Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 27 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 262
    Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колега, да разбирам ли, че 30кв. м. покриват 50 кошера? Според мен ако се занимаваш само с пчели и от това си изхранваш семейството, са ти необходими поне 200 кошера. То това е по-голямо от къщата ни.
    Постройката на Гената изглежда много добре, но как точно се проветрява? То труда, кой го слага, нали всички гледаме сами да си правим нещата!!!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Изолация в основата има ли ?
    Изолация - 10 см вата има в стените и на покрива.
    Това помещение ще го ползваме за дърводелска работилница, а не за пчеларско помещение.
    Вградили сме една турбина и два вентилатора за вентилацията и клапа за влизане на въздух.
    Когато пуснем турбината при затворено помещение, тя измуква пепелта от печката за отопление...
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Изолация в основата се слага само за жилищни помещения, в които искаме целогодишно да поддържаме 22-23 градуса, хабейки енергия както за отопление, така и за охлаждане. За мази и за производствени помещения е по-добре да няма изолация на пода, но да има в стените и тавана. По този начин разрешаваме на температурата на земята (която целогодишно е 12-13 градуса) през зимата да отоплява помещението, а през лятото да го охлажда. На практика в едно такова помещение зимно време температурата рядко пада под 10 градуса, дори и да не се отоплява. Лятно време е обратното - температурата рядко надхвърля 25 градуса, дори и да няма климатик.

Та искам да кажа, че колегата Филимонов е направил възможно най-доброто - никаква изолация на пода и много добра изолация на стените и тавана.

Ако иска допълнително да подобри топлинния баланс, трябва на южния прозорец да се сложат щори, които зимно време са отворени, а лятно - затворени. Идеята е зимно време слънцето да добавя енергия в стаята, а лятно време точно обратното - да му пречим да я отоплява допълнително. Ако лятно време слънцето пече през прозореца вътре в помещението, то това е еквивалентно на около 2 киловата печка. Изключването на тази печка (свалянето на щорите) ще позволи помещението да се задържа хладно дори и през най-големите горещини, и заслуга за това ще има именно охлаждащата роля на студения под.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    И аз през годините доста съм се чудел как да си съхранявам питите.Първоначално ги слагах в разни сандъци с орехови листа и лавандула,ефектът беше плачевен.В последствие започнах да ги складирам в помещение където целогодишно прозорците са оставени отворени (имат мрежа против насекоми).Оказа че там мога успешно да складирам плодниковите си рамки от средата на септември до пролетта,без осезаеми загуби от молци.Не така стоеше въпросът с магазинните пити ,които се складират в средата на август.Няколко години наред имах доста загуби от молци.Реших да си направя един експеримент.Купих си една четириместна палатка,разпънах я на двора и си складирах част от магазините заедно с рамките вътре,надявайки се че молците няма да намерят откъде да влязат.Напролет се оказа че тези рамки са се съхранили без никакви проблеми.На следващата година си купих още две палатки,и вече няколко години си съхранявам магазините така.Загубите ми на пити от молци през последните две години са два магазина от 110 съхранявани по този начин.Може повечето колеги да ми се смеят,но аз съм доволен,че засега успявам да си опазя питите.Големият недостатък е че най евтините четириместни палатки са около 40 лв,и не са особенно качествени.Обикновенно след едногодишно ползване платът им остарява и палатките трябва да се подменят.Ако има продължителни дъждове в евтините палатки влиза вода.
    Тази есен мисля да пробвам нещо друго.Да си направя една правоъгълна конструкция от винкел,покрита с подцинкована ламарина,като всички стени ще са обвити с мрежа против насекоми.Докато не падне снегът,магазините с питите ще ги съхранявам така.Когато падне снегът си мисля конструкцията да се облича с платнища от билборд,които напролет отново да се свалят и да остава само мрежата.Така зимата рамките ще са изложени на минусови температури,и няма да има помен от молци или яйца,предполагам че и с мишките няма да има проблем.През пролетта и есента пък рамките ще са изложени постоянно на въздушно течение,което също пречи на развитието на молеца.Смятам,че това ще е доста по евтин вариант от изграждането на цяла стая.Времето ще покаже дали тази идея ще е удачна.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Изолация в основата се слага само за жилищни помещения, в които искаме целогодишно да поддържаме 22-23 градуса, хабейки енергия както за отопление, така и за охлаждане. За мази и за производствени помещения е по-добре да няма изолация на пода, но да има в стените и тавана. По този начин разрешаваме на температурата на земята (която целогодишно е 12-13 градуса) през зимата да отоплява помещението, а през лятото да го охлажда. На практика в едно такова помещение зимно време температурата рядко пада под 10 градуса, дори и да не се отоплява. Лятно време е обратното - температурата рядко надхвърля 25 градуса, дори и да няма климатик.

Та искам да кажа, че колегата Филимонов е направил възможно най-доброто - никаква изолация на пода и много добра изолация на стените и тавана.

Ако иска допълнително да подобри топлинния баланс, трябва на южния прозорец да се сложат щори, които зимно време са отворени, а лятно - затворени. Идеята е зимно време слънцето да добавя енергия в стаята, а лятно време точно обратното - да му пречим да я отоплява допълнително. Ако лятно време слънцето пече през прозореца вътре в помещението, то това е еквивалентно на около 2 киловата печка. Изключването на тази печка (свалянето на щорите) ще позволи помещението да се задържа хладно дори и през най-големите горещини, и заслуга за това ще има именно охлаждащата роля на студения под.
    Благодаря, за мен е абсолютна новост вариант с топлоизолация на земята под такива постройки, просто не съм чувал досега за такова чудо. Въпросът ми към Евгени всъщност беше как е изпълнена хидроизолацията, за да не тръгнат черните петна нагоре след година-две. Традицията в случая повелява - пясък 5-10см под бетона, водоплътна замазка отгоре и някакво дренажче отстрани. Надявам се че така е и направено в случая.

Към уважаемия Модератор. Има теми във форума които са мултиплицирани по 50 пъти, но няма тема за сгради и помещения покрай пчелите. На 2-3 места мисля че сме писали, а дали не е време да се изведе нова тема, нещо от рода "Сградите на пчелина" ?

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Здравейте, вчера /20.08.14г/ ходих до пчелина за да свърша малко работа. Както и да е, да не разтягам темата сега. Гледам в един от кошерите няма движение и пчели по прелката а под нея доста умрели пчели. Реших да го отворя и какво да видя вътре, пълно със червей на восъчен молец, едни такива тлъсти и белички, тлъсти чак риба би се задавила с тези гадове. Направо косата ми се изправи, усмивката ми изчезна и мерака с който отидох се изпари. Накратко всичко в мен замря. Преди 7-8 дни когато го гледах нямаше и помен от такова нещо. Днес си поръчах препарат В 401, утре е при мен и мисля да бягам да напръскам кошера, по точно питите една по една. Така или иначе вече е празен от към пчели. Мисля да разтопя восъка от питите в последствие. Правилно ли ще е това или да ги унищожавам изцяло? И да попитам: има ли вероятност да се прехвърли на другите кошери, тях да ги пръскам ли с В 401? Благодаря предварително за съдействието.

Забранен
    Регистриран
    15.06.2011
    Пчеларски район
    Община Дулово, област Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от asti Виж публикацията
    Здравейте, вчера /20.08.14г/ ходих до пчелина за да свърша малко работа. Както и да е, да не разтягам темата сега. Гледам в един от кошерите няма движение и пчели по прелката а под нея доста умрели пчели. Реших да го отворя и какво да видя вътре, пълно със червей на восъчен молец, едни такива тлъсти и белички, тлъсти чак риба би се задавила с тези гадове. Направо косата ми се изправи, усмивката ми изчезна и мерака с който отидох се изпари. Накратко всичко в мен замря. Преди 7-8 дни когато го гледах нямаше и помен от такова нещо. Днес си поръчах препарат В 401, утре е при мен и мисля да бягам да напръскам кошера, по точно питите една по една. Така или иначе вече е празен от към пчели. Мисля да разтопя восъка от питите в последствие. Правилно ли ще е това или да ги унищожавам изцяло? И да попитам: има ли вероятност да се прехвърли на другите кошери, тях да ги пръскам ли с В 401? Благодаря предварително за съдействието.
    Кофти случка.Трябвало е да премахнеш кошера от близостта с др. кошери. Ако имаш слаби семейства също има риск за тях
    Ако ти се играе може да обереш ларвите на восъчният молец-Камола /така му казват риболовците/ и да го занесеш за продажба в някой риболовен м-н. Камолата е доста добра стръв и е скъпичка.
    Восъкът може да претопиш.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 12.04.2015 в 01:26. Причина: неправилен цитат

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от ciko Виж публикацията
    Кофти случка.Трябвало е да премахнеш кошера от близостта с др. кошери. Ако имаш слаби семейства също има риск за тях
    Ако ти се играе може да обереш ларвите на восъчният молец-Камола /така му казват риболовците/ и да го занесеш за продажба в някой риболовен м-н. Камолата е доста добра стръв и е скъпичка.
    Восъкът може да претопиш.
    Остави не е за разправяне. Ларвите няма да обирам нека МРЪТ и дано да е в мъки. Утре ще пръскам всичко под ред, от първия до последния кошер. По упътване В 401 не вреди на пчелите, така че всичко под ножа.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Кошера трябва да е бил доста слаб или с много стари пити да му надвие молеца. И при мен под капаците постоянно намирам пеперуди на молеца но пчелите се оправят с тях.

Наблюдател
    Регистриран
    25.11.2010
    Пчеларски район
    Русе
    вместо B401 не е ли по икономично био инсектециди за растителна защита като дипел например

Страница 7 от 27 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •