Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 23

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    12.07.2012

Зимуване на майки в нуклеуси

Здравейте колеги, някой практикува ли да си оставя запасни майки да зимуват в малки нуклеуси през зимата в стая и можете ли да споделите как точно е технологията. С колко рамки трябва да е нуклеуса, трябва ли да се поддържа някаква определена температура в стаята, как става облитането на пчелите от нуклеуса в стаята и т.н. Ще съм благодарен на всеки който сподели своя опит

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    По-добре е ако ги оставиш да зимуват на външни температури.
    Вероятно не всички ще оцелеят, ще има и такива които няма да бъдат в перфектно състояние ( ако не е глад причината, и двете се дължат на генетични фактори), но за тези които презимуват перфектно на следващата година когато ги поставиш във кошер, няма да се притесняваш дали ще преживеят зимата.

Нуклеусите които не оцеляват са толкова малко че не си заслужава да зимуват в стая. Всъщност за теб е по-добре те да загинат!

Щом зимуват в нуклеуси от фазер на открито, студа едва ли им е чак такъв проблем. За да си спокоен, достатъчно е кълбото да е в диаметър поне 2 междурамия ЛР ( не е нужно по цялата дължина на рамките) и да има 2 ЛР рамки с мед ( 5-6 кг). Толкова мед ще им стигне поне до началото на Март- Април.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от bgludost Виж публикацията
    Здравейте колеги, някой практикува ли да си оставя запасни майки да зимуват в малки нуклеуси през зимата в стая и можете ли да споделите как точно е технологията. С колко рамки трябва да е нуклеуса, трябва ли да се поддържа някаква определена температура в стаята, как става облитането на пчелите от нуклеуса в стаята и т.н. Ще съм благодарен на всеки който сподели своя опит
    Виж това, е нещо подобно:

http://pchelari.com/forum/showthread...9444#post29444

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Втора година зазимавам 3-4 нуклеуса с цел да имам запасни майки напролет. Миналата година оцеляха.Вчера прослуша тазгодишните и са живи.Трите са по големички /зазимени са на 3 LR рамки/ и едно по-слабичко. Миналата и тази зими са меки и не знам дали ще оцелеят при по-продьлжителни застудявания. Ако се зададат такива смятам да ги прибера в закрито но сравнително проветриво приземно помещение.
    Миналата пролет ми беше осиротяло едно семейство и го спасих с такава майка. Друтите се развиха като нормални семейства.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    От няколко години ползвам по 20-ина нуклеуси с резервни майки, зимуват на по 5-6 ДБ рамки и до сега зимата не съм имал загуби от тях, за разлика от основните семейства. Иначе наличието им е безспорен плюс за всеки пчелин и за резервни майки и за подсилване на основните семейства, та дори и някой търговиика може да си направи човек рано на пролет

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Ми то на 5-6 ДБ рамки кви нуклеуси са, това са си направо редовни семейства.

Това са си баш помощни семейства и е наистина много хубаво да имаш такива

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    За да ги излъжеш че пролетта е дошла - включи им по една диодна лента на дъното на кошера да свети 12 часа през деня и 12 часа нощем да не свети.

Това става и на редовни кошери гледани на открито.
    За съжаление пролетта вече е близо, със "осветяването" трябва да се започне от по от рано ( ноеври-декември), отнема около месец да се усети ефекта в поведението на пчелите ( ако си пчела ще се сетиш че пролетта не идва за един ден)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Идеята е добра. Признавам си, че не ми е хрумвала. Трябва да се изпробва, но за да е чист експеримента, факторите трябва да се променят един по един. Нека да изчакаме малко да видим какво ще стане с витаминните добавки и с прашеца, а след това ще отделя известно количество нуклеуси да им светя с имитация на пролетна продължителност на деня. Няма да използвам цели 12 часа, а точно толкова, колкото е един действителен априлски или майски ден. Имам програма, която ще ми го сметне така, щото да направя 100%-ова истинска имитация с постепенно нарастване на продължителността на деня.

Аз имам дълбоко вътрешно убеждение, че програмата на пчелите, заложена от природата, не може да бъде чак толкова сложна. Няма достатъчно на брой неврони, които да поемат в себе си една по-сложна програма. Всичко трябва да бъде пределно просто, което означава, че най-вероятно един единствен параметър влияе и контролира пролетното събуждане за яйцеснасяне. Просто трябва да открием кой е този параметър и едва ли ще е чак толкова сложно това да се направи. Ако тази зима не успеем, догодина ще пробваме комбинации от два параметъра.

ПС: Твоите 4 маркови майки, които есента ми подари, са живи и здрави до ден днешен. Трите си притежават собствени семейства навън, а четвъртата участвува в стайните експерименти, но се справя отлично. Ако успея да я накарам да снесе яйца по-рано и да си отгледа пило с търтеи, мога да проекспериментирам пролетно създаване на ранни майки от твоята порода, като пусна да летят нейни си търтеи тогава, когато другите българските още не са се родили и порастнали. Това е в сферата на мечтите, но все пак си е една идея, подлежаща на проверка. Идеята не е моя. Каза ми я човек с голям опит, който вероятно е пробвал нещо подобно.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Благодаря за споделената информация. Тя може да спести цяла година и доста средства на всеки "млад експериментатор".
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •