Е ти си го ударил съвсем мързеливата. Рискуваш майката.
Е ти си го ударил съвсем мързеливата. Рискуваш майката.
Този номер го правих няколко пъти тази година и наблюдавах какво се случва.
Работничките на майката правят мини кълбо, колкото голям орех върху нея и така я пазят от евентуално нападение от другите. Кълбенцето е толкова стегнато, че не успявам да го разтуря, бутайки го с клечка. На следващият ден майката спокойно се разхожда и снася. Само в един случай кълбенцето стоя и на следващият ден, но майката също си е жива и здрава.
п.п. Става въпрос за обединяване на две помощни семейства, едното с майка, а другото осиротено!
Този пост е редактиран от iliew; 04.08.2016 в 20:13. Причина: послепис
Нали това написах и аз, че действах по инерция без да мисля и рискувам майката. Юни прирадох така 20-30 майки и сега като вадих меда видях, че всички са приети. От 41 кошера само 1 без майка (от 2015г.) не от придадените. Обаче в оплодните сандъци вече 6 майки изчезват, оплодят се работят 1 месец и изчезват (сигурно умират).
Майката е приета, ще взема да пробвам с оса следващия път да видя дали приемат всичко![]()
Майките на Дони, вече на 3 години в момента имат по 10 рами с пило повече от младите ми майки. Мислех тази година да ги подменя, но те си работят перфектно а и пчелите нямат никакво намерение да ги сменят.
Ако си производител на пило, това е супер. Дай инфо семействата с тия майки какъв доход са ти донесли, съпоставено със семействата с други майки, за целия период. Оттам сметни и рентабилността - какво си вложил и какво получил и дай инфо.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Не водя статистика за това няма как точно да кажа, но за 2015 дадоха над 10кг. повече добив . Стига да не е лоша годината веднага си връщаш инвестицията. Тази година вобще не мога да хвана края защото обединавах много и не стартираха при равни условия.
Аз съм доволен, хубаво зимуват, лесно се работи с тях понеже работят цяла година на 2 корпуса.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))