Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 4 от общо 4

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    13.02.2021

Съвети за начинаещ пчелар

Здравейте,
    Имам нужда от съвети какви действия мероприятия трябва да предприема относно пчелно семейство (може и да са повече от 1.). За по-голяма яснота относно ситуацията, в която се намирам ще дам малко предистория. До момента баща ми се занимаваше основно с пчели, а аз помагах. Теоретично нещата са ми горе долу ясни, но както и заглавието предполага нямам достатъчно практика. За съжаление през юни баща ми влезе в болница, а по-късно почина. От тогава нищо не е правено по пчелното семейство. По горе споменах че може и да са повече поради факта че баща ми беше поставял примамки за рояци, но нямам представа дали се е хванал някой.

Така че в момента не знам какво очаквам да заваря като си отида на село. Основната ми грижа е да запазя пчелното/те семейство/а и да презимуват успешно. А вече догодина да се занивам пълноценно - сменяне на кошери / рамки / вадене на мед и всичко останало. Но за момента както казах искам да запазя каквото има (ако го има все още де).

В тази връзка моля за помощ. Основно какво трябва да правя. Ако кошера е ок ще го отворя, ще погледна магазина, ще погледна плодника дали има свободни килии за пило, дали и колко пило има, горе долу количеството пчели. Но от там нататък какво трябва да предприема е въпроса. Ако няма пило какво, ако има твърде много мед в плодника какво, да слагам ли ленти против акари, по какво да позная има ли други заболявания и как да ги третирам, как, колко да подхранвам пчелата, да стеснявам ли прелките и тн и тн.

Общо взето се надявам да ми помогнете да се подготвя за всички възможни сценарии и като отида да направя каквото мога.

Благодаря предварително.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Симеон Шопов Виж публикацията
    Здравейте,
    Имам нужда от съвети какви действия мероприятия трябва да предприема относно пчелно семейство (може и да са повече от 1.). За по-голяма яснота относно ситуацията, в която се намирам ще дам малко предистория. До момента баща ми се занимаваше основно с пчели, а аз помагах. Теоретично нещата са ми горе долу ясни, но както и заглавието предполага нямам достатъчно практика. За съжаление през юни баща ми влезе в болница, а по-късно почина. От тогава нищо не е правено по пчелното семейство. По горе споменах че може и да са повече поради факта че баща ми беше поставял примамки за рояци, но нямам представа дали се е хванал някой.

Така че в момента не знам какво очаквам да заваря като си отида на село. Основната ми грижа е да запазя пчелното/те семейство/а и да презимуват успешно. А вече догодина да се занивам пълноценно - сменяне на кошери / рамки / вадене на мед и всичко останало. Но за момента както казах искам да запазя каквото има (ако го има все още де).

В тази връзка моля за помощ. Основно какво трябва да правя. Ако кошера е ок ще го отворя, ще погледна магазина, ще погледна плодника дали има свободни килии за пило, дали и колко пило има, горе долу количеството пчели. Но от там нататък какво трябва да предприема е въпроса. Ако няма пило какво, ако има твърде много мед в плодника какво, да слагам ли ленти против акари, по какво да позная има ли други заболявания и как да ги третирам, как, колко да подхранвам пчелата, да стеснявам ли прелките и тн и тн.

Общо взето се надявам да ми помогнете да се подготвя за всички възможни сценарии и като отида да направя каквото мога.

Благодаря предварително.

Аз съм не особено опитен пчелар и се чудя какво да ти кажа. Принципно е хубаво с някой стар пчелар той да ти покаже... Тук има истински пчелари, но трябва да има двупосочен разговор, за да могат да ти кажат хората иначе така е малко общо и по-дълго...

Ако няма кой да ти разкаже, ако искаш ми пиши на лично, ще ти дам номера ми и ще ти разкажа всичко което знам, няма проблем.

Наблюдател
    Регистриран
    22.10.2025
    Първо огледайте кошерите: уверете се, че пчелите са живи, има пило и достатъчно храна. Ако пилото липсва, опитайте се да разберете причината — възможно е да е загубена майката, тогава трябва да се постави нова или да се обединят слабите семейства. При излишък на мед може да се остави за зимуване, но при нужда се разпределят рамките, за да може пчелите да се развиват нормално. Клещовете се проверяват визуално и при откриването им се поставят противоклещови средства според инструкциите. Болестите се разпознават по състоянието на пилото и пчелите; при съмнение е по-добре да се консултирате с опитен пчелар или ветеринар. Хранят пчелите в зависимост от запасите от мед и сезона, зимата — със захарен сироп или медено-захарна смес. Сотовете се стесняват, ако семейството е слабо, за да е по-лесно за пчелите да поддържат топлина и да се грижат за пилото. Основната цел сега е да се запазят живи семействата и да се подготвят за зимуване, а всички активни дейности, като източване на мед и смяна на рамки, е по-добре да се правят през пролетта.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    "Клещовете" се проверяват визуално, а?
    jordanov, ей тук може да се заформи някакъв лаф...

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •