Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 28

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Потребител
    Регистриран
    29.05.2014
    Мнения
    64

    Как мога да извадя меда от питите БЕЗ центрофуга?

    Здравейте,тази пролет се захванах с пчеларство, май месец си купих 1вата отводка на 7рамки която редовно подхранвах със сироп и разширявах с ВО. По този начин тя се разви до 12р. след което и сложих и магазин с 10 рамки в него. Всички рамки са запълнени с мед и са запечатани. Все още нямам центрофуга а и освен това нямам познат пчелар при който да извъртя питите. Дайте идея как мога да извадя меда от питите без да ги унищожа. Мислех си да извадя 2-3 пити от магазина да ги разпечатам от едната страна и ги сложа над голяма тава в която меда евентуално да се изкапе. след това ги разпечатвам от другата страна и ги обръщам, а меда който който е останал в колииките пчелите ще го почистят сами.

    Благодаря предварително!!

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Мнения
    2,531
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    1.Разпечатваш и пъхаш в достатъчно здрав и голям найлонов плик.Завързваш и въртиш около себе си подобно на центрофуга, като долната рамка е към тебе.Ако не ти се става "чукохвъргач"...
    2.В достатъчно дълбок съд поставяш резпечатаната пита и я въртиш около надлъжната ос с бормашина с регулатор , така че да стои в съда и меда да тече по стените.По сложно е от първото.
    3.Някой може да има и други идеи...
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,893
    Хаха, тука ще има веселба. Значи ако имаш бормашина и някво бидонче, ще стане кондиката. Долу една кръстачка с дупка у средата да влиза оста и нагоре измисляш как да закрепиш две пити срещуположно, горните летви навън. Примерно между две решетки от хладилника. Май имаше разни такива клипове из тубето, може и тука да сме ги гледали. Ако нямаш бормашина, връзваш питата откъм долната летва за една здрава тояга/или точилка, ама питай шефа дали може да я ползваш/, пъхаш у дупката на кръстачката и въртиш. Гледай да не дигаш много оборотите, мах. 300! Айде успех и после разказвай, може и снимки.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  4. #4
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Мнения
    972
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега Йорданов,той на 300 направо ще си запали огън с точилката и току виж прегорил меда.

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,893
    Верно бе Павка. Мани, ами то при прегарянето май ще има и ХМФ? Значи, РДВ, гледай да не подпалиш нещо!
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  6. #6
    Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Мнения
    349
    Пчеларски район
    Брезник
    А най -добре, ако имаш някой пчелар около теб, помоли го да му ползваш центрефугата

  7. #7
    Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Мнения
    350
    Ха-ха-ха. Голям майтап. Мед има-лъжица нЕма. А сега на въпроса. Изрязваш две триъгълни дъсчици с дължина 15 см- колкото е на питата. Пробиваш им по една дупка в средата и там набиваш точилка, тръбичка или каквото там намериш, но да е набито, а не свободно да се движи. След това закрепваш три пити от всяка страна, като ги завържеш (омотаваш) с тиксо например в краищата. Намираш бидонче, дълбока тенджера или по дълбок съд, както споменаха по горе колегите и въртиш с бормашината, но с по - малко обороти. По твой усет за да не се получат трагични, а и смешни неща. Отдолу на дъното на съда е добре да се сложи пак една дъсчица полупробита в средата за да лагерува оста на която са закрепени питите. Тя трябва да опира плътно в стените за да има стабилност. Колкото по стабилно- толкова по големи обороти. По - малките обороти също ще свършат работа, но за сметка на повече време и сигурност. Успех и да почерпиш една лъжица мед.

  8. #8
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А не ви ли хрумна, че просто рамката може да се хване с две ръце за едната дълга летва, и след това другата летва да се чука в ръба на масата. Първо по-леко, и след това все по-силно и по-силно. Отдолу стои някакъв съд - кофа или тава.

    Ами това е. Почукването на питата в ръба на масата създава голямо отрицателно ускорение за самата пита. Меда обаче вече е набрал скорост и излита от килийките. Точната сила на почукванията се определя опитно - първо по-слабо, а след това по-силно и по-силно, докато номера се получи. Тъй като килийките са леко наклонени към горната летва на рамката, то с ръце трябва да се държи именно тази летва, и да се чука по ръба на масата с долната летва. Нивото на ръцете трябва да е на нивото на ръба на масата или 2-3 сантиметра под него.

    Хубаво е меда да е леко затоплен до 30-35 градуса - тогава ще излиза по-лесно. Това може да стане като сложите питите с мед вътре в стаята, но на перваза на прозореца, за да ги понапече час-два слънцето.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •