Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 29 ПърваПърва ... 111920212223 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 285
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Чета и вземам предвид всичко. Не пиша, защото искам да знам какво е мнението на всички. Пък и подготвям презентацията си за 15-ти.Според мен нещата трябва да се оставят така както са сега, но има голяма съпротива от страна на МЗХ. Ако сте чели предложенията единствената промяна, която съм записал е да бъде намалено изискването от 2,5км вече не помня в кой чл беше. Сега има много пчелари, които не могат да регистрират пчелините си или да им бъде учредено право на ползване. Но ако кажете може да предложа и други неща. Мисля все пак, че искането от страна на МЗХ 500м от училища и детски градини е прекалено. 100м от републиканската пътна мрежа също. Като чета техните предложения виждам, че въобще не са в час.

Потребител
    Регистриран
    01.01.2012
    Пчеларски район
    Североизточен
    Че не са в час.... не са! Това с ограничението от 2.5км. и сега не се спазва.Само за няколко години около моя пчелин регистрираха още 2ва и то в съседни имоти, и се стигна до там в рамките на 4ри декара са разположени 150 кошера. Друго е че, в селото за около 15 години семействата се увеличиха в пъти.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Благодаря за отговора и поклон за заетата позиция. Стискаме ти палци утре.
    Наистина 500 метра са множко. Като гледам селата в нашия район, радиуса им е толкова, което ще рече, че цялото село влиза в забраната.
    Може ли все пак да видим предложенията на МЗХ.
    Алеко, виждам че си от "щата Добруджа" и там това ограничение не важи. Първо не става въпрос за частни имоти и второ последната алинея казва , че това правило не се прилага ако района се сеят културни медоносни видове, а такива при вас колкото щеш.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    ЗАКОН ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО

Обн. ДВ. бр.57 от 24 Юни 2003г., изм. ДВ. бр.87 от 1 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.26 от 6 Април 2010г., изм. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г.

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) За учредяване право на ползване върху земеделски земи и върху горски територии - държавна собственост за устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства се прилагат разпоредбите на Закона за горите, Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Чл. 13. (1) Право на ползване по чл. 12 може да се учреди в полза на заявителите, когато:
    1. в района не са настанени повече от 50 броя пчелни семейства в радиус 2,5 км;
    2. в населени места и вилни зони пчелините са на разстояние не по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот; при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседният имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелините може да се настаняват и до самата ограда;
    3. (изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) няма констатирано заразно заболяване по пчелите и пчелното пило в района от органите на Българската агенция по безопасност на храните.
    (2) Алинея 1, т. 1 не се прилага за райони, заети от растителност с обилно нектароотделяне - акациеви, липови гори и масиви, засети с културни медоносни видове.

Прочети внимателно:

(2) Алинея 1, т. 1 не се прилага за райони, заети от растителност с обилно нектароотделяне - акациеви, липови гори и масиви, засети с културни медоносни видове.

А, чл. 12 важи само за общински и държавни горски територии и земедилски земи. И и както Роско написа 2,5км. не важат за места като "щата Добруджа"(цял живот съм си мислил че това е само хляб).

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Рости, в момента заемам опозиция просто за да се запази баланса и за да се видят всички ( и другата) гледна точка. В същност ако не си забелязъл аз винаги съм в опозиция ( явно такава ми е съдбата), ако другите по някава причина вкупом решат че всички пчели трябва да бъдат задължително изнесени извън населени места, нямам нищо против да защитавам противоположната теза. Първо тя също е (морално) правилна и второ, чувствам се достатъчно подготвен.
    Повечето пчелари заемат прекалено праволинейна позиция. Някой си видял че на запад пчелините се намират извън населените места - хайде да изнесем и ние всички пчелини инвън селата, друг видял че на покрива на хоел Хилтън имало пчели - хайде да наблъскаме всички кошери в селото. В света обаче нещата не са черно и бяло, а по-скоро се намират някъде между различните нюанси на сивото. Ето това е моята позиция!

За останалото ще продължа утре.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Това до някъде обяснява нещата. Познавам такъв тип хора и понеже нямаме пряк контакт се наложи да ми обясниш това в прав текст. Ти по скоро искаш да експлоатираш темата до край без да позволяваш на участниците в разговора да се самозабравят. Тази позиция е дразнителна, но поне не е това което си мислех.......

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Пак ще кажа че регистрирането на пчелина като животновъден обект е една недомислица. В другите държави се регистрира пчеларя, а не пчелина. Например, за издаване на здравен сертификат при внос ( или износ, зависи от гледната точка) на майки, се вписва номера на пчеларя при който отиват. Това че в България пчеларите нямат такъв номер ( и се впише номера на пчелина вместо това), не че ще спре доставката им. Този номер се вписва за събиране на статистически данни за вноса/изсноса (службите се интересуват само от легалния внос, тъй като другия след като не фигурира в документите - все едно че не съществува).

Рости, вероятно си гледал снимки, филмчета; чувал си истории за пчеларството в другите държави... Я ми кажи в коя друга държава ограждането на пчелина е задължително условие ????? !!!!! В Гърция например, може да си поставиш кошерите дори и в частна нива, без да питаш обственика (не че върху всяка нива е написано името на собственика и тел. за контакт), стига да не му пречиш ( в периферията). В тези случаи е добре върху кошерите да напишеш и тел. за контакти, например в случай на пожар или по-скоро преди него ( там стърнищата ги палят! - още една разлика с България).
    Освен еленчета и сърнички (понякога и през деня), през единия от пчелините редовно минава стадо овце ( на отиване и на връщане) - нито аз, овчаря или очевидно стадото, досега сме изпитали някакво неудобство от липсата на огради.

Защо в накои държави малите пчелини са се наложили пред големите? Ами освен очевидните причини ( икономически), тук са и по-лесния мениждмънт и санитарно-хигиенните причини. Пренаселените пчелини освен че по-лесно разпространяват епидемиите между пчелите семейства, те ги и създават! (умишлено?, ако въобще съзнанието може да бъде приписвано към несъзнателна материя ), най-прост природен механизъм.

Скутелатор ти да не отглеждаш африкаски пчели, че имаш такива зловещи впечатления от пчелите.

Мнението ми е че точно вие сте тези които ги отглеждат (Ако трябва да отговоря на въпроса точно във смисъла който влагаш). Именно затова и смятам че обществото трябва да бъде защитено. АКО съвсем случайно не си забелязал аз не съм голям фен на местните пчели, има-няма от времето преди ти да си пчелар. Виждал съм много фанатици на местните пчели, твърдящи че те са много кротки и т.н., НО .... когато започнат да слагат ръкавици, два чифта дрехи и да запушват всяка пролука от която може да влезне пчела....., започват да обвиняват пестицидите, рапицата или ПРОСТО НАЛИЧИЕТО НА ПАША. Хайде кажи ми че това не се е случвало? Ако това са кротки пчели, просто ми е интересно какви пчели са отглеждали тези хора преди това? Ще премълча някои неща за да бъда сметнат за алармист, измамник или нещо подобно, с надеждата че Господ някой ден сам ще ти отвори очите.

.... защо не виждам никакво предложение в завършен вид във твоите постове от последните десетина дни ....

"Дай на човека риба и той ще е сит за един ден, научи човека да лови риба и той ще е сит цял живот".

Все едно хора опитващи се да преконструират каруца във автомобил (какъвто са виждали само на картинка, съответно и със същите технически познания), с намерението да спестят колкото се може повече ("излишни") неща при направата му, ме питат : - "Коя част да сложим?"
    Разбираш ли защо скоро няма да чуеш готов отговор от мен.

Българския пчелар е горе-долу като един първолак. Със подобни знания и същите разбирания за света. Светът е прост! - Черно и бяло, добро и зло, и в тази му представа няма място за сиво.
    Във тази представа учителката (освен родителите) е най-умният,добрият и знаещ човек на света и всичко което казва е съвършенно вярно ( дори и в случаите когато неволно или умишлено подвежда учениците си - " бебетата ги носят щъркелите").

Ето така изглежда българският пчелар - ЕКСТРЕМИСТ. Неговото мнение много лесно може да бъде манипулирано ( поради липса на база от знания) в желаната от "учителката" посока, да преследва едни или други чужди интереси, да бъдат вземани едни или други решения "в името на общото благо". Най-хубавото в този сценарий е че всичко става доброволно.
    Ето затова и българският пчелар умишлено се държи неук, във вегетативно, неразсъждаващо състояние. Много е лесно да изнясяш лекции пред бабите на село и да ги впечатляваш със знанията си; и ако случайно някоя ти зададе по-"сложен" въпрос - стандартното "на този урок бях болен и не присъствах в клас" - ВИНАГИ ВЪРШИ РАБОТА.
    Няма нищо странно защо българските "учени" (за тези в пчеларството става въпрос) си траят когато излезнат пред различна от обичайната си аудитория. На вън, поне половината от пчеларите НАЙ-МАЛКОТО, четат Американското пчеларско списание ( или местния му еквивалент) и са достатъчно наясно когато им говорят врели-некипели.

Затова и се опитвам да ви накарам сами да разсъждавате. Едва ли си имаш представа колко изтощително е да "мъкнеш" всички на гръб и всеки на теб да е оставил да му "здъвкаш" цялата нужна му информация.

Ето и едно "домашно" за учениците. - Нека някой да ми посочи научна статия ( или комбинация от такива), която недвусмисленно да подсказва че неоникотиноидите могат, не -биха могли, да причиняват, или понеда имат някаква връзка със повишената смъртност на пчелите (CCD) ?

Но все пак, Рости, ако така ти е по-лесно за възприемане, нямам нищо против да продължиш да считаш че се опитвам да експлоатирам темата до край

(между другото, дума като "безхаберие" не съществува, и аз не бях обърнал внимание до скоро на това)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Бонев, кажи как мина днес?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Чудя се от къде да започна. Общо взето стигнахме до там, от където и тръгнахме. Само празни приказки, без някакъв реален напредък. Не се стигна до единно мнение кой да защитава интересите на пчеларите пред институциите. Имаше предложения няколко организации да се признаят за национално представени по определени критерии, като това становище общо взето се подкрепи от мен и за изненада от доц. Петров. Повечето от останалите участници или искаха да се създаде нова единна национална организация или да се регистрира организация в която да участват представители от всички регистрирани пчеларски сдружения, асоциации и т.н. или нещо като пчеларски борд. Като виждам как стоят нещата в тази работна група и като знам, как са се развивали събитията при други подобни сбирки или по-точно казано сбирщини, честно да си призная, затруднен съм каква позиция да заема. Явно тук трябва да се измисли нещо кардинално, но празната ми глава не е в състояние да намери такова революционно решение. Що се касае до настаняването и там започнаха едни безсмислени спорове и предложения, които няма как да бъдат осъществени. Примерно учредяване на безвъзмездно право на собственост. Общо взето останах с впечатлението, че старата генерация(над 65г) все още си мисли, че живеем по тошово време и че държавата е длъжна да ни подарява всичко, което си поискаме, включително земи държавни и общински. Много добро впечатление ми направи представителя на общините. Млад ерудиран човек с ветеринарномедицинско образование, кмет и на всичкото отгоре пчелар. Та този човек защитаваше правата на пчеларите повече от тези, които се представят за техни защитници. Ганчо Ганев беше поработил върху текста с предложения, които бях изпратил до работната група и стана и изчете всичко това( е естествено малко по украсено, за да не буди съмнения за плагиатство), но само до там, докъдето не се касае за неговите интереси т.е. без частта за развъдната дейност. Направи ми впечатление, че всички стари кримки не изпитват особено желание да се променят тези текстове. Защо ли? След срещата ми се удаде възможност да поговоря на 6 очи с Мариета Нейкова и представителя на БАБХ. Ставаше въпрос най-вече за електронния регистър и какви биха били ползите и за държавата и за пчеларите. Всички се съгласиха, че това е много хубаво, но държавата не може да си го позволи. Обясних им, че средствата инвестирани в един такъв регистър, че се възвърнат многократно от спестените бъдещи разходи, ама г-жа Нейкова е известна с това, че на всичко отговаря "това няма да стане". Сега ни е възложена задача да направим конкретни предложения в рамките на няколко дни как по какъв начин и кои текстове трябва да се променят и съответните сериозни аргументи, добре разписани, че и последния глупак да може да ги разбере. Идеята е на следващото заседание от всички да се избере най-доброто предложение (или най глупавото вече не съм сигурен какво в същност ще се случи)

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    А нужно ли е въобще електронен регистър? Или поне на първо време. След като веднъж чиповете ги има по кошерите, след години държавата ако реши лесно може да ги препрограмира да изпълняват каквато си искат функция ( регистрите и номерта на кошерите да са дигитални).

Междувременно, чиповете по кошерите могат да служат единствено като "Система против кражби". Нещо като "дамга", каквато в миналото всеки е имал и я е слагал на овца, крава, брадва, дърво и на всичко за което може да претендира че е негово.

Та, достатъчно дори и ако във всеки чип има един и същ номер ( например този на пчеларя или пчелина) и вътре да пише информация за собственика на кошерите и населеното място ( както и за окръжния ветеринарен лекар, но за това по-късно). Когато отидат на някого на проверка, сдобил се по някакъв начин с краден инвентар, то това да изскача на четеца.

Четецът да може да го притежава и всеки пчелар ( ако така му е по-удобно), но задължително такъв да има ветеринарния лекар ( стойността за покупката му да се разделя на броя на пчеларите и да я плащат те, или пък ветеринарния лекар да го купува със собствени средства, преди или след като е събрал съответните еднократни такси от пчеларя за правото му на ползване на четеца). За ветеринарния лекар това е абсолютно същото което той прави при маркирането на другите животни, клещите за ушните марки са си негови.

Четецът да бъде на ветеринарния, НО ПАРОЛАТА ЗА ПРОМЯНАТА НА ИНФОРМАЦИЯТА ( И ЗАПАМЕТЯВНЕТО Й) да бъде въвеждана от собственика. Така ветеринарния да не може да участва във схемите за кражба и да "узаконява" кошерите без знанието на собственика. Възрастните пчелари, пък винаги може да накарат ветеринарния да въвежда паролата вместо тях ( например, имат му доверие, не могат да помнят пароли или мобилния апарат са прекалено сложен за тях).

Чиповете да могат да се купуват САМО от ветеринарния лекар или оторизирано лице (напр. отводкопроизводителите за да не се налага да разхождат ветеринаря постоянно напред-назад), и вътре в чипа да е записана информацията от къде са закупени ( име и населено място) и тя ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЯНА. Такава е ситуацията и със ушните марки в момента - на ветеринарния му се дават едни номера които се водят на него, а той ги поставя на този или онзи животновъд. При продажба собствеността се прехвърля през електронния регистър, но номера си остава и може да бъде при нужда проследен.
    По този начин, дори и ако собственика на кошерите не може да бъде намерен ( в случай на намирането им някъде в чужд пчелин на другия край на България), напр. сменил си е междувременно тел., починал и т.н. , ветеринарния лекар по служебен ред винаги може да бъде намерен ( те не са чак толкова много, пък и те се водят под регистър) , дори и ако неговия тел. също е бил сменен междувременно, или пък е прекратил практиката си ( в случая неговия замесник ще свърши същата работа).

Освен че по този начин могат да бъдат предотвратявани и проследявани кражбите, винаги могат да бъдат установявани НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ ПРОДАЖБИ на кошери. Дори и в случай че някой си купи четец и прехвърли собствеността на кошерите си доброволно и тайно, то пак няма как да "прескочи" ветеринарния лекар, защото веднага ще си проличи липсата на издадено вереринарно свидетелство.

Ето че до тук държавата не е платила и стотинка за цялата система, но въпреки това ще регистрира приходи от оборота от продажбата на чипове ( докато стигнат до пчеларя има поне 2-3 посредника, каквато е ситуацията и с ушните марки при добитъка)

Страница 21 от 29 ПърваПърва ... 111920212223 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •