Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 96
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
    Колега Лежаков,100% познавате пчелари които зазимяват само на долна прелка!При това положение къде отива влагата?
    Колега Ганев,

Написал съм - "Отворените долна и горна прелки подобряват вентилацията и намаляват влагата в кошера."
    Моля Ви, четете по-внимателно.

Категорично съм против написаното от Вас - "Има логика тезата,че когато започне интензивно отглеждане на пило е добре да са на долен вход с цел да се запази влажният въздух,защото влажността е важна за пилото".
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Чета много добре!Ти се замисли за написаното или просто попитай пчеларското си обкръжение:кой на какъв вход ги зазимява?
    За мен пък е пълна лудост да ги оставя на два входа!Опитвал съм всички варианти за вентилация през зимата и този е най лошия!
    А за това дали сте противник на част от моя начин на рабона-няма проблем!Би ли описал твоя начин на работа?!Желателно е да обясниш с какви цели използваш твоя метод и дали си опитвал така както се препоръчва от хората работели в опитните пчелини!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Зазимяване на ЛЕЖАК / топло разположение на питите - ТРП/

Зимата е най-тежкия сезон за пчелите.От презимуването, до голяма степен зависи развитието и силата на семейството през следващия активен сезон.
    При лежаците, поради наличието на предни и странични прелки, много лесно може да се зазими семейство при отворени странични прелки – ТРП. На фиг. 1 схема на лежак гледан отпред.

Семейството се зазимява в средата на кошера, на разтояние около 4-5 пити от страничната стена /респективно от страничните прелки/. Ограничава се с една преградна дъска /в началото/ и една разделителна /в другия край/. Зад нея могат да се складират празни пити.Броя на питите с мед, зависи от силата на семейството.Допълнително в дъното се поставят 2-3 по-пълномедни пити.Към тях през зимата се придвижва кълбото.То се отдалечава от прелките и навлиза към вътрещността на кошера.В края на зимата, когато започва отглеждането на пило, пчелите са осигурени с храна и топлина.На фиг. 2 схема на лежак отгоре.

Основни предимства на ТРП :

1. Отворените странични прелки осигуряват постоянен приток на свеж въздух.
    2. Напречното разположение на питите предпазва гнездото от изстудяване.
    3. Повишения обмен на въздуха намалява влажността в кошера.
    4. Кълбото се движи в една посока и е невъзможно разделянето му.
    5. В най-критичният момент /отглеждането не пило/ ,семейството е осигурено с храна и топлина.
    6. Не се налага стесняване на гнездото.
    7. Възможно е бързо разширяване през пролетта без опасност за пилото.

Зазимяването в лежак с ТРП осигурява на семейството благополучно презимуване, малък подмор и бързо пролетно развитие.При трайно затопляне на времето е задължително да се отворят предните прелки, защото температурата в кошера се повишава бързо, а това води до роене на семейството.

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    При топло разположение на питите сем -та невероятно бърже се развиват пролетта.Аз преди години пробвах по този начин и резутатите бяха невероятни,но е за малки пчелини и ДБ копери или Лежаци,при големи пчелини и ЛР кошери не се препоръчва.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    За какво бързо пролетно развитие пишеш в тези кошери бе човек?В действиделност нямам опит в ТРП,но имайки предвид по-доброто пролетно развитие на десет рамковия ДБ в сравнение с дванадесет рамковия ДБ- мисля,че критерият ти за бързо пролетно развитие е различен от моя!Благодаря ти за изчерпателния отговор колега!

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от alex74
    При топло разположение на питите сем -та невероятно бърже се развиват пролетта.Аз преди години пробвах по този начин и резутатите бяха невероятни,но е за малки пчелини и ДБ копери или Лежаци,при големи пчелини и ЛР кошери не се препоръчва.
    Защо не се препоръчва,след като е толкова невероятно?

Колега Ганев,

При зазимяване на семейство и отводка в 25 рамков лежак, през пролетта се развиват заедно /работят две майки/.В зависимост от времето, до акацията кошера е почти пълен /20-22 рамки с пчели и 14-16 пило/.
    След обединяването, вкарват акацията с клоните в магазините.
    Да не говориме за семейство и две отводки.Получава се фабрика за мед. Всичко това се случва без физическо натоварване,местене,вдиган е и т.н.
    За пореден път повтарям, че за мен е по-важна силата на семействата ,а не бройката.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Винаги съм се питал докато обикалям България:защо са изкършени клоните на някои акации?Каква била работата!?
    Няма да навлизам в подробности-как се развиват фарарите за рапица и акация!Дразни ме единственно тово,че го изкарваш най-добрият кошер!Както и да е!Усвоил си пчеларството с лежаците,аз нямам желание!За бройката грешиш,но това е друга тема!Поздрави!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
    Зазимяване на ЛЕЖАК / топло разположение на питите - ТРП/

Защо рано на пролет пилото е концентрирано в предния край до прелките?Кога пчелните семейства харчат повече мед през зимата-когато им е студено или когато им е топло?

С червен цвят е показано пчелното кълбо при зазимяването.С червена стрелка е посочен пътя на кълбото през зимата.
    През ранната пролет, пчелите и пилото се намират далече от отворените прелки и близо до обилна храна.С течение на времето и повишаване на температурата, семейството се връща по обратния път - към входа на кошера. Разширяването става не с 1 или 2 рамки, а с 3-4 ,без опасност за пилото.При топло разположение на рамките съм забелязал, че восъчните основи се изграждат по-бързо и изцяло, но не знам защо е така.

Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •