Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 12

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен

Дайте съвет за плана ми за стартиране в пчеларството (район Плевен)

Здравейте колеги,

Искам да ми дадете съвет. В началото на годината реших ,че искам да гледам пчели. Нямам намерение да се развивам към голям брой семейства. По-скоро ще е съботно-неделно хоби. Доста книжки и материали изчетох, но още нямам самочувствие да действам на своя глава и предпочитам по-опитните да ми дадат насоки и съвети.
    Та.. сега е момента да закупя първите си пчели. Искам да започна с около 3 до 5 семества. Предлагат ми развити пчелни семейства в 12 ДБ кошер, с магазин, с изградени магазинни рамки, в които видях ,че има и нектар, а в средата дори има и запечатано петно мед. Кошерищата не са първа хубост , но стават. Цената за кошера с пчелите , както го описах е 200 лв. Другата оферта е тазгодишни рояци, в 12 ДБ на по 3 рамки с пило и почти изградена още една основа. Цената на рояка с кошерището е 100 лв.
    Моята идея е да взема едно развито пчелно семейство + 3 рояка, за да мога да видя как се работи с развито семейство и как се развива ново, малко семейство. Притеснява ме:
    1 . Човека каза, че не е вадил рапицов мед, а в района е имало рапица. Предполагам ,че са го нанесли в плодника и ме е страх да не се окаже проблем при зимуването на пчелите.
    2. Ще успеят ли рояците да съберат качествен мед за зимуване при положение, че следващите паши са от липа и слънчоглед. Ще пчеларствам в плевенския регион и нямам представа дали след слънчогледа има друга паша , да речем от бодил. Ако съберат много слъчогледов мед в плодника, какво да правя, няма ли да е проблем ако кристализира през зимата.

Идеята ми е догодина да преместя семействата в 24-рамкови лежаци, за да мога да ги гледам с по-малко ходене при тях. ДБ кошерите ще ми останат оборотни за евентуални нови семейства и отводки. Проблем е също ,че все още нямам центрофуга и незнам как евентуално ще вадя мед от развитото семейство.

Одобрявате ли плана ми? Какво ще кажете по точка 1 и 2? А може би ще ми предложите съвсем различен план? Аз съм отворен към всякакви предложения и планове за стартиране и развитие на съботно-неделен пчелин в района на Плевен

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Каквото и да ти се каже докато не го видиш ще ти е трудно да разбереш.Вземи си 2 кошера че ако нещо се обърка загубата ще е по малка.При два ще можеш поне малко да сравняваш.Най мързеливият кошер е тръвната.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Действай на своя глава, щом си прочел доста книжки след малко практика всичко ще си дойде на мястото.
    Успех!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Досега не са ми умирали семейства през зимата заради зимуване на слънчогледов мед, макар че аз по-голямата част го центрофугирам, а през август им наливам захарен сироп, защото медът от бодил ми се струва, че е като снежния човек и като НЛО - легенди се носят за него и много хора уж го били виждали..., но аз още не съм успял да събера мед от него.
    А как точно лежаците ще ти спестят ходенето при тях?
    В кое село ще са ти кошерите, ако не е тайна?
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    FVCVS CAESAR, Ще гледам пчелите в с. Обнова. Това е на 40 километра източно от Плевен, пътя за Русе минава през селото. Да не би и ти да пчеларстваш в Плевенски регион?
    За лежака (24 рамки, този съм си избрал) ... лесно се разширява, а това че е хоризонтален му помага топлината и въобще условията за живот да са долу-горе постоянни. Да речем при многокорпусните топлината отива горе,а отдолу става по-студено. Лежака е удобен за отглеждане и на двумайчини семейства, мога да зазимявам няколко семейства (до 4 слаби), лесно се правят отводки с него. Голям е , трудно се краде Руснаците имат доста системи на отглеждане разработени за него. В момента все още го разучавам , но за сега ми ахресва като вариянт. Е, до догодина има много време, може и да размисля ако има нещо по-хуабво или достатъчно доводи "против".

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    [B][URL="http://pchelari.com/forum/member.php?u=1589"]Да речем при многокорпусните топлината отива горе,а отдолу става по-студено. Лежака е удобен за отглеждане и на двумайчини семейства, мога да зазимявам няколко семейства (до 4 слаби), лесно се правят отводки с него. Голям е , трудно се краде

Това, че топлината отива горе, не е толкова зле, особено през зимата. Пчелите са горе на топло, а долният корпус служи за въздушна възглавница. ЛР също е много подходящ за отглеждане на двумайчини семейства, макар че се създава известно неудобство при прегледите поради натрупването на твърде много корпуси един върху друг. Две-три... до четири слаби семейства (на по две рамки) могат да зимуват и в един ЛР корпус, например. Ако са на три ЛР рамки, ги зимувам самостоятелно. Но че трудно се краде, сигурен съм, че е така. Пък и интересът към лежаците като че ли не е толкова голям.
    Не че искам да те убеждавам в нещо, опитвам си да ти представя и някаква друга гледна точка. А то много често едно предимство е за сметка на някакво друго.

Обнова значи - този район го познавам горе долу.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Ако някой реши да краде спасение няма независимо какъв модел кошер е, то да не се случва.
    Иначе за лежака ще вземе само рамките както правят напоследък.

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Свърши се дилемата. Купих 1 развито семейство и 3 ройчета на по 4 рамки. Цена ната е 460 лв. за всичко, като семействата са в стари кошери, които ще подменя , защото са много зле. Вчера вечерта имах време само да ги погледна бегло и да ги транспортирам. Тези дни ще им направя основен преглед и предполагам ,че ще прехвърля по една рамка с лупещо се пило от развитото семейство в коперите с ройчетата. Въпроса ми е , само рамка с пило ли да прехвърлям или и с пчели, чрез оеднаквяване на миризмата с ракия?

До колкото разбрах рояците и те са настанени в кошери и ако си снасят майките може нищо да не им прехвърляш само им слагай рамки да градят. А по натам си направи една отводка от основното семейство с оплодена майка
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    Честита придобивка!
    Само искам да ти кажа-"Това дето го има по книгите го няма по нивите"-стара агрономска истина.
    Съвет от мен-преди да се набуташ с покупка на няколко лежака-пробвай с един.Аз пробвах три години.От него извадих точно 10 кг за трите години.
    За да няма реплики-не обвинявам системата-просто аз не я разбирам и не ми пасна. Много пчели-венци на всяка рамка,но стоков мед-не.
    Успех и дано извадиш много мед!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •