. Ако ги оставям с 15 кг, което според много колеги е достатъчно, ще получа по 65 кг стоков мед. Но в моя случай, аз захар не ползвам и въобще не подхранвам през пролетта. Само надрасквам съществуващите медени пити и ротирам корпуси. Но с 15 кг за зимуване ще трябва да подхранвам задължително. И после пак си получавам средния добив от 50 кг. Е защо е нужно да си увеличавам обема на работа и да си стресирам пчелите, след като крайния резултат не е по-добър. А разходите ми са много по-големи, и себестойноста на продукта ми се повишава многократно. А при мен, тя е много под 2 лв. А после за крайните цени на меда, за краен клиент, се коментират едни цифри, разходи и т.н. .... но това е за друга тема.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Наистина при положение, че пчелина е на голямо разстояние вариянта ти е удачен.
    Мога само да вметна , че аз ги зимувам силно стеснени на един корпус с около 8-12 кг. мед без проблем, но наистина си има доста работа.
    От две три години не подхранвам нито с мед, нито със сироп, а само добавям март/април запасни пити от склада и то на крайно нуждаещите се.
    И аз съм съгласен, че в природата са на спокойствие и това им е голям плюс.Но да си преставим мислено една хралупа в която е заселено пчелно семейство.
    Съгласи се че в повечето случай входа в хралупите е един и вентилацията едва ли е голяма, а и като обем не са кой знае, колко големи.Спазено е по естествен начин правилото на трите Т-та(тъмно тясно топло).

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010

СТЕСНЯВАНЕ И ЗАТОПЛЯНЕ НА ГНЕЗДАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Да митовете и легендите са интересно нещо, но дори и в тях има доза истина.
    А колкото до трите Т-та факт е че в природата е така поне в горната част на хралупите.

А точно това не мисля че е мит:
    ''През пролетта колкото се може по рано, трябва да се стеснят и затоплят гнездата на пчелните семейства.Те се оставят на толкова пити, колкото се покриват от наличните пчели, като излишните и празните се изваждат.По този начин по-добре се запазва топлината и се отстранява опасността от простудяване на пилото при повратните застудявания. Това е особено важно при по-слабите семейства. Само при най-силните семейства могат да се оставят по една две пити с мед повече, за да не се чувства задушност и теснота при затопляне на времето. При стесняване на гнездата в средата трябва да останат питите с пило, а до тях и тези с храна, така че семействата да имат на разположение достатъчно количество доброкачествен мед и прашец, както и работнически килийки. Така ще има непрекъснато яйцеснасяне и развитие независимо от състоянието на времето през пролетта.За по-добро запазване на топлината в гнездата през пролетта те трябва да бъдат добре защитени особено от горе понеже от там излиза лекият топъл въздух. Изследванията на В.А.Темнов показват, че със затоплянето и стесняването на гнездата може да се икономиса през пролетта по около 4 кг. Мед на пчелно семейство.

"Календарен справочник" автор Л.Радоев''
    .

п.п.всъщност от известно време разширявам макар и със закъснение.

Наистина повечето хралупи са малки и тесни (затова и всяка година роят, но има и много роеве в комини на изоставени къщи, а там течението е много голямо. Както казах темата е много дискусионна.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Веднъж чух Маргарита Дикова да обяснява на група нови пчелари: Ако искате да форсирате рано напролет развитието на семейството, махнете една пита /т.е. оставете ги на по-тесно - мой коментар/, ако искате да забавите развитието, добавете в повече една пита /т.е. разширете ги повече от необходимото - мой коментар/. Сега някой ще попита коя е Маргарита Дикова - редактор на списание Пчелар и Пчелин.

Разбира се, това се отнася в по-малка степен за силни семейства, които са в състояние да поддържат по-добре топлината в гнездото.

ANIBAL
    Guest
    Мисля,че Боби изрече истината!
    Сега да ви кажа моето мнение.Относно хралупите има известна закономерност.Повечето семейства ,които съм извадил са точно такива.В маломерни или средни жилища.Но има и такива ,които са заселили доста доближаващи хралупи с обем на три корпуса.Това е гледка ,която не се забравя никога.И това ,което изваждаш от там също.Пчелните роеве се съобразяват със силата ,която представляват .И хралупата е точно по мярка.Роевете ,които се изпускат са такива-малки и средни по сила.Тяхното предпочитание е такова ,че да позволява известно развитие на семейството.Така, както в пчелния кошер и там те се развиват спрямо обема.А и в природата изглежда тези обеми са в изобилие.И пчелите се затрудняват при намирането на големи.Така,че запомнете правилото-силата на роя, определя хралупата.И още едно правило-силата на пашата ,определя посоката на движение на роя.Далеч преди да излезе, отделни пчели проучват местността и всичко свързано с нея.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nic 59
    Защо да не се развият силните семейства бързо без стесесняване? Предполагам че се ограничават слабите и семействата които по трудно усвояват обем. Бързото развитие е съвкупност от дадености /добра майка, хр. запаси, читави пити и др/. и стесняването не е най важния фактор. Ако са зазимени силни сити и здрави стиропора е излишен.

пп - Горното не се отнася за големи лежаци и 12 Дадан.
    Напълно споделям мнението на колегата с лека забелешка.Стесняват се средни и слаби семейства и за 12дб несъм съгласен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kosta zhelev
    Пчелните роеве се съобразяват със силата ,която представляват .И хралупата е точно по мярка.Роевете ,които се изпускат са такива-малки и средни по сила.Тяхното предпочитание е такова ,че да позволява известно развитие на семейството.Така, както в пчелния кошер и там те се развиват спрямо обема.А и в природата изглежда тези обеми са в изобилие.И пчелите се затрудняват при намирането на големи.Така,че запомнете правилото-силата на роя, определя хралупата
    Това съпоставено със стесняването на пчелния кошер е същото т.е, потвърждава се моята теза.

За мен лично стесняването и затоплянето на пчелните семейства е важно само в горната част на кошера. Примерно ако е зазимено на два корпуса с по 8-9 рамки то пролетта може да се стесни на 6-7 рамки в корпус т.е вертикално стесняване така обема цялостно на кошера съвсем не е малък за начално развитие при бъдеща ротация на корпусите, а там където е кълбото е стеснено и затоплено. Все пак зависи от силата на семейството, както всеки е отбелязал.

С две думи; няма ли количество пчели няма и желаното развитие.

Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •