Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 75 от 91 ПърваПърва ... 2565737475767785 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 741 до 750 от общо 901
    Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов
    Бонев, логиката според мен да се махат запечатаните маточници на петия ден е да се избегнат тия направени на стара (2-3 дневна) ларва, която не е захранвана с маточно млечице още от началото. Или бъркам?
    Точно това имам в предвид колега.Не че имам претенции-начинаещ съм,но ако имаше запечтан маточник на петия ден след направата на отводката,това би означавало ,че е изграден на тридневно яйце.Тъй като за пръв път проследявам този процес на практика,очаквах да видя такива маточници,които щях да премахна.Сега си обеснявам отсъствието им може би със стреса, който са преживели горките пчели първите 2-3 дни,след отделянето от семейството им.Така че мисля да не я пипам повече,естествено ако не ме посъветвате друго.[/u]

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Здравейте колеги ,
    при преглед на кошера донор,от който направих по горе описаната отводка установих,че от както взех трите рамки с пило и сложих две рамки на основи и една изградена няма нито едно снесено яйце от майката а си е там, видях я да си щъка! Всичко е запълнено с нектар и мет. Двете рамки на основи ги довършват и тя просто няма къде да снася!Беше напълнена единствено горната част на СР със запечатано търтеиво пило,което изрязах.Понеже им сложих и втори магазин,тъй като акациевата паша е добра и единия магазин е почти пълен си мисля да не се качи в него да снася.
    Как да и освободя пространство в плодника и трябва ли?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Генов
    .Понеже им сложих и втори магазин,тъй като акациевата паша е добра и единия магазин е почти пълен си мисля да не се качи в него да снася.
    Как да и освободя пространство в плодника и трябва ли?
    Aкациевата паша е бурна паша и трябва да се посреща с голям обем(3 магазина/корпуса).Чакането,пчелите да напълнят един магазин пък тогава да се слага друг води до загуба на мед,пълен блокаж на плодника и увеличава вероятността пчелите да се роят.Освен това пч.семейство прогресивно отслабва и се губят следващите паши. Извади пълни рамки от плодника и сложи празни.Ако нямаш празни изцентруфугирай 3-4 пълни плодникови рамки и ги върни в плодника.Ако медът нее узрял може да им го върнеш през хранилката,но чак след акацита.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Благодаря колега за навременния отговор!

Днес сутринта улових един рой високо на един клон в моя пчелин.Настаних го в един празен кошер и след няколко часа започна да работи.Впроса ми е възможно ли е да е роят да е от моя пчелин след като само в един кошер имаше един маточник за самосмяна а същият по нищо не си личеше че се е роил.Моля да ми отговорите

Наблюдател
    Регистриран
    02.02.2013
    Опитвам се да усвоя технологията на Райко Пеянович за отглеждане на двумайчини семейства в корпуси Фарар. Не мога да си обясня къде , кога, колко на брои и докога се поставят строителните рамки за борба с вароатозата. Моля помогнете.

Наблюдател
    Регистриран
    07.11.2012
    Здравейте аз съм за първа година пчелар и вчера реших да си направя 3 отводки обаче се получи така , че поръчаните майки няма да дойдат в магазина ( Русе ) поради предполагам проблем с партидата така ми казаха ,а вече станаха 24 часа от както отделих отводките от най добрите ми семейства какво да правя положението е критично от магазина ми казаха че във вторник ще ги доставят а до тогава има още 5 дни общо 6 дни мисля че всичко ще отиде по дяволите !!!!! Моля за помощ да ги върна ли от кадето съм ги взел какво да правя ????? (((

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Здравейте!Искам мнение дали е правилно следния вариянт за подмяна на майка;24 часа преди самата смяна,намирам самата майка и заедно с рамката на която се намира е отделям в друг кошер подхранвам я с сироп прибавям една пита празна и една рамка с основа и смятам да оставя старата майка да снася до основната ми паша (слънчоглед) или до есента и след това да я махна и да разпределя рамките по другите кошери.На осиротелия кошер кошер за когото става въпрос по рано му поставям майката след 24 часа в транспортната клетка с която е пристигнала без да отделям придружаващите пчели,защото се притеснявам при отделянето им да не направя беля с майката.Моля за мнения!!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Само да нямаш агресивни кошери в района.
    Аз ако отделя така една рамка след 1, максимум 2 дни е нападнат, убит и разграбен.
    На комшията кошерите май не събират мед само го крадат.

Потребител
    Регистриран
    26.04.2011
    24 часа са много.Ще заложат маточници и има голяма вероятност да убият майката която искаш да придадеш.Аз я поставям в осиротеното семейство на 4-5 час.Придружаващите пчели не ги махам.

На отводката която искаш да направиш със старата майка е рано да слагаш основа за изграждане веднага.Сложи и 2-3 изградени рамки и когато ги осемени,ако има паша (ако не сироп) слагай основа за градеж.
    Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.

Страница 75 от 91 ПърваПърва ... 2565737475767785 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •