Борбата е безмилостно жестока и трябва вече да я почваме. Показаха се гадините.
Борбата е безмилостно жестока и трябва вече да я почваме. Показаха се гадините.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Колеги, осите и стършелите отдавна летят, в събота заложих 5 капана и за 4 часа се бяха хванали от 4 до 8 оси във всеки капан. Днес вече не мога да ги преброя по колко са, толкова много са! Има и 3-4 стършела.
Аз заложих 4 капана, но за сега са празни, а не съм и виждал гадини да летят.
Не зная защо но по това време капаните с каквото и да са струва ми се не ги привличат.Днес като преглеждах семействата след вдигането на капака на кошера имаше по 1-2 напъхани отдолу - страшна напаст ! А още по - интересно ми беше като видях няколко на цветовете на една цъфтящя джанка заедно с пчелите
www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект
В капаните сипвам смес от захарен сироп (може сироп от стари компоти или конфитюри), оцет и бира (Пиринско, че много гадно мирише). В капаните е пълно с оси, стършели, големи мухи и молци.
При мен белките са ми бутнали капаните, хем ги бях завързал с тел.
За три седмици в капаните са уловени 409 оси + 1 стършел!!! И това почти в центъра на града!
Забелязвам бум на стършелите, на три пчелина в празни кошери имаше стъшелови "тръвни".
Да, тази година има много стършели. Заради топлата зима всички оси и стършели майки са оцелели. Който не е започнал още през март борбата с тях, през есента ще види голям зор да си опази кошерите.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))