Познавам "колега", който купува на 4лв. няколко стотин килограма и го продава на 12лв. Пчели гледа само за отводки, за продажба. Мед не вади. Пчелинът служи за легитимация на продавания мед. На него му излиза сметката.Така твърди.Вярвам му!
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Никой не попита какъв е медът! Слъчоглед, рапица или ...
Да се продава мед на 12лв. килото си е висш пилотаж според мен, щом успява колегата - евала, значи е добър търговец....а за продажбата на отводки/пчели, още на втората година стоплих, че най-много файда има в пчеларството да се продават пчели/отводки...мед да се добива/вади си е голяма хамалогия и неблагодарна работа, особено при тия символичните цени....въпросът е в пазара за отводки - на кого???
Продажбата на мед на висока цена не е толкова трудно когато почти всички го продават на почти еднаква цена. Висш пилотаж е когато някои/повечето го продават на 4, то ти да го продаваш на 10 или 12 лв. Но и това си има положителната страна. Какво отговарям аз на въпроса - но той го дава на 8, а ти на 10лв.? Отговора ми е: - при мен ще се минеш с 2 лв., а там с 8 лв. За да сваля толкова цената, нещо не е чиста работата.
По горе, писах какъв е меда!? Колега пчелар добиващ акация и билков, го продава в работата си на 10лв. Някак му колежка, си купила от морето, на връщане мед тенекия или повече не съм сигурен, на 4лв. Пуснала го в завода на 7лв. Той бил обвинен за печалбар и мошеник. Но като си похапна ли от меда, от морето! Той не бил това, което купува ли от него! Сега дори, медът му свършва по бързо от преди!
Това и аз съм си го мислил за колегите дето им остава много мед, не може ли излишният да го обръщат в отводки/пчели и восък. Добре би било! Ама има ли пазар? Хайде за восъка може и да има, но за отводките/пчелите май положението е като с меда, производители много, клиенти липсват...
В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))