Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 64 от 677 ПърваПърва ... 1454626364656674114164564 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 631 до 640 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    За да се направят рекордни добиви това е добра техника, НО не е добре ако си тръгнал по пашите и те се редуват веднага една след друга, а искаш и отводки. В случая се страх за максимум пило точно преди рапицата, което всъщност ще е работеща пчела за акацията. Сега гоня средно количество пило излюпването на което да не провокира веднага роево настроение, но трабва и да има достатъчно пчела за нектаропосрещачки за акацията и за отводките след нея. Много е важно какво ще е времето между 1.05 и 15.05. и трябва да съм готов за различни варианти, така че хем трябва да има хем да не е мноооооооооооооого. Колкото до храненето то определено е чудесен инструмент в нашите ръце, но аз определено гледам пчели "за да ме хранят" , не аз да ги храня.
    В интерес на истината храня по слабите семейства, които на се на "активна паша" в момента, и определено не си взимат сиропа с охота поради наличието на блокове с рапица и в него район. Предполагам че заради времето утре като отида ще са си пресушили хранилките и ще им подам една дозичка с удоволствие, но ако пак вземат да и се назландисват няма да ги назорвам повече.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Аз съм на принципа че за да "ни хранят пчелите" и ние трябва да ги храним помагаме при определени обстоятелства. Иначе това което си е поставил за цел колегата rosty_sz е много точно и правилно, но и доста рисковано, при евентуално лошо време през посочения от него период (а това не е изключено), нямаш ли празни сандъци си загазил. Но пък не го ли постигнеш, значи да не се надяваш на развитие ....... изобщо и двата варианта са много сложни за изпълнение.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    „Храната прави борбата"! Ротирах преди две седмици, като качих по 3 пити пило във втори / бяха на по 6-7 ПП/. Продължавам да давам сироп 2:1. Рапицата, ха да тръгне, па се спря! Сега е разлистила по 2-3-4 цветчета и ако се оправи времето до дни ще цъфнат първите съцветия. Като гледам сме поне със седмица зад югоизточен район.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Тук рапицата цъфна на 02.04. Кофти време хванахме. Дано за вас времето се оправи.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Когато един цвят бъде оплоден,за ден два вече е капнал.Но когато нее оплоден стои отворен по дълго време.Rosty_sz поста ти звучи все едно си отписал рапицата.Само гледай да не те изненада.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Надеждата умира последно, но наистина почти загубих надежда. Току що пак заваля и температурата рязко спадна на 10 градуса. В сряда и четвъртък пак го дават шибано. Дано ме изненада ама .........

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Днес много студено а пчелите излизат и носят по малко прашец.
    Като гледам прогнозата целия месец го дават такова, май вярно ще трябва да почваме да храним
    Рапицата цъфти от няколко дни а аз още не съм сложил медовия корпус.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ти рапицата не я мисли. Сега най-важно е да има къде да снася майката, иначе ще събираш маточници Пресен нектар имат достатъчно, 2-3 пити прашец също, слагай из плодниците по една основа и/или една ДБ магазинна рамка с ВО да градят и да снася майката. Моите в петък по обяд ги гледах няколко минути. Топло и тихо време, лек дъжд и пчелите си летяха, не видях да носят прашец. Докато гледам, и без предпазни средства, с мотика очистих едрата трева около кошерите, никоя не ме нападна. Рапицата при мен още се бави, иначе с чиста съвест им слагам магазин с изградени пити. За цял корпус, особено пък с ВО, трябва да сме в май месец...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Сложих им по 2 основи преди няколко дена, после отварях един кошери бяха изградени и заредени с яйца, строителната рамка на 70% изградена и заредена и тя.
    Но тия дни не мога да ги оправя, когато ида студ, вятър и дъжд. Днес и утре съм на работа, във вторник го дават пак студ, Чулака вика, че и сняг може да прехвърча.
    При първа възможност ще сложа 3тия корпус, защото повечето изпълниха 2та.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Подозренията ми се потвърдиха. Току що се връщам от кошерите и положението е зле. Заради студеното време нектароотделяне почти няма. Медовия корпус е едвам напръскан. Пчелите явно успяват да работят въпреки дъжда и студа и са вкарали огромни количества прашец от морето с рапица, но нектар явно няма. Майките успяват да снасят в освобождаващите се от пилото килийки и количеството пило е точно колкото исках, но при положение че ще вадя мед. Ако знаех че така ще се завъртят нещата щях да заложа на подхранване и колкото може повече пило с резултат силни отводки след акацията ама ...... следващата седмица няма да има никакво подобрение на времето според всички метео служби. За мен остава надеждата за много добро време след 19-ти и дано до тогава да не им дойде на ум да се роят, че тогава вече ще е чудо.

Страница 64 от 677 ПърваПърва ... 1454626364656674114164564 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •