Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 100
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Моля, напишете цените към днешна дата какви са.
    Отводки - 120 лв.
    Оплодени майки - 22 лв.
    Неоплодени майки - 10 лв.
    Маточници - 5 лв.

Отводките са към привършване, но може и да остане някоя друга бройка за закъсали.
    Оплодени майки тепърва ще има в големи количества.
    Неоплодените майки ще се правят само по заявка 2 дена предварително.
    Маточници - пак по заявка 2-3 дена предварително, за да мога да си направя график и да не ми страда собственото майкопроизводство.

С изключение на отводките всичко останало ще се продава до края на Август.

Наблюдател
    Регистриран
    19.04.2015
    Г-н Матеев разполагате ли с налични майки? Ще ми трябват за след седмица най-много. Около 5 майки май, ще са ми необходими.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Разполагам с майки - всеки ден ловя по 50-60 бройки. Ако искаш да си заявиш - пиши ми на ЛС или ми се обади по телефона (0888 314 550). Мога да те запиша в списъка и един път като влезе човек в него, аз жив или умрял се опитвам да изпълня заявката на точно определената дата.

Наблюдател
    Регистриран
    19.04.2015
    Благодаря! Но преди да ги прибера от слънчогледа и ги прегледам нама как да дам точна дата и бройка. Ще се съобразя с вас когато ви се обадя идните дни като имам яснота. Жал ме е да взема повече и да не ги ползвам.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от damyan82 Виж публикацията
    Благодаря! Но преди да ги прибера от слънчогледа и ги прегледам нама как да дам точна дата и бройка. Ще се съобразя с вас когато ви се обадя идните дни като имам яснота. Жал ме е да взема повече и да не ги ползвам.
    Разбира се, че така трябва да направиш. Майки се купуват от пчеларите тогава, когато им потрябват, и то точно толкова, колкото им трябват. Моя си е грижата така да си организирам нещата, щото винаги да изпълнявам желанията на клиентите точно и навреме - както като бройка, така и като ден на изпращане.

По принцип са възможни 2 ситуации:

НЕДОСТИГ НА МАЙКИ
    : Тогава още при заявката ще ви кажа, че за дадената дата няма майки, и или ще ви предложа друга дата, или въобще няма да ви приема заявката. Щом обаче съм я приел и съм ви записал във файла със заявки, то тогава можете да бъдете абсолютно сигурни, че на дадената дата ще си получите заявените майки.

ИЗЛИШЪК НА МАЙКИ
    : Ако в някой ден останат излишни майки, тогава или ги оставям за следващия ден, или ги използвам в моите пчелини. При всички случаи така организирам нещата, щото една майка да не стои при мене повече от ден и половина. Заедно с доставката по куриер (още 12-16 часа) се получава така, щото една майка, получена от мой клиент, да е стояла в кутийката не повече от 48 часа (2 денонощия). Така клиента също има шанс, ако пожелае, да държи майката при себе поне още 2 денонощия, преди да я придаде.

Като ориентир за безопасно престояване на майката в кутийката приемам цифрата 5 денонощия. Това е тествано не един път по един или друг повод. Аз обаче ГАРАНТИРАМ, че получената от клиента майка няма да е стояла в кутийката повече от 48 часа.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Отговарям публично на въпроси по чата към форума и в ЛС, задавани от време на време от различни пчелари:

Въпросът е: Могат ли маточници да се изпращат по куриер?
    Отговорът е: Не, не могат !!!

Който иска да си закупи маточници, трябва да дойде да си ги получи на място в гр. Габрово. Причините за това изискване са няколко:
    1. Маточниците трябва да се транспортират колкото се може по-бързо след изваждането им от отглеждачите. Това куриерите не могат да го осигурят.
    2. Маточниците не трябва да се накланят настрани и не трябва да се тръскат. Това куриерите не могат да го осигурят.
    3. На маточниците трябва да им се осигурява оптимална температура и влажност. Това куриерите не могат да го осигурят.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Благодаря ти за това случайно вмъкнато в текста изречение. С него ти ме светна, че аз на практика притежавам два двутонни хомогенизатора. Това всъщност са двете машини, с които си бъркам инвертирания сироп. Имам ги вече цяла година, но до момента не съм се сещал, че те на практика се явяват напълно оборудвани хомогенизатори с бавнооборотна бъркалка и отопление с водна риза.

Благодаря ти за акъла. Ще черпя една бира.
    Привет,
    Аз така и намерих време да си изпия бирата, но за да станат две ще си позволя да ви дам още една идея....
    Защо не помислите да произведете майки за зимата и пролетта, които да се продават за запасни. Естествено тогава цената им ще е по-висока (като това ще е следствие на повечето им производствени разходи по хранене и съхранение, както и малко спекулация предвид ексклузивния продукт с нищожно предлагане по това време). Предвид идващите месеци на залязващо търсене, но възможност от ваша страна да произвеждате, мисля че това една неразработена ниша за продукт на двойна или тройна цена, която би била лесно платена пред угрозата да загубиш семейство за 120-150лв.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тази идея отдавна ми се върти в главата, но търся някакъв начин да гледам майките в малки кутийки със загуба само от по 200-300 пчели на пчелна майка. Ако го открия, ще е чудо - ще зазимя хиляди майки.

Иначе по стандартния метод ще зазимя само 720 майки (целия нуклеусен парк), 360 от които ще могат да се полват (продават) във всеки един момент от време от октомври до април. Цената им обаче наистина ще е по-висока.

За който не знае какъв е стандартния метод за гледане на запасни майки: Това е гледане на майки в двоен нуклеус (при мене 2х3 ЛР) с преградна дъска между двете групи рамки. Когато се извади едната майка, вади се и дъската, и втората майка продължава да се грижи за обединеното семейство. По този начин могат да се вадят майки дори и през зимните месеци.

Проблемът през зимата не са самите майки (такива ще има), а това, че няма как да се изпращат с Еконт - просто ще измръзнат по време на транспорта с куриер. Aко обаче клиента дойде да си ги вземе с лека кола - тогава всичко ще е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .....
    Проблемът през зимата не са самите майки (такива ще има), а това, че няма как да се изпращат с Еконт - просто ще измръзнат по време на транспорта с куриер. ...
    Това трябва да се провери, защото не е много сигурно. Пратките пътуват не повече от 12-14 часа в закрити фургони. А може да се направят и транспортни опаковки от фибран или стиропор, достъчно големи за да не се издушат за тия часове.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    НЕДОСТИГ НА МАЙКИ: Тогава още при заявката ще ви кажа, че за дадената дата няма майки, и или ще ви предложа друга дата, или въобще няма да ви приема заявката. Щом обаче съм я приел и съм ви записал във файла със заявки, то тогава можете да бъдете абсолютно сигурни, че на дадената дата ще си получите заявените майки
    Да, да. То производителите на майки въобще си нямат проблеми като всички пчелари. Кошерите им не ги натравят, климатичните условия не оказват влияние на оплождане на тяхните майки, маточниците винаги се получават в достатъчно количество и качество, партиди никога не се налага да се бракуват....

Какво правим - наемаме на работа роботи, които не правят грешки, не се напиват и не се разболяват. Правим свръхпроизводство, което винаги да надхвъля многократно търсенето във всеки момент. Подкупваме синоптиците за слънчево време над оплодния пункт.
    Или почваме да продаваме непронесли, сакати,дефектни, току-що излюпени, не излюпени и виртуални майки.
    Понякога канселиране на поръчката или преместване за по-късна дата е най-доброто решение и за двете страни.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •