Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 19

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    28.08.2013
    Пчеларски район
    Кюстендил

10 или 12 ДБ Кошери ?

Hi,
    Предстои ми закупуване на няколко нови ДБ кошера.
    Предлагат ми 10-ка или 12-ка. Всичките ми стари са 12-ка, но си купих и един нов 10-ка.
    Кой от двата варианта е по-удачен за неделен пчелар като мен ?
    На какво да наблегна? Старите не мога да използвам като взаимозаменяеми с новите.

Поздрави

Автор
    Регистриран
    14.10.2010
    Зависи от района, дали е медоносен или не толкова.При богат медонос и едно посещение в седмицата, има опасност нещата да излязат от контрол през роевия период.Опит от тази година .Не че и 12 не тръгнаха и те.....
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
    Атанас Буров

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Аз лично не ща и да чуя за 12-ци, това тежи и не се вдига.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    10 рамков . Предимствата са все в негова полза.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    10 рамков . Предимствата са все в негова полза.
    В година, като тази?!
    Не си прав.
    Аз работя с 12 ДБ-75бр. по така нареченото "неделно" пчеларство и мога да кажа, че определено 12 рамковия е по-удачен в моя случай и особено в година като тази.
    Ако пчеларстваш в район с много рапица, дори е рисково да отглеждаш 10 рамков за начинаещ пчелар.
    Теорията, че се развиват по-бързо с 10 рамков е вярна, но с необходимите манипулации 12 рамковия също се развива бързо. Има едно много съществено нещо, което не е за пропускане, т.е. в 12 рамковия живее много повече работна ръка, която е фактор за добива на мед за кратко време.

Наблюдател
    Регистриран
    28.08.2013
    Пчеларски район
    Кюстендил
    Вече съм объркан.....
    Освен по-бързото развитие на 10-та, какво друго е предимството му ?
    Та 2 пити разлика от такова значение ли са? (Или то е от значение само за неделни пчелари като мен?)

Между другото, новата 10-ка, която закупих всъщност се оказа 11-ка. Т.е мога да сложа 11 пити...
    Така ли е и при новите 12-ки ? (Старите ми, побират точно 12.)

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Много колеги ползват един от корпусите за помощен като подхранване става и отдолу.А при даданите с нуклеус.Аз ползвам и двата вариянта.Имат плюсове и минуси,единия е много капаци.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не е същото като помощно семейство в отделен корпус най-отгоре. Тази технология също се ползва от много хора, но тя има редица недостатъци:
    1. Помощното семейство също е в голям корпус, така че се губи ефекта от по-добрата мобилизация на пчелите в нуклеуса.
    2. Трудно се хранят 2-те семейства, когато едното е затиснато от другото, и хранилката е само една.
    3. Кошера става висок и с него по-трудно се манипулира по време на разместване на корпуси.
    4. Направата и местенето на отводки ПАК ИЗИСКВАТ НУКЛЕУС ОТ ТОЗИ ТИП.

Според мене концепцията с голям кошер и малък нуклеус до него е ПО-ДОБРА, ПО-ЛЕСНА ЗА РАБОТА и ПО-ГЪВКАВА. Много от манипулациите по пчелините при направа на отводки и голи роеве или налитания на пчели са свързани с местене на цели кошери, което си е тежка работа, а при тези нуклеусчета просто грабваш две под мишниците и си свиркаш, местейки ги насам-натам. Голяма екстра е и ако продавате отводки, защото не е необходимо да губите време да ги правите - вие просто си ги имате. Ако някой ви звънне и поиска една или 100 отводки, спокойно можете да му кажете "ела след 5 минути да си ги вземеш".

И най-голямата екстра ще е напролет някъде през март или април, когато семейства на по 4-5 рамки се продават за по 200 лева парчето. Ха-ха - след като си покриете зимната смъртност, всичко останало по нуклеусите всъщност са си пролетни семейства за продан. Продавайте ги, грабвайте парите и си свиркайте, а само 2 месеца след това след първата силна паша отново ще си ги възстановите.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •