Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 47
    [quote="Пламен Ганев"]
    Цитат Първоначално публикувано от ilmaz_82 - Илмаз Османов
    Ако се ръководим от пчеларската литература навсякъде пише, че през месец август трябва да се осигури достатъчно място за снасяне на майката. И затова ми беше мисълта да им поставя по още една хубаво изградена рамка, но все пак ще послушам вас по-опитните пчелари, дано успея да поддържам това темпо за зазимяване
    Наистина така пише,но авторите според мен,имат предвид главно основните с-ва,защото са много задръстени с мед и прашец.Придържай се към правилото - една рамка повече вътре от междурамията пчели и ще си спестиш много проблеми.Правилото естественно не важи по време на паша.[/quotе

Не можах да те разбера какво имаш предвид - Придържай се към правилото - една рамка повече вътре от междурамията пчели и ще си спестиш много проблеми.Правилото естественно не важи по време на паша.

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
    ЕЕЕЕ,всички не може да са чак такива разбирачи )

Аз за себе си знам,мен не ме учи колега!
    Иронията е неуместна, аз казвам реални факти при мен !

абе как няма прашец?Сега цъфтят все още всички зеленчуци, а от царевицата носят прашец на поразия.Да не говоря че и около 4-5 вида билки и треви в момента цъфтят и отделят нектар и прашец.Времето е хубаво, така че всички фактори за развитие, са на лице.Ако подхранваш и слагаш своевременно рамки за осеменяване, няма проблеми поне още месец.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Alex77

Много е уместна даже!Това че градят и им се слагат рамки,не означава че се развиват!Вместо 3 рамки стегнато пило,ще бъдат 5 половинести.Всеки си има начин на работа и си вярва че е най правилно!
    1000 пчелари - 1000 технологии

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Пламене значи ли,че на трите рамки стегнато пило няма да има място за меден венец поради многото пило.На такива рамки бих се радвал,но по дуго време на годината.По това време по-бих се зарадвал на половинестите рамки с доста място за меден венец.

Развитието и разширяването на отводките по това време е напълно възможно.Но това става за сметка на медо-прашецовите запаси на семейството(отводката).Там където вкарването на прашец е малко или почти липсва есенното развитие може да се получи,но за сметка на пролетното.

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Alex77

Много е уместна даже!Това че градят и им се слагат рамки,не означава че се развиват!Вместо 3 рамки стегнато пило,ще бъдат 5 половинести.Всеки си има начин на работа и си вярва че е най правилно!
    Докато ти иронизираш, спориш и си мислиш,че па ти си с най- правилния начин, моите отводки си растат. Както писа колегата по- горе, сега има прашец в изобилие, има нектар, има и хубаво време и подпомогнати с малко сироп семействата се развиват. С фактите няма как да се спори и още по- малко да се отнасяш с насмешка към колегите си, защото нали се сещаш, че и района има значение и ако ти си на някои чукари и семействата са ти вече в застой, то не при всеки тези условия са такива. Кажи при теб какво е, а недей да казваш какво става в кошерите на другите, защото няма как да знаеш.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Колега Alex77,ако твърдиш че семействата през август продължават да се развиват,няма какво да си кажем повече по темата!Района е без значение!Дори и паша да имаш/резене примерно/,дойде ли август няма как да се говори за развитие!Блокират се,и пилото намаля.Радвам се за твоите отводки че растат и ти пожелавам догодина да дръннеш по 2 тен. от всяка.
    За района в който съм няма да коментирам много,но при нас в Лудогорието няма ли минимум две тенекийки от с-во е посредственна история.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Колега Alex77,ако твърдиш че семействата през август продължават да се развиват,няма какво да си кажем повече по темата!Района е без значение!Дори и паша да имаш/резене примерно/,дойде ли август няма как да се говори за развитие!Блокират се,и пилото намаля.Радвам се за твоите отводки че растат и ти пожелавам догодина да дръннеш по 2 тен. от всяка.
    За района в който съм няма да коментирам много,но при нас в Лудогорието няма ли минимум две тенекийки от с-во е посредственна история.
    Да, твърдя, защото не съм го чел или някой да ми каже, а го виждам с моите си очи. Наистина темпа намалява и развитието става по- бавно, но го има и обема на пчелата постепенно нараства. Същото ти казаха и други колеги...
    А ти може да извадиш 2 тенекии още Май месец и пашата с това да ти е изчерпана. Изваденото количество мед не определя каква паша имаш Август месец. Наистина няма смисъл да спорим, защото ти казваш какво е при теб и се опитваш да ми кажеш какво е и при мен, но това няма как да стане и да промени действителността.

Цитат Първоначално публикувано от ilmaz_82 - Илмаз Османов

Не можах да те разбера какво имаш предвид - Придържай се към правилото - една рамка повече вътре от междурамията пчели и ще си спестиш много проблеми.Правилото естественно не важи по време на паша.
    Има предвид, че ако пчелите покриват 5 пити, трябва да имат 6 в гнездото .

Тогава няма ли да има опасност от нападения и кражби. Малко и от това се опасявам да разширявам.

Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •