Дааа!
Точно това ме възпира изобщо да пиша нещо по темите.Явно местото ми не е тук.Тук всеки се въздържа от споделяне.Само се чете и както го написа един потребител -се взема на готово.Но дори и да става това, ти нямат УВАЖЕНИЕ.
Дааа!
Точно това ме възпира изобщо да пиша нещо по темите.Явно местото ми не е тук.Тук всеки се въздържа от споделяне.Само се чете и както го написа един потребител -се взема на готово.Но дори и да става това, ти нямат УВАЖЕНИЕ.
Според мен единствения плюс е че корпусите са по-леки. Иначе нормално е по-малкия обем на плодника да се усвоява по-бързо. Но пък чак да е подходящ за по-слаби паши. И при мен се води района с по-слаба паша и с надморска височина над 800 м, но си извадих мед и от стандартни 10 рамкови ЛР кошери. Има една тънкост за кошера на Гърдев, целта при тях е не да извадят максимални количества мед, а основно ПРАШЕЦ и правене на отводки. А колкото до Симеон Тодоров, човека е бизнесмен и изкарва луди пари от прашец и производство на кошери - и то за много пари - на чуждия пазар обаче. А ние тук си продаваме меда за жълти стотинки.
Да, ето това е нещо.Мисля,че осем рамковите кошери си имат своите предимства.Но ,очаквам от тези практикуващи с осемрамкови,да споделят практиката си.Искам да направя коментар,но не мога, защото само аз се явявам пишещо лице.А коментарите са после особени.Ето едно мнение на колегата Евгени.Това е пример в направлението на този модел кошер.Мисля, че има и специфични моменти,но нека колеги да споделят и ще кажа какво мисля.С този кошер се развиват до средни по сила семейства.Ако се приложи ,обаче двумайчина технология,резултатите се обръщат.Не ви ли прилича на нещо това?
Колега Желев,Първоначално публикувано от kosta zhelev
Иван Венер работи с двусемейни осемрамкови многокорпусни кошери. За това ли намекваш. Едномайчините осемрамкови МК на Венер са в конфигурация ЛР корпус-ДБ магазин-ЛР корпус-ЛР корпус. С кошера на Гърдев също се работи със стандартни ЛР корпуси и стандартен ДБ магазин - 8-рамкови.
Защо средни по сила? Не разбирам?На новия фургон ,който направих кошерите ми са осем рамкови .Всеки кошер е оборудван с по 3бр.ЛР корпуси за майката +ХР+3бр.магазини за мен+най-различни др.дъски,които ми тряват+дълбоко дъно+капак. Минах на тази система ,защото е много по лека за работа ,а за добиви ще покаже времето .Тази година изкарах от него с четри тенекии повече от стария фургон,като това му е втори сезон и първи в действие.Първоначално публикувано от kosta zhelev
![]()
Имам предвид това с двумайчините кошери.На мен ми прилича на работа с тях по ДБ.Те и в тази ДБ система са така.Обема им е силно ограничен.И се развиват вертикално.Ето това е нещото ,което е на почит и печели.Обема.Не изисква стесняване.Тази операция е пропусната.И като се има това предвид и последствията са такива.Има и още нещо, което е на почит.Но да видя и други разсъждения.
С разрешение на администратора и модераторите аз бих пуснал във форума "Технология на работа с 8-рамков многокорпусен кошер" на Г.Н.Гърдев. Обемът на материала е 6-7-8 страници формат А4. Не знам как ще се побере, но мога да се постарая. Мисля, че има потребителски интерес, а освен това технологията е многокорпусна, така че ще представлява интерес.
Working....
Съгласен съм,че има идентична технология за работа с този кошер.Но аз акцентирам в/у пропорциите.Те съвсем не са маловажни.И в дадената ситуация ,точно те движат нещата.
Пускам на вашето внимание "Технология за работа с 8-рамков многокорпусен кошер" на Г.Н.Гърдев, публкувана в българския периодичен пчеларски печат преди няколко години от негови ученици и последователи.
УВЕРЯВАМ ВИ, ЧЕ В ТОЗИ МАТЕРИАЛ НЯМА НИТО ЕДНА МОЯ ДУМА ИЛИ ИНТЕРПРЕТАЦИЯ.
Искрени благодарности отправям към колежката IRIS , с чието любезно съдействие този материал беше събран от българската пчеларска преса!
ТЕХНОЛОГИЯ ЗА РАБОТА С 8-РАМКОВ МНОГОКОРПУСЕН КОШЕР--Георги Николов Гърдев
Прехвърляне на пчелното семейство от ДБ в МК кошер.
Прехвърлянето се извършва по два начина – пълно и частично.
I. ПЪЛНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ. Основното пчелно семейство се прехвърля през МАРТ и АПРИЛ, тогава, когато все още няма пило.Прехвърлянето на отводките се прави през целия активен сезон. При прехвърлянето се прави изрязване на рамките и цялото пчелно семейство се прехвърля от ДБ в МК кошер. Размерите на ДБ рамка са 435/300 мм., а на ЛР – 435/230 мм. При пехвърлянето в МК кошер рамката се подрязва със 70 мм. Подрязването се извършва отдолу. Отрязването се извършва с трион или лозарска ножица. Предварително се прави шаблон за улеснение на подрязването. След подрязването се извършва приковаване на долната летвичка. Ако изрезките имат пило, те се връзват в една рамка и се връщат в семейството. При директното прехвърляне много изгодно е да се създадат от един ДБ кошер две семейства в 8-рамкови МК кошери. ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕТО ОБЕЗАТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ МАЙКАТА!!! Два МК кошери се поставят пред един ДБ, който се изтегля назад. Извършва се изтърсване на пчелите и подрязване на питите. Във всеки МК кошер се поставят по 6 рамки с пило и мед и семействата се допълват до 8 рамки с восъчни основи или с изрезки. Ако в единия кошер влизат повече пчели, той се измества встрани, така че да се изравни потокът от пчели. В МК кошер винаги трябва да се работи на пълен комплект рамки. След разделяне на семейството в кошера, който е без майка, даваме зрял маточник. Всичко това се прави във втората половина на АПРИЛ или началото на МАЙ. При подрязването на ДБ пити остават изрезки, които съединяваме по три и получаваме нова цяла рамка. От един дванадесет рамков ДБ се поучават 4 рамки с изрезки, с които допълваме двата МК кошера до 8 рамки, като ги поставяме на 1-ва и 8-ма позиция. Това се прави, когато в изрезките има пило. Ако в изрезките няма пило, кошерите се допълват с восъчни основи, които се слагат на 3-та и 5-та позиция.Тъй като семейството без майка не гради, в него се слагат изрезките, а в това с майката – восъчните основи. ХРАНЕНЕТО на семейството през този период се извършва по следния начин:
1.) Хранилката със сухата захар трябва непрекъснато да е пълна.
2.) Храненето със сироп е в съотношение 1:1, по 200 – 250 мл. на ден или два пъти седмично по 700 – 800 мл. На всеки литър сироп се прибавят по 1000 гами Вит.Б12 или едно драже ундевит(или друг комбиниран витамин – пентовит, витарал, фармавит). ГОЛ СИРОП НЕ СЕ ДАВА!!! СИРОПЪТ НЕ СЕ ВАРИ!!! С даването на сироп се цели да се подсили развитието на пчелното семейство и да се ускори изграждането на восъчни основи.
В този период се изграждат и строителните прозорчета в строителната рамка с цел намаляване количеството на кърлежа. По този начин той се изчиства над 90%. Мислено рамката се разделя на три части. В горната част се изрязват строителните прозорчета – три на брой, с размери на кутия за цигари. Всяко едно последователно се изрязва през 7 дни. В изрязаната част пчелите изграждат търтееви килийки, а майката залага търтеево пило, а именно в търтеевото пило се развива кърлежът.
Една до две седмици след прехвърлянето в 8-рамков МК кошер на семейството се поставя магазин с пити. Ако нямаме изградени пити, се поставят 6 бр. восъчни основи. От корпуса се изтеглят две пити (една с пило и една с мед) и се поставят на 1-ва и 8-ма позиция в магазина, а останалата част от магазина се допълва с 6 бр. восъчни основи. Взетитe от плодника пити играят ролята на мост за изтегляне на пчелите в магазина. Магазинните пити се изграждат обикновено за 7-10 дни. При паша в хранилката се поддържа количеството на сухата захар. Ако пашата е слаба, семейството се храни два пъти седмично с по 2 литрa сироп + витамини. След като 6-те восъчни основи в магазина се изградят, плодниковите пити се свалят обратно в плодника като 1-ва и 8-ма. Магазинът се допълва с 2 бр. восъчни основи на 4-та и 5-та позиция. Преди да се свалят, се изрязват далаците на плодниковите пити. За да се избегне образуването на далаци, с три кабърчета към долната летва се захваща парче платно – т. нар. престилка.
Когато магазинът е напълно изграден и покрит 100% с пчели и питите са залети с мед, пристъпваме към изграждането на втори корпус. Донася се корпус с 8 бр. рамки с восъчни основи. Върху дъното си остава стария корпус. Магазинът се сваля и върху стария корпус се поставя новият с восъчните основи. Магазинът се слага над новия корпус. От новия корпус с восъчни основи изваждаме 2 бр. рамки и ги поставяме като 3-та и 5-та в долния корпус, а от долния корпус изтегляме две рамки – 1-ва и 8-ма в горния и ги поставяме отново на 1-ва и 8-ма позиция. По този начин затваряме восъчните основи между пило и мед и пчелите много бързо ги изграждат. Ако магазинът е с незапечатен мед, може да се сложи и отдолу. След като втория корпус е изграден, 1-ва и 8-ма рамка се свалят долу като крайни, а 3-та и 5-та се качват горе. Храненето през този период е два пъти седмично с по 2 л. сироп + витамини.
Когато всичко е изградено и пълно с пчели, се слага трети корпус с восъчни основи. На дъното слиза бившия втори корпус с майката, върху него се поставя новият корпус с восъчните основи, като се изтеглят две пити за мост. Върху новия корпус се поставя Ханеманова решетка, за да не може майката да се качи нагоре. Слага се магазинът и над него отгоре – първи корпус. След като се излюпят пчелите от първия корпус, той се замедява заедно с магазина и после се ценрофугира. Питите от първия корпус се стопяват за восък. Пълното прехвърляне и обзавеждане на два корпуса и магазин става през ЮНИ – ЮЛИ или за около 60-70 дни. Комплектования 8-рамков МК кошер се състои от 2 бр. новоизградени корпуси и 1 бр. новоизграден магазин.
Прехвърлянето от ДБ в МК кошер може да стане и по следния начин:
ДБ пити се поставят в корпус и магазин отдолу. След това се извършва подрязване на питите, като майката трябва да се намери. По-нататък се пристъпва към изграждането магазин и т.н., както вече беше описано.
Когато искаме майката да се качи от долния в горния корпус – напушваме обилно през прелката. Когато искаме майката да слезе от горния в долния корпус, приготвяме 5% разтвор на карбол – 1 л. вода, 50 гр. карбол и 50 гр. глицерин. С този разтвор напояваме памучно платно и го поставяме върху рамките на горния корпус. От миризмата на карбола майката бързо слиза в долния корпус и можем да поставим Ханемановата решетка.
.....следва.....
II. ЧАСТИЧНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА
Такова прехвърляне се прави, когато искаме да напълним един 8-рамков МК кошер, да вземем продукцията и да направим отводка. Частичното прехвърляне се прави през МАРТ, като първоначално се прави силно стеснение на семейството. Целта е семейството да стане на 4 рамки с пило “от дъска до дъска”. Разширява се с восъчни основи до 12 рамки ЛР. В МК кошер, поставен до ДБ се прехвърлят 8 бр. рамки и веднага се поставя магазин. Майката също се прехвърля в МК кошер. Стария кошер (ДБ) се премества на 2 м. встрани и 2 м. назад. Поставя се зрял маточник или оплодена майка и се прави отводка. Този кошер се разширява до 12 рамки чрез градеж на восъчни основи ЛР и след като се развие, се заселва още 8-рамков МК кошер. Така от един 12-рамков ДБ се правят 2 бр. 8-рамкови МК кошер и 1 бр. отводка ДБ.
Зазимяването на осемрамковия многокорпусен кошер става в три варианта:
I вариант:
НЕДОРАЗВИТО СЕМЕЙСТВО – на един корпус с осем рамки и 5 до 8 междурамия пчели.
II вариант:
ПОЛУРАЗВИТО СЕМЕЙСТВО.
1.) На един корпус и магазин (пълен с мед), който е над кълбото. Имаме осем плодникови и осем магазинни пити. Пчелите зимуват от шест до осем междурамия. Медът в корпуса е малко, а магазинът е пълен.
III вариант:
НАПЪЛНО РАЗВИТО СЕМЕЙСТВО:
Имаме 16 плодникови и 8 магазинни пити. Получава се въздух, пчели и мед.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))