До колегата Лежаков.
Благодаря за отговора. Но въпросите нямат край. Ще прочета още веднъж темата и тогава ще питам, за да не се повтарят въпросите.
До колегата Лежаков.
Благодаря за отговора. Но въпросите нямат край. Ще прочета още веднъж темата и тогава ще питам, за да не се повтарят въпросите.
Направо съм в захлас като я четох тази тема. Така и така от работилницата не излизам, къде мога да видя чертежи на 18/20 и 24 рамков лежак включващ разположенията на прелките както ги описва Лежаков. Главно детайли за капака отворите му за вентилация и тези дъсчици, които гледам по тези руски клипове, които слагат върху плодниковите рамки, или кой както е сметнал за най-удобно нека сподели. Малко ме озадачава тази работа с капака на панти като има и магазини. Примерно за 24 рамковия как изглеждат тези 7 рамкови магазини, пуснете няколко снимки в детаил да се видят. Само на наклонения на 45 градуса ми стана ясно как става работата с пантите и целия магазин също на панти, но как е възможно да се направи капака с панти че и магазини да има на хоризонтален лежак?
Още нещо. От скромния ми опит в изработката на кошери съм разбрал, че с направата на един нов за човека кошер му идват идеи как да улесняване изработката на следващия, както и улесняване на работата с тях като се заселят. Моля споделете.
Parapanov, тука
http://pchelari.com/forum/viewtopic....r=asc&start=45 имам няколко снимки на капак на панти. Значи вземам няколко чифта панти, режа осите, слагам 2 бр. мъжка част на капака, надолу по всеки етаж - 2 бр. дамска. Сещаш се че на следващия кошер ще бъде обратно. Спазвам геометрията до милиметър. Правя два пироня на Г и съединяване/разединяване на панта ми коства 10 секунди макс. На този кошер капакът е двускатен, тип "топъл таван" :D , плътни дъски, изолация и 0,7 поцинковка, тежък /обичам тежки капаци/ и отстрани е вързан с две парчета от синджира дето навремето удържаше магарето. И понеже шоуто трябва да продължава, единият синджир почва от ламарината и свършва в една арматура заварена за краката, така че се заформи и система за мълниезащита. Под капака - брезент на три части. За да не стават сакатлъци при празен магазин и отворен капак на гърба по етажите има и ключалки където трябва. Със сигурност има и по-съвършени варианти, при мен водещ елемент е да ползвам това което имам, в случая имам достатъчно обков.
Зравеите,г-н Лежаков ,имам опит само с 12ДБ и то не голям , кошерите са ми в района на гр.Брезник,доколкото разбирам и вие пчеларствате в този район.Въпроса ми,е според вас в нашия район кой варянт е по добър- 18-20 рамков лежак с магазини,или 24-26 без,на кантар съм но определено съм решил да пробвам с лежаците.Имам отводки от юни и от юли и до септември мисля някоя от юнските (на 9 рамки са вече) да я настанявам в лежак.Или може би 24-26 рамков разделен с решетка,2 семеиства и пролета магазини отгоре?
Колега „Лежаков“
Моля Ви, да ми дадете координати на дърводелеца, който е изработил лежаците, които показвате в сайта. Интересувам се о т 25 рамкови лежаци с магазини. / Писах Ви на личния, но не ми отговорихте/. Правил съм съм кошери /но само 12ДБ/. Мога и сам да си изчисля размерите/и съм го направил/. Но сега съм стар и дърт, а и нямам време да се занимавам със дърводелство. Благодаря ви предварително.
Общо взето, зависи от знанията и намеренията на пчеларя, и най-вече от района. От това зависи какъв лежак да се използва. Първите лежаци са 24 рамкови и са без магазини, семейството се развива в хоризонтална посока. Тези неща са описани в книгите по пчеларство. Сега вече има варианти и с магазин отгоре, че дори с два магазина по 24 рамки и ли 4 магазина по 12 рамки. Винаги може да се изработи стандартния вариант на лежака и в последствие да му се добавят магазините отгоре.
А колкото до размерите на лежака, по горе колегите, които пишат, че могат да си изработят 12 ки, по същия начин може да се изработят и 24 рамкови.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Здравейте vlado 9. Работя предимно с големи лежаци /24-25 рамки/ защото:
1. Района където се намира пчелина, пашата не е обилна и няма изразени главни паши. При това положение само силни и големи семейства успяват да съберат повече мед.
2. Големите лежаци дават възможност да се прилагат различни методи за отглеждане.
3. Не са необходими чести посещения на пчелина.
4. Много са удобни за произвеждане на майки и създаване на отводки.
"Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))