Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 27 от 64 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 261 до 270 от общо 640
    Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Във вашия случай дори е било по-лесно, а сега наистина е каша и голямо задкулисие.Наистина чест ви прави , че показвате прозрачност, но тук четат много малко от българските пчелари, а някои дори и хабер си нямат, че нещо ще се създава.
    Знаете, че едно от условията на успеха е да има информираност и заинтересованост.Пусках няколко пъти линк на тая тема в Фейсбук групите, почти нулев интерес.Има статистика, че пчеларите с малко кошери са най-много и може би пчелините им дори и не са регистрирани никъде.Друга голяма група са с под 100 семейства.Имаше някъде идея че тия представителни национални организации трябва да са две.Едната на любителите(хора с по 10-20 пчелни семейства) другата на професионалистите. Аз и затова и цитирах онова изречение от концепцията на И.Цонев.

''Основен принцип при създаването на организации с нестопанска цел е членовете да са с еднакви лични и колективни интереси!''

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Да ви кажа какво стана и с членския внос, който го гласувахме на учредителното събрание на Българската Соларна Асоциация. Та именно това беше въпроса, който отне най-много време и предизвика най-много дискусии по време на учредителното събрания. Аз предложих 100 лева, но бързо бързо ми охладиха мечтите и сведоха сумата до 10 лева. А това бяха бизнесмени, направили или правещи слънчеви централи за по 300-400 хиляди лева. Обясних им какви са разходите само по регистрацията, и след това дълго-дълго време се спори дали да бъде 20 лева или 25 лева. И най накрая се гласува за 20 лева. Част от хората бръкнаха и ги дадоха веднага, а останалите казаха че ще ги дадат впоследствие.

Като цяло се събра сума, която не стигна дори и за плащане на таксите по самата регистрация. Впоследствие почти никой не си плати членския внос. Така беше и през следващите години. Интерес от членовете голям, претенции големи, взискателност голяма, изисквания да се свърши една или друга работа големи, но повдигне ли се въпроса за членски внос, все едно им казвах, че ще ходят на разстрел. По въпроса с даренията - един единствен член един единствен път дари 100 лева. Въобще за цялата история на асоциацията едва ли сме успели да наберем повече от 500 лева от членовете.

Въпреки това асоциацията започна да функционира с пълна сила благодарение на саможертвата на членовете на управителния съвет, които доброволно загубиха хиляди часове лично време и навъртяха дестки хиляди километри с личните си коли за собствена сметка. А кой все пак даваше някакви пари? Ами аз - кой друг. Не знам колко хиляди левове съм дал, но когато нещата опираха до пари, никой ги нямаше, дори и членовете на управителния съвет. Моя офис се ползваше, моите сътрудници вършеха работа на асоциацията, моите счетоводители водеха счетоводството, моите сървъри, интернет канали, ИТ специалисти и т.н и т.н. По груби сметки сигурно ми е струвало поне по 10-15 хиляди лева на година извън живите пари, които трябваше да ги давам за външни услуги. Извън моята саможертва саможертва правеха и членовете на управителния съвет, но с лично време и с километри личен транспорт. Едва миналата година успяхме да получим външно финансиране по програмата за клъстерите. С тези пари вече назначихме няколко човека на постоянна работа, като с това силно се разшири дейността на организацията и услугите, които предоставяхме на членовете. Тогава събрах управителния съвет и ги накарах всички да се закълнат, че нито една стотинка от тези пари няма да отиде за лични цели. Ще се покриват само тези разходи, които довчера ги правехме от собствения си джоб. Но дори и при тази ситуация се наложи да направя дарение от 10 000 лева, защото ДФЗ не дава пари авансово, а иска първо те да бъдат похарчени и после да ги възстановява.

Ами това е всичко. Това според мене е и рецептата за създаване на една силна и добре функционираща организация - МАЛКА ГРУПА ОТ ХОРА ДА НАПРАВИ САМОЖЕРТВА С ПАРИ и ЛИЧНО ВРЕМЕ !!! И при това да работи не в свой интерес, а в ИНТЕРЕС НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ, които в повечето случаи са много неблагодарни и много обичат да критикуват.

Та искам да кажа, че това, което се случва в нашия форум, това не е ново явление. Това съм го играл и друг път, и много добре знам докъде ще доведе. Критикарите винаги ще ги има, но те няма да си мръднат пръста да направят нещо повече от това с лека ръка да отричат всичко добро, направено от някой друг. Колкото до една нова НППО - да, може да я има, но това ще стане само ако ЕДИН ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК СИ ЖЕРТВА ПАРИТЕ, и още 3-4 човека около него СИ ЖЕРТВАТ ЛИЧНОТО ВРЕМЕ и километрите на ЛИЧНИТЕ СИ КОЛИ.
    Нали се сещаш, че това се очаква от теб и тук да се случи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Освен мене първо трябва да намерим няколко човека, готови в следващите години да си жертват личното време и километрите на личните си коли. И това да го правят дотогава, догато успеем да получим някакво финансиране по някоя програма, ако въобще някога успеем да получим финансиране ............

Поне един от тези хора трябва да е от София, за да изнесе на плещите си търчането по Министерства и ДФЗ.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Това могат да го направят само пчелари със стаж които са развили рутина и гледат пчелите с минимум усилия и имат много свободно време. За съжаление в България са малко. Всеки е на различен хал, един прави кошери, друг се бори с болести, трети работи и гледа пчели в събота и неделя.
    Лошото на нашата народопсихология е че дори и да се жертваш да направиш нещо никой няма да те подкрепи и да ти го признае. Ще ти остане само за твое лично удовлетворение.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Напротив,не е нужно да са пчелари,нито да имат опит.Трябва да са хора от столицата,за да могат да киснат всеки ден в министерството,да са активни,да имат някаква юридическа грамотност,да имат морал и лоялност към това което правят.Разбира се трябва да им се осигури някакъв финансов стимул.За това е нужна и финансова стабилност(членски внос,дарения) на асоциацията,организацията или както там ще се нарича.Имайки тези хора няма да са ни нужни нито ганчовци,нито михайловци.Прави се една паралена асоциация,при сериозна работа и сериозно отношение,много скоро,в рамките на няколко години,асоциацията на старите вождове,ще се срути сама,защото е куха.Според мен сега е невъзможна мися да се борим срещу тях,опитвайки се да се обединим по този начин.За какво обединение става въпрос?Да вкараме в една кошара овцете с вълците!Струва ми се грешен начина.Хората ще отидат при този който им предложи,сериозност,прозра чност,чесност,морал.Трябва и лидер на когото хората да имат доверие.Без лидер е орел,рак и щука.Нужно е и много упоритос и търпение,защото най-трудно се променя човешкото мислене и доверието не се печели за ден-два.Спечелят ли се хората,всичко друго са технически подробности,които се оправят много лесно с юридическа помощ.За това трябва да се разполага с достатъчно финансова мощ.Човека който виждам да е способен на това е господин Матеев.За това го съветвам да не си губи времето и да се опитва да обединява ганчовците,михайловците и обкръжението им(вълците) с нас(овцете).Да остави тази загуба на нерви и време,а да се заеме със създаването на нова организация.Сигурен съм че има хора и то много хора които са готови да подкрепят това начинание,сега има насъбрала се енергия която не трябва да се изпуска.Трябва само да се обгради с хора които ще вършат работа,тези за които писах в началото.Сигурен съм че той познава такива и знае какво да прави.Извинявам се че давам съвети където на са ми ги искали,нека го приеме като мое лично мнение или идея върху която може да се помисли.Това което исках да кажа може да се изрази и по този начин,че е по добре да се построи една нова къща,отколкото да се ремонтира прогнила барака,на която собствениците не искат да се изнесат.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Абсолютно си прав. Във всеки град има 2-3 пчеларски магазина където може да се лепне една обява за ентусиазирани и свободни пчелари които искат да се включат в организацията на нещата плюс 10-20 човека от форума, така ще има представителност на регионите. На определена дата казват да направим една респектираща митинг-програма пред институциите и нещата ще се раздвижат. Мисля че към момента наистина нещата са назряли и доста хора ще се включат.
    Старите кучета по-скоро ще съботират подмолно и ще внасят изкуствени дразги отколкото да помогнат да им изстине мястото. Нещата са в ръцете на масата пчелари.
    За съжаление пак казвам нямаме колективно мислене.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Поне един от тези хора трябва да е от София, за да изнесе на плещите си търчането по Министерства и ДФЗ.
    Ами то май че почти всички подходящи за тая цел хора си имат собствени пчеларски организацийки...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    След като в сектора цари такъв хаос, явно не са били подходящите.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Наложи се да изтрия един постинг на Вячеслав, в който той много емоционално описа какви са българските пчелари с редица нецензурни думи и споменавяния на майки и бащи до девето коляно. Изтрих и няколко постинга след това, който бяха свързани с него.

Прекрасно разбирам какви са чувствата на Вячеслав и донякъде ги споделям, но не може по този начин да се пише с псувни и обиди в публичното пространство. Не може и под един знаменател да се поставят АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПЧЕЛАРИ. Призовавам Вячеслав, а и всички други колеги, да си сдържат нервите и три пъти да премислят какво ще напишат и какво - не, защото написаното тука си остава за вечни времена. Остава и в базите с данни на Google и може да бъде намерено дори и тогава, когато го изтрия от тука.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2013
    Постинга ми беше коректен. Няма псувни в него. Изразявам моето отношение към тези които го заслужават.

Страница 27 от 64 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •