Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 38

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Потребител
    Регистриран
    06.02.2011
    Мнения
    62

    Йентеров или апарат Никот,кои е за предпочитане и защо?

    Колеги иска ми се да закупя един от двата апарата за да си произвеждам майки,но не знам коя система е по добра и предпочитана и към кой апарат да се насоча?

  2. #2
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз пробвах и двата и по-много ми хареса апарата на Никот. Мисля че някъде из форума описвах плюсовете и минусите на двата апарата. И с двата апарата могат да се правят майки, но този на Никот ми се видя по-лесен за работа и с него имах сравнително по-малко проблеми. Също така комплектацията към него (чашки, държачи, клетки и т.н.) ми се видя по-добре обмислена от гледна точка удобство за работа. Към днешна дата имам 5 такива апарата, а тази година ще купя и още. Единствения Йентеров апарат, който го имах, го продадох на човек от форума. Имах и 5-6 бройки от Бургаския апарат, който е умалено копие на апарата на Никот, но поради лошото качество на изработка също се отказах от него и тези 5-6 апарата ги подарих на колеги от форума.

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Мнения
    549
    Пчеларски район
    Търговище
    Колега за предпочитане е да си спестиш парите и да потърсиш опитен пчелар от твоя регион да ти покаже тънкостите при прехвърлянето на ларви .Какво ти е нужно затова -просто малко восък за да си направиш чашките и една игла за прехвърляне на ларви/може и да си я направиш сам/ останалото е малко търпение за да се получи.Така ти спестих 100- на лева и сума ти главоболия.

  4. #4
    Потребител
    Регистриран
    06.02.2011
    Мнения
    62
    А с какъв калъп се правят восъчните чашки?

  5. #5
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Мнения
    549
    Пчеларски район
    Търговище
    Просто използваш един молив без гумичка мисля че беше 8 мм.Продават и в пчеларските магазини наричат ги гребени с тях правиш едновременно по 20,30 чашки.Първо потапяш във вода след това във разтопения восък вадиш да изтинат за малко и потапяш по плитко и така няколко пъти за да удебелиш дъното и чашките са ти готови.Остава да събереш малко млечице разреждаш с преварена вода/малко/ и си готов да започнеш майкопроизводството.Успех ако имаш въпроси питай аз съм сигурен, че ще имаш.

  6. #6
    Потребител
    Регистриран
    06.02.2011
    Мнения
    62
    Да прав си,въпросите изникват един след друг особено когато ще ми е за пръв път. И така по какъв начин да събера млечицето,ти как захващаш чашките за маточната рамката? Значи ако съм разбрал правилно пренасям ларвата в маточната чашка,след това слагам малко разредено млечице и ги поставям в семейството отглеждач. Всичко това има ли къде да се прочете подробно как се прави?

  7. #7
    Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Мнения
    118
    Пчеларски район
    стара загора
    Напиши в you tube "матководство" и ще излязат куп руски клипове от които ще видиш доста неща , включително и за Никот. Не казвам , че ще се научиш но ще намериш отговори на доста въпроси. Във vbox7 пък има клипче на Якофов за направа на чашки и последващите действия.
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

  8. #8
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Мнения
    549
    Пчеларски район
    Търговище
    Аз ще кажа как работя ,а вече кои ще използва моя начин на работа това си е негово лично решение на своя пчелин аз решавам как ще работя.Първо да аз винаги търся по изгодния начин при моята работа затова въпроса за пластмасови или восъчни чашки при мен не стои винаги използвам естествения материал даден от природата.Първата ни работа е да осигурим млечице как -просто осиротяваш едно силно семейство като вземеш три рамки с майката /едната с пило за предпочитане да е запечатано/и ги слагаш в нуклеус останало без майка семейството прави свещеви маточници .Задължително след като махнеш майката подхранваш осиротеното семейство три дни и след това отваряш и намираш доста маточници пълни с млечице изхвърляш ларвата и с едно клечка събираш млечицето разреждаш го с малко преварена вода и слагаш в хладилник където се държат яйцата/желателно е съдът да е малък и тъмен/Вече имаш чашки и млечице впрочем след като събереш млечицето може отново да обединиш семейството то си е свършило работата.Семейство отглеждач -аз работя с корпусна система така, че давам моя вариант семейството отглеждач трябва да е най доброто ти семейство в първия корпус работи майката слагаш ханеманова решетка в втория корпус аз поставям осем рамки и маточната рамка /задължително маточната рамка се поставя между две рамки с открито пило/и отглеждача ти е готов.Решаваш че след 11 дена искаш да имаш готови маточници вземаш две летвички на които да залепиш чашките как /просто запалваш една свещ и капваш няколко капки парафин и слагаш чашката/напръскваш с сироп и поставяш в отглеждача на точното място за да ги почистят.На другия ден първо вадиш млечицето за да е с нормална температура после вадиш маточната рамка и сега трябва да намериш рамка с открито пило от което да вземеш ларви /избираш винаги от най добрите семейства/завиваш рамката с пилото с влажна кърпа и отиваш в помещението да прехвърлиш ларвите.Първо с една клечка слагаш млечицето след това прехвърляш ларвите много е важно да се действа бързо ,ларвите трябва да са най младите с най малко млечице да не са по стари от 24 часа за да излязат качествени майки/някой бе написал че прехвърля на сухо мога да ти кажа как го прави просто прехвърля по стари ларви заедно с млечицето но тези майки не струват не са качествени/Вече си прехвърлил ларвите аз слагам около 30 на една рамка завиваш вече маточната рамка с влажната кърпа и поставяш точно където е била рамката в отглеждача затваряш и храниш всеки ден на 10-я ден имаш готови маточници и след два дни ще се излюпят .Важно за да излязат качествени майки е силни семейства ,млади ларви и подхранване независимо от пашата.Млечицето в чашките служи единствено да не изсъхнат ларвите докато ги захранят пчелите така че слагай малко защото има опасност да удавиш ларвата и приемане на 50 % е отличен резултат така че успех.

  9. #9
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Мнения
    2,300
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Колега за предпочитане е да си спестиш парите и да потърсиш опитен пчелар от твоя регион да ти покаже тънкостите при прехвърлянето на ларви .Какво ти е нужно затова -просто малко восък за да си направиш чашките и една игла за прехвърляне на ларви/може и да си я направиш сам/ останалото е малко търпение за да се получи.Така ти спестих 100- на лева и сума ти главоболия.

    EEE, че то така при теб всичко е самоделка с подръчни материали...

    За пренасянето не е нужно някой да те учи (в книгите е описано точно и ясно - "за по-лесно, ларвите се захождат от към "гърба""), това да не е като карането на кола, няма кой знае какъв "майсторлък". След 30-тата ларва вече движението е усвоено почти до съвършенство.

    От иглите за пренасяне признавам само два модела:

    http://www.swienty.com/shop/vare.asp...&vareid=112102
    (има китайски имитации оцветени в различни цветове - нямат същата презизност на изработка/не вършат същата работа. Оригиналните са или в жълто, или са неоцветени/стомана)

    И китайската щпатула ( с бамбуково буталце)

    Всички останали, или самоделки и тем подобни ... вършат работа за толкова колкото струват.


    Чашките..... вече много рядко има такива (предимно хоби челари) които все още работят със восъчни чашки. Естествено, в България както винаги, пак са наобратно. При масово производство пластмасата е по-печелившия вариант (и като качество на майките). Восъка винаги има вероятност да е замърсен със остатъци от (пчеларски) пестициди или патогенни микроорганизми, особенно когато ти трябва голямо количество восък годишно за тази цел.

    Гребена за восъчни чашки (14 или 15 чашки, не повече) се прави или от круша или от чимшир ( другата дървесина набъбва от водата) със размер 9мм (или 8,8-8,9мм). Направията при стругар струва около 60-70 лв (половин тенекия мед), поне до преди няколко години.



    Млечицето(мокро пренасяне) съвсем не е е задължително, аз спрях да го ползвам и от няколко години пренасям "на сухо". Капката млечице на дъното служи единствено за улеснение на начинаещите.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

  10. #10
    Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Мнения
    232
    Пчеларски район
    Добрич
    scutellator
    От това което си споделил разбирам че пренасяш с игла в пластмасовата чашка, и имам въпрос. Преди да прехвърлиш ларвите поставяш ли рамката в кошер за почистване и затопляне на чашките?

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •