Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 13

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Мнения
    16

    Трайност на захарният сироп

    Здравейте! Тъй като направих малко по голямо количество сироп, остатъка който още не съм наливал потъмнява. Съхранявам го в туба от минерална вода на терасата. Моля за информация на какво се дължи потъмняването му и дали е годен за продължаване на подхранването?

  2. #2
    Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Мнения
    535
    Пчеларски район
    Ямбол
    От колко време стои на терасата този сироп предполагам от миналата есен? Ако е така аз лично не бих го сложил в кошера все пак захарта е още евтина!

  3. #3
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз имам сироп останал от есента по хранилките и той си е прозрачен до ден днешен. Ако твоят сироп наистина си е сменил цвета, аз ти предлагам да го излееш в канализацията. Не си струва за 20 лева да си натровиш пчелите. Божа работа какви бактерии са се нароили вътре в него.

  4. #4
    Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Мнения
    16
    Не не , сиропа е съвсем пресен, на няколко дена е. Мисля си че слънцето, или по скоро дневната светлина има нещо общо с промяната на цвета. Ще видя, може и да го хвърля наистина ...

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Мнения
    2,531
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Какъв сироп?Скакво съотношение захар , вода е? Варен?С нагряване без завиране? Неинвертиран? Инвертиран с инвертаза? Каква инвертаза?Инвертиран с киселина? Каква захар си използвал?При толкова въпроси без отговор , как да ти отговорим какво е станало и какво да направиш?
    Най-безотговорно е да го превариш и да го оставиш за джибрето.Каквото и да му е станало в джибрето , ако има захар няма да иде зян.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

  6. #6
    Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Мнения
    16
    Сиропа е захарен, инвертиран, без завиране или нагряване, инвертазата не е киселинна а от ензима си в меда, захарта е СЛАДЕЯ, ...та ЗУНИЦА, след като отговорих на всичките ти въпроси, очаквам от теб да ми отговориш защо потъмнява ? Благодаря

  7. #7
    Потребител
    Регистриран
    30.01.2015
    Мнения
    52
    Пчеларски район
    Обл.Монтана; общ. Лом
    Защо не пробваш с лимонена киселина,по принцип тя избистря обикновения захарен сироп,може да пробваш с по-малко количество сироп.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •