каква дебелина трябва да бъде ??? и има ли разлика в зимуването при 2,5см и при 3,5
каква дебелина трябва да бъде ??? и има ли разлика в зимуването при 2,5см и при 3,5
При нашите условия е почти едно и също .
Има разлика в упражненията - ротация , носене и товарене .
защото повечето казват че е по добре да са 3.5 но стават много тежки за тази система и затова питам защото мисля да минавам на такава система от дб и се чудя с каква дебелина да са![]()
тези в 2,5 по лесно излизат да се облитат през зимата
за мен 2 см си е ОК макар че е прието 2,5 см
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
не е ли много тънко зимата как ще зимува на пролет дали ще има нещо вътре
8р лр както и 10р зимуват поне на 2 корпуса. И се прави рутация когато пчелите не се събират в първия и са навлезли във втория-долния. Като ги завъртиш момемнтално се качват пчели в горния. Ако искаш това да стане още по-бързо. Качваш 2р с пило от долния корпус горе и слагаш 2 основи или просто правиш размяна на рамки....
Само да допълня. Размяната на корпусите се прави, когато в долния вече има някакво пило. С тази процедура медената шапка остава по средата и пчелите са принудени да реорганизират гнездото и освобождават големи пространства за снасяне на майката в един топъл участък от гнездото. По този начин пчелите се принуждават да отопляват целия обем, всичкия мед се превръща във пило и ако има останал, той заминава в страничните рамки (или поне при мен е така).
През останалото време ротацията е просто създаване на излишна работа за пчелите, със съответните негативни последствия от това.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Някой практикува ли ЛР технологията с 8 рамкови корпуси? Има ли някаква разлика м-у 8 и 10 рамковите корпуси в развитието на семействата? Догодина ще бъде годината на екпериментите за мен в ЛР технологията, с Венер, без Венер, 5 ЛР съм нагласил, мисля да поръчам и 5 осмака, и затова Ви питам!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))