Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 490 от 683 ПърваПърва ... 390440480488489490491492500540590 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,891 до 4,900 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Абе то и аз съм писал дипломна работа за гнилцови заболявания и съм я защитавал 93г. ама 2-3г. преди това бях уморил 2-3семейства защото бяха отслабнали заради стари майки и на комшията кръволоците им видяха сметката за една вечер и на другият ден мойте пчели барабар с крадците изнасяха медът към комшията. Та исках да кажа относно дипломната работа защитих я с отличен ама то и на изпитващите толкова им разбираха глупавиците от гнилци колкото и аз от крадци-пчели. С пчелите с дългата практика се добива усет и само като погледнеш кошера от вън и дигнеш таванката знаеш какво трябва да правиш или да не правиш за доста време на пред. Та опита си е опит ама си трябва и усет.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Колко пъти трябва да ти го кажа ?
    Гоше , ти си пчелар !

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    За какво служи това и за какво ми е?Такова нещо за пръв път виждам.

Тук не ме отрази никой.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    ... Ако долу остане майката с летящите трябва да измислиш как да ги храниш /някъде спомена с обща външна хранилка/ ама тия общите работи са ....... /е ти си знаеш/ и ако няма паша не е ли рисково и за кражби и за обмен на патогени.
    Говорех за индивидуална външна хранилка, окачена отвън на корпуса, върху кръгла прелка, има си и капак, и решетка под него, за да се налива спокойно. Има ги по магазините, турски, 0,8 литра, пише, че са патентовани на самото изделие. Струва 5 лв, купих си една, за проба и мярка. Но понеже сега друга грижа ме налегна, да си пренасям и настанявам тази събота купешките отводки в новите кошери на големия пчелин, отлагам операцията с цепенето в малкия пчелин за по-нататък. Тъкмо още малко ще го обмисля, вие в това време кажете колко ще сбъркам, ако все пак изпълня своя замисъл, както съм го описал. Ето междувременно какво купих за поилка, свързана с водопровода чрез вграден поплавък:

поилка1.jpg

поилка2.jpg
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    ...Летящите пчели се местят при т.н. разделяне семейството на две части.
    Местят ли се, а аз си мислех, че всичките ще се върнат през стария вход, та затуй тия мои стратегии.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    " Модифицирах го по моите дадености /липса на място/, като реших да преместя семейството на втория етаж, а долу да оставя майката да я налетят летящите пчели /тях не мога да ги преместя/, все едно гол рой.
    Ей човек това ти е хубавато че не се сърдиш и приемаш да ти дават акъл.Малко общо говориш за това което ще правиш ако правиш метода на Ангел Йосифов човека си го е описал много добре даже и снимков материал е приложил правил съм по неговия начин с някой мой си приумици и съм доволен от резултатите даже тия късни отводки ми спасиха следващият сезон. Но гол рой е друго и се прави когато бяха в роево тогава резултатите са най добри правил съм и юли месец ама с малък брой кошери стават нещата ама трябва да предвидиш на семейство 15литра сироп за 7-8-9-10ина дни.И ако лястовиците не ти изядът майките и ако има дъжд да вали да има прашец ще станат работите.Ама ти как го описваш аз не разбирах кой ще гради питите разбрах че майките ще ги правят младите та затова си мисля че старите ще градят, кой ще преработва нектара и кой ще кърми някой детайли ми бягат на хибридния ти метод.

П.П.Ако случайно не си чел за метода на г-н Снеглеров горещо ти го препоръчвам да го прочетеш въпреки че нямам абсолютно никаква практика със снеглерова дъска съм правил нещо подобно само че по по пещерен начин с помоща на чувал и мрежа от комари също с не лоши резултати.
    Успех и
    “Много от истините, към които се придържаме, зависят от гледната ни точка.”

Източник: https://dama.bg/article/19-tsitata-n...vremena/14710/ © Dama.bg

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Вдигни старата майка в отделен корпус най горе с три пити запечатано пило със отделен вход. Да е отделено от долното семейство, снеглерова дъска е решение. На 4 ден отваряш долу и оставяш 1 или 2 бр големи не запечатани маточника, всичко друго го ликвидираш. След 30 дена отваряш долу да видиш за оплодена майка.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    здравейте колеги имам няколко въпроса
    1.имам налични маточници от самосмяна и искам със тях да сменя няколко стари майки как да постъпя като маточниците са в различни стадий.
    2.по това време на годината ако има манова паша дали може да има градеж на основи защото дъба е повсеместно нападнат от тази годинка и дали този нектар е от мана?

снимки

20170712_115359-1-1-1-1.jpg20170712_121004-1-1.jpg20170712_115359-1-1-1-1.jpg20170712_121004-1-1.jpg

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    Бихте ли ме насочили от къде мога да си взема качествени майки?

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Здравейте
    Явно притока на нектар от слънчогледа е много силен,а аз нямам никакви изградени рамки и повечето ми семейства са яко задръстени.Сложил съм им магазини градят,но явно не смогват и къде се появи празна килийка във плодника изпреварват майката и я запълват.
    Исках да изцентрофужа някоя друга рамка в плодника,но не са запечатани и даже някой капят.Въпроса е сега накъде при това,че нямам никакви изградени рамки? Мога ли да изцедя имам и рефрактомер да проверя ако е под 20% да си го прибера.А ако е над дали мога да им го върна в хранилките поетапно?

Страница 490 от 683 ПърваПърва ... 390440480488489490491492500540590 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •