Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 21

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2014
    Пчеларски район
    с.Красава общ.Брезник

Не запечатват магазина !?

Здравейте колеги , ей го и моя въпрос:
    Започвам историята от начало - около края на Май от един кошер извадих две пити с пчели и пило защото беше тръгнал да се рои, обаче преди две седмици все пак си излезе рояк от тоя кошер (вече му бях сложил магазин) ... миналата седмица след дъждовете отворих да видя за какво иде реч и в магазина имаше мед в около 20 % от килийките без нито една запечатана .... днес го отворих че гледам нещо неспокоен - магазина пълен догоре - 12 пити и от двете страни но продължава да не е запечатано нищо (възможно ли е да е останал без млади пчели) .... какво да го правя - чета на доста места че не се пръскали незапечатани пити защото това още не било мед, а кошера не позволява да му сложа 2 магазина едновременно и ме притеснява че без "поле" за работа ще тръгне пак на рой защото кошера е ужасно силен (пчела върху пчела) паша има много сега, а и времето е добро

Потребител
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    По думите ти става ясно, че не само позволява втори магазин, а дори и трети да сложиш изобщо няма да е грешка. Сложи новия магазин под пълния и ще го запечатат.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Човека просто казва че няма магазин за кошера, който да му пасне за да сложи 2-ри.
    Намери начин да сложиш 2-ри магазин, ако трябва премести пчелите в кошер на сойто имаш повече от един магазин, или ако трябва скови си такъв. Ей точно за това е много ценен взаимо-заменяемият инвентар.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Vmitev Виж публикацията
    Сложи новия магазин под пълния и ще го запечатат.
    При мен това винаги се е оказвало една от на-грубите грешки които един пчелар може да направи. За да се разбере при кой от двата варианта неговите си пчели чувстват по-комфортно, всеки трбява първо да пробва.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    10.10.2010
    Пчеларски район
    Велики Преслав
    Извади няколко / 4-5/ пълни, не запечатани пити от въпросния кошер и ги разхвърляй по други по-слаби, които още не са напълнили, а на тяхно място постави изградени празни или не изградени да градят и пълнят.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2014
    Пчеларски район
    с.Красава общ.Брезник
    не аз магазини имам но самия тип на кошерите са че магазините се слагат вътре под капака (не са тип надграждане) и просто няма място за два един върху друг - няма да може да се затвори капака и затова искам да го избегна някак .... (разбира се става въпрос за семеен пчелин не за нещо голямо и затова са такива още от дядо ми останали)

Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2012
    Пчеларски район
    Враца, Оряхово
    Аз имам такива кошери - единият в момента е с 3 магазина. Слагаш си капака отгоре, да не те притеснява,че не ляга до долу. Само гледай, като го сложиш да не хлапче (наляво или надясно) за да не се удря при по-силен вятър.
    При мен също не искат да запечатят меда...

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Когато е нямало рефрактометри химическия молив е вършел анализа.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ооо, това определено не е винаги така. Например, брат Адам споменава че Анатолийките (както и всички останали раси но в по-малка степен) обикновенно са неспособни да узреят меда от калуна и се вкисва известно време след запечатването. Има някои видове мед които са трудни за пчелите да преценят дали са узрели или не.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ооо, това определено не е винаги така. Например, брат Адам споменава че Анатолийките (както и всички останали раси но в по-малка степен) обикновенно са неспособни да узреят меда от калуна и се вкисва известно време след запечатването. Има някои видове мед които са трудни за пчелите да преценят дали са узрели или не.
    Да приемем ли , че споменатите изключения потвърждават правилото? Някак несериозно ми изглежда да центрофугирам просто ,защото ми се е видяло "достатъчно дълго" времето за узряване на меда.Не се ли подхлъзваме по пътя на изключенията и желанието да напълним повече буркани? Без съмнение "медът" с повишено водно съдържание дава по-голям "добив" и самочувствие на "пчеларя".Остава въпроса : Мед ли е? Изключенията на изваждане по някакви причини на незрял "мед" и "проветряването" му за уж "дозряване" не могат да са препоръчителна масова практика.Е, ако работите основно само за пазара , може и така , но не се сърдете на оценките за качеството и цената на продукта, който предлагате за мед.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •