Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 24
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч

КЪДЕ ГРЕША ???

КЪДЕ ГРЕША ???

или друго подходящо заглавие за тази тема е

МОЖЕ ЛИ СЛОЖНОТО В ПЧЕЛАРСТВОТО СИЛНО ДА СЕ УПРОСТИ ???

Както всички вече знаете, аз съм новобранец в пчеларството, и като такъв сигурно има доста неща, които все още не ги знам. Това е лошата страна на въпроса. Живот и здраве - постепенно ще натрупам опит. Това незнание обаче си има и своите ПОЛОЖИТЕЛНИ ЧЕРТИ, а те са, че мозъкът ми все още не е обременен с предразсъдъци, и все още е в състояние безпристрастно да анализира действителната ситуация с проблемите в пчеларството.

Когато човек започне с подробности да навлиза в дадена материя, той неминуемо започва да се сблъсква с вече наложени догми, че това се прави едикак си, и това е единственият правилен начин. Тези догми замъгляват трезвата преценка на ситуацията и много често се случва някой друг необременен с тези догми да изгенерира безценна идея за нещо, с което другите се се мъчили дълги години.

Та искам да кажа, че не е редно да се подиграваме на идеите на незнаещите. Те може да са детски и по своемо наивни, но със сигурност притежават ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА и понякога могат да ни отворят очите за неща, в които сме се заблуждавали с години.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Та в тази тема искам да споделя една такава идея, за която всички са се сещали, но замъглената преценка на ситуацията е попречила да се осъзнае колко е важна тази идея.

И така.......
    Половината от литературата в пчеларството се занимава с всички сложнотии около правилното зазимяването на едно семейство, правилното презимуване, правилното пролетно подхранване, правилното подсилване, правилното обезпаразитяване и правилната подготовка за първата паша.

Какви са проблемите?

1. На първо място това е ниската температура през зимата. Тя принуждава семействата да се свиват на кълбо и в някакво си полулетаргично състояние да съществуват на границата между живота и смърта. Всяко едно дребно събитие ВОДИ ДО СМЪРТ (мишка, кълвач, буря, транспорт, отваряне на кошера, необичайно зимно затопляне на времето и т.н.).

2. На второ място е високата ПРОЛЕТНА СМЪРТНОСТ. Затоплянето на времето кара майката да снася яйца и после при застудяване кълбото се раздвоява - едната част от пчелите топли пилото, а другата стои при майката и храната. И естествено при много студена нощ това води до смърт. По този показател аз вече имам умрели семейства.

3. Третият проблем е пролетната МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА. Всяка година тя е различна и човек трудно може да се възползва от опита през предишните години. Количеството яйца, снесени от майката, силно зависи от външната температура, и именно през април тази температура се колебае в огромни граници. Майката ежедневно се подмята между двете крайности - бясно снасяне по обед, когато температурата достига 18-20 градуса, и свиване на кълбо през нощта, когато температурите може дори и да са отрицателни. Количеството на пилото и младите пчели към първи май силно зависи от това каква температурна графика е нарисувала локалната МТО станция. Допълнително ситуацията се усложнява и от пролетните дъждове и ветрове, които тази година биха всички рекорди.

4. Четвъртият проблем е качеството на майката и нейната възраст. Количеството на снесените яйца силно зависи от качеството и възраста на майката и този параметър се наслагва върху параметрите на метеорологичната обстановка.

5. Допълнително ситуацията се усложнява и от това как е презимувало семейството, колко акари има (а те зависят от есенното третиране), има ли други болести и въобще сигурно има 100 други фактора, които да влияят на силата на семейството през пролетта.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В предишния постинг накратко са описани даденостите, с които ежегодно се сблъсква всеки един пчелар. Неговата основна задача е ВЪПРЕКИ ТЕЗИ ДАДЕНОСТИ към началото на първата паша така да РЕГУЛИРА СЕМЕЙСТВАТА, щото количеството на младите пчели и пилото в началото на пашата да имат ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ СТОЙНОСТИ.

1. Ако броят на пчелите в началото на пашата е много голям и мястото в кошера е малко, то тогава семейството най-вероятно вече е изпаднало в роево настроение и чао на стоковия мед за тази година.

2. Ако броят на пчелите е много малък и няма достатъчно летящи пчели, то тогава първата паша ще се използва за подсилване на семейството, а не за натрупване на стоков мед.

3. Ако количеството на пилото е прекалено много в началото на пашата, то голям брой от наличните пчели вместо да летят за мед, ще се занимават с отглеждане на ненужно пило.;

4. Ако има други проблеми, например с температура, влажност, липса на вода, неизградени пити и т.н., то тогава голям процент от пчелите ще се занимават с проблемите, вместо да летят и да носят нектар.

Та ролята на пчеларя в общия случай се състои в това ДА РЕГУЛИРА СКОРОСТТА НА НАРАСТВАНЕ НА СИЛАТА НА СЕМЕЙСТВАТА, като компенсира всички пролетни проблеми при слабите семейства и узапти скороста на развитие на силните семейства. И ако има как, всички семейства към началото на пролетната паша трябва да са МАКСИМАЛНО РАЗВИТИ, но без да са изпаднали в роево настроение, и в същото време пилото да е намалено до минимум (към началото на пашата).

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това е една доста сложна задача предвид факта, че няма как всеки един ден да се отваря всеки един кошер и в зависимост от неговото състояние да се предприемат съответните коригиращи действия.

В реалността повечето пчелари през април отварят всеки един кошер не повече от 2 пъти, в резултат на което коригиращите действия са много груби и неточни. Допълнително влошаване на резултатите идва от факта, че много малко пчелари си водят записки на ниво всеки един кошер какво точно са видели и са направили предишния път при предишното отваряне и какво - не. И последно - почти никой пчелар не използва математика и компютърна техника с цел максимизиране на ползата от информацията от предишните проверки и прогнозиране на бъдещото развитие на всяко едно семейство.

Крайният резултат - масово се допускат грешки от типа:

1. Роене на пчелни семейства преди или по време на първа паша
    2. Навлизане в първа паша със слаби семейства
    3. Навлизане в първа паша със страшно много пило и пчелите вместо да носят мед - отглеждат пило.

И какво предлагаш ти, за решаването на тези "проблеми", на които пчеларската практика, отдавна е намерила решение?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами съществуващото решение е нещо от типа "отваряй всеки един кошер КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-ЧЕСТО и ако видиш събитие 1, предприеми действие 1, ако видиш събитие 2, предприеми действие 2 и т.н.".

Аз си зададох въпроса "Може ли да се разминенем с едно единствено отваряне на всеки един кошер и въпреки това към първа паша да имаме МАКСИМАЛНО ТОЧНО НАСТРОЕНО СЕМЕЙСТВО ПО СИЛА И КОЛИЧЕСТВО НА ПИЛОТО ?"

Ами стигнах до извода, че може. Ясно е, че с нула пролетни отваряния няма как да стане. Трябва да има поне едно отваряне най-малкото заради третирането против вароатозата. Въпросът е можем ли да се разминем само с това отваряне?

Идеята е следната:
    При това първо отваряне преглеждаме пита по пита и си записваме колко процента от площта е заета със запечатано пило. Знаейки колко дена стои запечатаното пило, можем да изчислим колко яйца средно в денонощие снася майката. Знаейки колко яйца снасят другите майки в пчелина, можем да изчислим КОЕФИЦИЕНТА НА АМОРТИЗАЦИЯ на текущата майка. Знаейки този коефициент, можем да изчислим с колко трябва да ускорим процеса на снасяне на текущата найка. Нещо повече. Знаейки как са се движили температурите час по час през последния 1 месец, можем да изчислим ФУНКЦИЯТА НА СНАСЯНЕ на съответната майка - тоест при температура Х тази майка снася Y яйца.

С това нашата математика приключи. Изглежда сложно, но не е. Става въпрос за 2-3 формули на Excel, които лесно могат да бъдат съобразени. Който не може - ами да почака и да вземе готов екселски файл, който все някой ще публикува на форума.

Това е първата част на задачата - прост модел на Excel, който прогнозира пчелната популация във функция от околната температурата и силата на конкретната майка (процента на пилото) от първия пролетен преглед.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Първата част на задачата е достатъчна, за да може всеки един пчелар ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА Е ИНФОРМИРАН как ще изглежда всяко едно негово семейство към датата на първата паша. Това обаче не е достатъчно. Нуждаем се и от някакъв регулиращ елемент (компонент), посредством който да можем да подсилим слабите семейства и да ограничим силните, с цел към 1 май да имаме еднакви семейства в целия пчелин. И всичко това трябва да се случи НЕЗАВИСИМО ОТ ПАШАТА и НЕЗАВИСИМО ОТ ВЪНШНАТА ТЕМПЕРАТУРА, която ще ни предложи МТО обстановката на конкретната година.

Ами аз си мисля, че това мога да го постигна посредством ТЕРМОРЕГУЛАЦИЯ, комбинирана с АВТОМАТИЧНО ОТВАРЯНЕ И ЗАТВАРЯНЕ НА ПРЕЛКАТА в определени моменти. Ясно е, че една излетяла пчела би оцеляла навън само при външна температура над 12-13 градуса. Следователно при по-ниските температури прелката трябва да бъде затворена, за да не се подлъгват пчелите от високата вътрешна температура и да излизат навън. Колкото до вътрешната температура - ами тя наистина ще бъде висока, защото през април месец аз мисля да топля кошерите отвътре, като температурата ще зависи от силата на майката. Идеята е чрез температурни промени да накарам една майка да снася повече или по-малко яйца с цел към 1 май всички семейства да са с еднаква сила. Не знам каква точно температурна крива ще се получи, но знам, че посредством вярна математика тази крива може да бъде изчислена.

С две думи идеята е да елиминирам фактора ВЪНШНА ТЕМПЕРАТУРА и започвайки от първи април или дори от първи март във всеки един кошер да регулирам такава температура, щото майката да снася с желаната от мене скорост, която скорост към 1-ви май да доведе до еднакви по сила семейства, достатъчно големи, но без да изпадат в режим на роене. Тази година я пропуснах, но за догодина ще имам достатъчно време да се подготвя с хардуера и софтуера.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Накратко да обобщя:

1. Стиропорени кошери с добра топлоизолация, за да може вътрешната температура да се регулира с минимален разход на допълнителна топлоенергия.

2. Регулиране на температурата през пролетта, защото пролетните клатения на температурата са много по-критични от зимните студове

3. Използване на вътрешната температура като основен фактор, посредством който ще стимулираме или ограничаваме майката в яйцеснасянето

4. Напълно автоматизирано отваряне и затваряне на прелката във функция от външната температура

5. Ако горните два фактора се окажат недостатъчни, можем да добавим и автоматично подхранване - тоест автоматично отваряне и затваряне на вратичката на хранилки, поставени преди много време.

6. Сравнително проста математика на Excel, която да регулира описаните по-горе процеси.

7. Едно единствено пролетно отваряне на кошерите, което да СИНХРОНИЗИРА МАТЕМАТИКАТА с действителното състояние на всеки един кошер.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами това е идеята. Сега е време за вашите критики или идеи за усъвършенствуване.

Между другото реалността вече се стоварва върху плещите ми с пълна сила. Вече имам умрели пчелни семейства по причина пролетни застудявания (6 от 400), имам и кошери с тиха смяна (сини майки и изградени маточници). Имам много слаби семейства, имам и много силни. Вече ми се наложи както обединяване на семейства, така и изкуствено отслабване посредством вадене на пити с пило. Въобще при такова количество на кошерите според теорията на вероятностите вече ми се случва всичко добро и всичко лошо, което го пише по книгите и по форумите. Единствено засега все още нямам кошери, болни от някоя от страшните болести, и да се надяваме, че това така ще бъде и за в бъдеще.

Другото, което искам да се похваля е, че машината за восъчни основи вече е доставена и днес я монтирахме. Опитахме се дори и да я пуснем в експлоатация, но нещо объркахме температурите и замазахме двата валяка с восък. Сега трябва да се чистят килийка по килийка с клечки за зъби и в понеделник ще направим нов опит за пускане. Да се надяваме, че тогава ще имаме по-голям успех.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Матеев , аз няма да те критикувам , но ще ти дам идея да събереш всичко написано от теб и да напишеш книга по пчеларство и ти гарантирам , че ще бъдеш първия написал такава без да е "пчелар"!Това е по - добрата инвестиция .
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •