Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 45 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 444
    И аз се опитвам да обясня,че големия обем + качествена майка = пълен кошер с пило и пчели.
    Скоро ме питаха за пилото и покритието в лежака.Ами гнездото е пълно. Не ми вярват.Радвам се ,че си го видял лежака пълен.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Много човъркане в едно семейство е убита история - само се нарушава ритъма на пчелите, сякаш от тяхна гледна точка, като ги занимава по-малко човека, да им бута из къщата, си нареждат нещата по свое усмотрение и подкарват на макса (според възможностите на всяко индивудално семейство разбира се)

Някак си това проличава, след малко по-дълъг период - в смисъл, като погледнеш в плодника след месец, месец и половина примерно, но до тогава изобщо не пипаш, а не да поглеждаш всяка седмица и да се чудиш какво да му сториш, че да тръгне да се развива.

И другото е, че за да допуснеш този мързел за себе си и да не се притесняваш, че няма на къде да се развиват е да им осигуриш обем, пространство, място - а големия лежак е перфектен в това отношение, да снасят и да зареждат мед, където си искат, не ме бъркат, според мен по-важного е да има място.

Но това, че сам виждаш - доста колеги не желаят да вадят мед от пити, където се е снасяло, за мен това са безсмислени и ненужни съображения, но за това пък всеки си носи неговия кръст.

Инак хубавата майка - казвам ти, за мен това е първия фактор, през годините съм го установил и това от силно метиризирани пчели. Като се случи някоя по-качествена майка и се вижда огромна разлика спрямо другите - е на такива майки, това голямото пространство да им дадеш ..... те тогава наистина карай си пашалъка и хич не занимавай пчелите със себе си.

п.п. но тука има и един друг тънък психо фактор - сега като пиша така, някои си викат наум "ей дявола искаш у въздуха да наклецаш - без работа не става, трябва да се бачка" ..... това е повярвай и аз съм страдал от това мислене, но е глупашко. Само като се запитам е как аджеба хората гледат по хиляди семейства - има клипове, има филми, не виждам 20 човека работници, а да речем 4-5 .... че за какво си говорим тогава, в БГ 2 човека като имаме 150 семейства "ейййй много кошери, много работа, много бъхтене, чудо" ..... сори тука има нещо тотално сгрешено, сгрешено не само в начина на работа, а дори в мисленето.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Еей сладкодумци, ще накарате някой лабилен младок да си нацепи ЛР корпусите и да хукне по селата да търси лежаци бе !!

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Приятели всичко е въпрос на предпочитания.Аз предпочитам ЛР но работя с ДБ такива ми подариха и с такива започнах.Харесвам и лежаците.В пчеларството всичко ми харесва. Сега не ми се иска да сменям технологията, голяма разправия ми е.Аз също се радвах миналата година когато видях в 12рДБ 22 магазинни рамки напълнени и запечатани с мед след акациевата паша.Същото го видях и по време на липата още 22 в същото положение и накрая 7-8 рамки от неочаквана за мен ливадна паша.Вие направете извод това дали е добре.Като изградиха и по 11 бр магазинни пити и им отнех по 2 пити пчели и пило за отводки.Това при всичките ми сем. те не са много, но ме радват.Дано и при вас е така.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010

Качете приятели и снимки ще ми се да видя 20 рамков лежак с магазин след акациевата паша ще е красива гледка.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Аз за това казвам първо, че всеки сам си носи кръста, всеки си решава за него си, защото универсално правило няма и второ, че със всяка една система мога да изкарам идентични резултати.

Аз сега като имам 70-80 ДБ да не би да мислите, че ще ги нацепя - нищо такова, ще си гледам пчели и в тях, докато времето ги изяде, защото за 100лв кошер да продавам просто няма никакъв смисъл.

Но след всичко, което пробвах и минах, просто моя избор е лежака - за моя начин на работа, за моите изисквания и цели, за моите условия, за моите възможности, по моя прецека това е моята система. Напълно разбирам хора, за които тази система не е удачна, но наистина правя известна провокация, да се пробва - който има желание, има време и му се занимава, нека пробва, но да не е с един-два лежака, така представа няма да се придобие, поне 7.

Това е една добре забравена и захвърлена в тъмния ъгъл на занаята система, само защото е стара и в масовия случай се е сметнало, че е неефективна, но десетки пъти съм го казвал открито във форума, че аз не обичам толкова да се доверявам на написаното из литературата, защото ето точно от принципа "на доверие" дълги години презирах и изобщо не се замислях дори да пробвам лежака, отричах като папагал, каквото прочел, каквото чул и съм сбъркал, а можех да съм в по-другия категория сега.
    За това обичам опита, личния не чуждия, като опиташ, като експериментираш тогава преценката ти е истина, тогава е валидна, преди това е просто прах и думи, които може и да са верни, може и да не са, но нямат основата т.е. твоя личен екзистенциален опит.

п.п. така да се каже, обявил съм война на всички, които отричат лежака (:

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Като обем нормалния лежак не е по-голям от нормален ДБ с 2 магазина или 3-4 корпусен ЛР.
    Ако ''полежим'' другата система, какво се получава като обем?

Аз за това казвам първо, че всеки сам си носи кръста, всеки си решава за него си, защото универсално правило няма и второ, че със всяка една система мога да изкарам идентични резултати.
    Точно!!!

Цитат Първоначално публикувано от kando
    п.п. така да се каже, обявил съм война на всички, които отричат лежака (:
    Поздравявам Ви колега kando за написаното в последният Ви пост.Дано Ви повярват.Мен ме смятат за заблуден, предубеден, ограничен и т.н.
    По отношение на войната, която сте обявил, предлагам Ви да помислите.Тези които отричат лежака са мно-о-о-го.Всички го отричат.Правят го, защото не са пипали лежак, не са поглеждали в него.Чели са във форума за тази система и са се заблудили.
    Хайде со кротце, со благо и со малце търпение, да се опитаме да върнем заблудените овце в правилната система.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Токо въпроса е в определението "нормален лежак" - нека сметнем, математиката е точна наука, ако сбъркам някъде из условията на задачата и решаването й поправете, че отдавна не съм се занимавал с геометрия.

ДБ 10 рамки - вътрешни размери в мм: 450-375-335мм
    Магазин за ДБ - пак същите характеристики: 450-375-167 мм

####
    ЛР 10 рамки: 450-375-240 мм

####
    Лежак 20 рамки: 450-750-335мм.

Обем на плодник ДБ: V=56 531 250 куб.мм.
    Обем на магазин ДБ: V=28 181 250 куб.мм.

Общ сбор плодник + 2 магазина=112 893 750 куб.мм.

Обем на ЛР корпус: V=40 500 000 куб.мм.
    При три корпуса - 121 500 000 куб.мм.
    При 4-и корпуса - 162 000 000 куб.мм.

Обем на лежаk (само лежак се пише с малка буква, защото великите неща не се пишат с главна, а малка буква): V=113 062 500 куб.мм.
    Общ обем с магазин: V=226 125 000 куб.мм. ...... тука подчертавам, това е моя нормален лежак.

ТЪй като така цифрите са твърде големи, за по-реална представа в сантиметри:
    Общ обем ДБ ~ 112 894 куб.см.
    ЛР (3 корпуса) = 121 500 куб. см.
    с 4-и корпуса = 162 000 куб. см.
    лежак = 226 125 куб. см.

Та - освен, ако не съм сбъркал сметките, можете да придобиете представа, за разликата в пространството, което автоматично оказва влияние в параметъра и време, та пространство-времевия континуум на мен ми пасва идеално.

п.п. дано не съм сбъркал нещо - след малко пак ще проверя, че то много нули.

Страница 10 от 45 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •