Зимата ме глоби два кошера, последното застудяване още три... Напрактика всички слаби кошери дадоха фира, последните са си замръзнали на кълбо. Каквото съм го зазимил на 3 или 4 рамки не иззими... Поне изчезна притеснението, че нямам празни съндъци. При вас как е смъртността?
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
Един със стара майка е пътник. Тая седмица може и да си е отишъл. Зазимен на 7 пити. Голям подмор. Последния път две пити пчели.Пило и майка няма.Явно майката и дала фира още есента, Натам всичко се е съсипало. Времето не е виновно. По скоро пчеларя, който е оставил престаряла майка.![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Няма. В интерес на науката се оставят и такива семейства. Изводът за момента е: ... "Липсата на майка в зимуващото семейство го дезорганизира. Резултатът е очакван и плачевен."
п.п. Сега каквото и да се прави с остатъците от семейството си е чиста загуба на време и ресурс. Не си заслужава да се жертва млада и качествена майка.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Ако е оцелял в последното застудяване аз бих му бутнал една пита с току-що снесени яйца, взета от силен кошер за да му дам шанс. До ден-два тръгват овошките - прашец бол, нектар изобилие, ако им се живее ще се оправят, ако ли не... едва ли една пита с двустранно пило колкото длан ще е сериозно затруднение за кошер на 7-8 рамки в момента.
Обаче това съм го правил май, април, юни, юли, а за настоящия сезон ми е само теоритична идея, та ще ми е интересно да чуя какво мислите по въпроса.
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))