Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 18 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 173
    Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    Наистина е интересно как се качват горе. Когато за първи път сложих в хранилката суха захар, пчелите и идея си нямаха, че там има нещо такова и по никакъв начин не искаха да се доближат до нея. КОгато обаче сковах подходящ сандък, направих съответната хранилка и им подадох захарта, с малко мед и прашец..... не слезнаха от нея и при минус 3-5 градуса.
    Значи за да се получи необходимия резултат трябва да се създадат минималните необходими условия/топлата хранилка е задължителна/.Що се отнася до износването.... ами може и да са са износили, но в момента това семейство е вече на три корпуса, два от които с пило.Така, че това клише с износването е вече остаряло. Относно целите на тази технология, колегата филимонов май беше ги описа. Аз бих добавил, че след един много внимателен прочит на новата книга на д-р Грънчаров, всеки би си направил съответните изводи и без излишни емоции да прецени ползите и недостатъците от тази технология.
    Що се отнася до обидните квалификации..... това е липса на сиво мозъчно вещество, за съжаление.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от nikoko
    Що се отнася до износването.... ами може и да са са износили, но в момента това семейство е вече на три корпуса, два от които с пило.
    преди близо 10 години съм работил със многокорпусни кошери и вече съм позабравил за конкретните резултати,които имах,но искам да изразя съмнение (без да съм сигурен на 100%,та е по-скоро питане дали съм прав),че има много практици,които постигат същия резултат без този метод (което естествено не изключва автоматично ефективноста му).

И колеги - не знам вие как размишлявате,но аз лично това "може и да са се поизносили" изобщо не го одобрявам.
    Износената и недоразвита пчела е готов проблем - толкова лесно лепва всякакви болести,че даже не разбираме кога е станало.Моят принцип е точно в противолоположна посока,а именно - по-добре известни загуби и по-ниски доходи,но здрави пчели и силни семейства.Неоспорим факт е,че колкото е по-силно и здраво едно семейство,толкова по-трудно лепва гнилеца!!!

Във този дух,даже сега се замислям - какво ще представлява тази толкова ранно люпеща се пчела,колко добре ще е развита и какво ще е здравословното и състояние.

И не м/у другото - наистина ми стана интересно,по кое време колко пило има в кошера със този метод.Защото съвсем наскоро мои колеги се зачудиха и изразиха открито съмнение,когато им казах,че не е непостижимо по това време на годината в ДБ кошер да има на 8 пити пило.Уви тази година по ред причини няма как да докажа твърдението си - но до година да е живот и здраве,съм казал на всички които се съмняват,да дойдат и да видят,няма какво да лъжа,дори напротив,аз самия се учудих как може да се съмняват във това.Да не казвам,че даже в области като Белене,ако по това време нямаш на 7-8 рамки пило,по добре не се обаждай,че си е за срам.

Ето колегата nikoko казва - в периода 5-10 април има два корпуса пило,други наблюдения?

п.п.а относно обидните квалификации - крайно време е да бъдем по възпитани,аз самия макар да имам силни съмнения относно този метод,никога не бих си позволил да отправя към Якофов,Тодоров или който и да е било известен практик и теоретик,обидни думи,необосновани обвинения и просташки определения,за мен тези хора са си заслужили уважението,и от тях мога само да науча нещо полезно!!!

п.п.2 за коя книга на Грънчаров става дума - че явно не съм я чел?

Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kando
    Цитат Първоначално публикувано от nikoko
    Що се отнася до износването.... ами може и да са са износили, но в момента това семейство е вече на три корпуса, два от които с пило.
    преди близо 10 години съм работил със многокорпусни кошери и вече съм позабравил за конкретните резултати,които имах,но искам да изразя съмнение (без да съм сигурен на 100%,та е по-скоро питане дали съм прав),че има много практици,които постигат същия резултат без този метод (което естествено не изключва автоматично ефективноста му).

И колеги - не знам вие как размишлявате,но аз лично това "може и да са се поизносили" изобщо не го одобрявам.
    Износената и недоразвита пчела е готов проблем - толкова лесно лепва всякакви болести,че даже не разбираме кога е станало.Моят принцип е точно в противолоположна посока,а именно - по-добре известни загуби и по-ниски доходи,но здрави пчели и силни семейства.Неоспорим факт е,че колкото е по-силно и здраво едно семейство,толкова по-трудно лепва гнилеца!!!

Във този дух,даже сега се замислям - какво ще представлява тази толкова ранно люпеща се пчела,колко добре ще е развита и какво ще е здравословното и състояние.

И не м/у другото - наистина ми стана интересно,по кое време колко пило има в кошера със този метод.Защото съвсем наскоро мои колеги се зачудиха и изразиха открито съмнение,когато им казах,че не е непостижимо по това време на годината в ДБ кошер да има на 8 пити пило.Уви тази година по ред причини няма как да докажа твърдението си - но до година да е живот и здраве,съм казал на всички които се съмняват,да дойдат и да видят,няма какво да лъжа,дори напротив,аз самия се учудих как може да се съмняват във това.Да не казвам,че даже в области като Белене,ако по това време нямаш на 7-8 рамки пило,по добре не се обаждай,че си е за срам.

Ето колегата nikoko казва - в периода 5-10 април има два корпуса пило,други наблюдения?

п.п.а относно обидните квалификации - крайно време е да бъдем по възпитани,аз самия макар да имам силни съмнения относно този метод,никога не бих си позволил да отправя към Якофов,Тодоров или който и да е било известен практик и теоретик,обидни думи,необосновани обвинения и просташки определения,за мен тези хора са си заслужили уважението,и от тях мога само да науча нещо полезно!!!

п.п.2 за коя книга на Грънчаров става дума - че явно не съм я чел?
    Трета част на "Интензивно пчеларство" - "Новости в интензивното пчеларство", което според мен се доближава като мислене до технологията за която говорим / и е в контекста на променящия се климат/ и която между другото рязко контрастира на твоето мнение за отслабване на имунитета на семействата вследствие ранното развитие.
    Що се отнася за темпа на развитие на семействата, трябва винаги да се отчита региона , надморската височина, системата кошери и наличната цъфтяща растителност, когато се правят изводи и особенно когата се дават съвети.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Да сега погледнах - "Интензивно пчеларство" е във три части и ги имам и трите,а тази е друга нова книга,за която не бях чувал.Мерси колега - сега ще си я поръчам и горещо препоръчвам (ма да не излезе реклама) на всички колеги,да прочетат книгите на този човек.Интересно ми стана,защото в по-голяма си част,методите и практиката ми като цяло са изградени на база знанията придобити именно от книгите на д-р Грънчаров,а сега се оказва че явно пак не съм разбрал нещо - пак казвам,мерси колега

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    някой да каже размерите на мрежестият отвор на дъното?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    На практика пчелите зимуват в горния корпус. Явно моите и на Якофов разбирания за 'големи" медови запаси се различават съществено wink; .
    Костадин Якофов зазимява пчелите си на 12-16 кг. майски мед, който не кристализира(предполагам, че меда е от акация). Този мед е достатъчен(според него) за иззимяване и пролетно развитие на пчелното семейство.Конфигурацията на кошера при зимуване е : дъно с отворен мрежест отвор(240/130 мм.), върху него магазин(играе роля на въздушна възглавница и е със 7 "широки" рамки), върху него ЛР корпус със 7 (седем) рамки и най-отгоре втори ЛР корпус с 8 (осем) рамки, в който фактически са пчелите през зимата и там започва пролетното им развитие, над него "топла хранилка" и върху нея т.н. "покривен фазер(дебел около 5 мм.), следва капака на кошера с изолация от стиропор с дебелина 2 см. Точно този корпус по Коледа се "санира" със стиропор с дебелина 2 см. от двете странични и задната стена(несанирана остава само предната).Захарта присъства целогодишно в хранилката(разбирай 7 дни в седмицата, 365 дни в годината). Мисията на пчелата в природата е определена - тя е създадена от нея (ако някой иска да си мисли, че е създадена от Бог) за да превръща захарозата от нектара в цветовета на растенията в мед(състои се основно от фруктоза и глюкоза). Т.е. ПЧЕЛИТЕ НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ, АКО НЕ ПРЕРАБОТВАТ ЗАХАРОЗАТА В МЕД, СЪСТАВЕН ОТ ПРОСТИ ЗАХАРИ. Така, че във всеки момент в който могат да го правят - те го правят, защото затова са създадени!!! Дали ще бъде декември, януари...март...май ...юни....ноември - те просто това правят, защото мисията им е предопределена! И не ги.....мързи! Никъде не съм срещал описано поведението на.....мързеливи пчели!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Разбирането да се мисли за пчелите като някакви роботи е масово пропагандирано. Да ама не са. Ще го повторя - ПЧЕЛИТЕ НЕ СА РОБОТИ. Те са живи същества и нищо не правят по книга.
    Забравете теорията. Пчелата се излюпвала на еди-кой си ден, на този става чистачка, на онзи кърмачка, на следващия строител.. и т.н. Но всъщност не е съвсем така - нищо не става по часовник, а когато му дойде времето, ако въобще му дойде. Няма две еднакви пчели - вижте само колко са различни по размер пчелите в един кошер. Няма две пчели които да могат да извършват една дейност еднакво и една и съща дейност. Не всички пчели работят еднакво, не всички кошери постигат еднакъв добив при равни условия. Едни работят много, други малко. Едни събират и за пчеларя, а други не стават за нищо. Има и работливи, има и мързеливи.
    Пчелите както всички нас се уморяват, умират и имат нужда от почивка. В този ред на мисли, знам че не е никакъв проблем семейството да консумира захар в ранна зима и да отглежда пило, но какви са последствията? Вие ще кажете силни семейства рано напролет, много пчели, много пило и т.н. И понеже пчелите не са роботи, семейството не може да бъде вечно максимално силно. За това въпроса е колко дълго ще трае това пиково състояние на семейството? и кога ще бъде то? Възможно е в най-ранна пролет, в ранна зима дори, пчелите да имат почти толкова много пчели и пило, колкото през Май. Но каква паша има през Февруари? Ако семейството вече е готово да оползотворява всяка паша, то какво ще събира тогава?
    Пчелите не са роботи. Ще дойде време (точно тогава когато трябва да събират мед), когато майката ще се старае да поддържа същото количество пило( и вероятно ще успява) и въпреки това семейството малее. Защото пчелите не са роботи. Те нямат точно определена продължителност на живота, а работоспособността им не е еднаква и зависи от цяла редица фактори. През ранна пролет пчелите като цяло имат по голям потенциал да живеят по-дълго, отколкото през лятото.
    Зимата е времето когато пчелите си почиват, когато майката си почива. Да им се отнеме тази почивка не е много разумен ход. Как би се отразило на вашата работоспособност ако точно когато искате да отидете на море ви затрупат с работа и кажат - няма да почиваш тая година, щото си най-добрия и без теб не можем. Аз съм сигурен че човек би работил по-усърдно и с по-голяма енергия след като си е получил необходимата доза почивка. Защо мислите че при пчелите не е така?

Преждевременното развитие е нещо, което се опитвам да избегна, поради причините които изложих по-горе. На мен не ми е нужна "топла хранилка" за да развивам много пило рано през зимата и съм изпитал на гърба си всички недостатъци от това. Да кажеш "ЕХАА" при първи осведомителен преглед не е чак толкова хубаво нещо колкото изглежда на пръв поглед, но това ще го разберете когато дойде време "кантара да си каже думата". Тръпката е голяма, но радостта е краткотрайна, щото след време, ако имаш късмет, разбираш колко е неоснователна.

Аз предпочитам пчела която отлага развитието за последния момент, но когато го направи това да става със "взрив" и да е готова за паша в най-кратки срокове, отколкото да се радвам на много пило през Февруари и празни тенекии през Септември.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    Разбирането да се мисли за пчелите като някакви роботи е масово пропагандирано. Да ама не са. Ще го повторя - ПЧЕЛИТЕ НЕ СА РОБОТИ. Те са живи същества и нищо не правят по книга.
    Забравете теорията. Пчелата се излюпвала на еди-кой си ден, на този става чистачка, на онзи кърмачка, на следващия строител.. и т.н. Но всъщност не е съвсем така - нищо не става по часовник, а когато му дойде времето, ако въобще му дойде. Няма две еднакви пчели - вижте само колко са различни по размер пчелите в един кошер. Няма две пчели които да могат да извършват една дейност еднакво и една и съща дейност. Не всички пчели работят еднакво, не всички кошери постигат еднакъв добив при равни условия. Едни работят много, други малко. Едни събират и за пчеларя, а други не стават за нищо. Има и работливи, има и мързеливи.
    Пчелите както всички нас се уморяват, умират и имат нужда от почивка. В този ред на мисли, знам че не е никакъв проблем семейството да консумира захар в ранна зима и да отглежда пило, но какви са последствията? Вие ще кажете силни семейства рано напролет, много пчели, много пило и т.н. И понеже пчелите не са роботи, семейството не може да бъде вечно максимално силно. За това въпроса е колко дълго ще трае това пиково състояние на семейството? и кога ще бъде то? Възможно е в най-ранна пролет, в ранна зима дори, пчелите да имат почти толкова много пчели и пило, колкото през Май. Но каква паша има през Февруари? Ако семейството вече е готово да оползотворява всяка паша, то какво ще събира тогава?
    Пчелите не са роботи. Ще дойде време (точно тогава когато трябва да събират мед), когато майката ще се старае да поддържа същото количество пило( и вероятно ще успява) и въпреки това семейството малее. Защото пчелите не са роботи. Те нямат точно определена продължителност на живота, а работоспособността им не е еднаква и зависи от цяла редица фактори. През ранна пролет пчелите като цяло имат по голям потенциал да живеят по-дълго, отколкото през лятото.
    Зимата е времето когато пчелите си почиват, когато майката си почива. Да им се отнеме тази почивка не е много разумен ход. Как би се отразило на вашата работоспособност ако точно когато искате да отидете на море ви затрупат с работа и кажат - няма да почиваш тая година, щото си най-добрия и без теб не можем. Аз съм сигурен че човек би работил по-усърдно и с по-голяма енергия след като си е получил необходимата доза почивка. Защо мислите че при пчелите не е така?

Преждевременното развитие е нещо, което се опитвам да избегна, поради причините които изложих по-горе. На мен не ми е нужна "топла хранилка" за да развивам много пило рано през зимата и съм изпитал на гърба си всички недостатъци от това. Да кажеш "ЕХАА" при първи осведомителен преглед не е чак толкова хубаво нещо колкото изглежда на пръв поглед, но това ще го разберете когато дойде време "кантара да си каже думата". Тръпката е голяма, но радостта е краткотрайна, щото след време, ако имаш късмет, разбираш колко е неоснователна.

Аз предпочитам пчела която отлага развитието за последния момент, но когато го направи това да става със "взрив" и да е готова за паша в най-кратки срокове, отколкото да се радвам на много пило през Февруари и празни тенекии през Септември.
    Браво!
    Много точно!
    Отдавна се ядосвах на тази тема ,но нямам дар слово!
    Предлагам темата да се затвори!

Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    Защо,какво и е лошо на темата? Това, че всеки си има мнение означава само едно: Пчеларите са мислещи хора, които търсят и в повечето случаи намират истината, па макар тя да е такава само за отделния такъв. Що се отнася за поста на колегата Скутелатор..... бих вметнал само, че произхода на медоносната пчела е Индия. Където няма зима и съответно такава "почивка", като при нас.
    Дали тогава преди 60 000 години тя е била робот???? Или е работила неуморно цяла година и въпреки всичко е успяла да се разсели по земята?

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Е да ама спора е за пчелата сега и то при нашите условия, а не каква е била в Индия.

Според мен на много малко места в България може да се практикува целогодишно подхранване със ''суха'' захар и то при подходящи условия.
    По на север би имала ефект само ако се дава на пролет. За зимата е доста спорна ситуацията.
    Дори си мисля, че едно ранно развитие би имало по-скоро обратен ефект.

Да речем, че всичко е точно и за 1 април, че и по-рано имате много добре развито семейство.
    Какво ще събира то? Как ще се изхрани, когато навън няма достатъчно отделяне на нектар.
    Да не излезе, че в даден момент това подхранване е ''каца без дъно''.

next_mad;

Страница 10 от 18 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •