Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 65

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    02.10.2013

КОЙ КАКВО СЛАГА В ПИТКИТЕ ЗА ЗИМНО ПОДХРАНВАНЕ.СЪСТАВКИ

Колеги
    Някой слагал и е обезмаслено соево брашно към питките?
    Аз тази година мисля да сложа и събирам информация по въпроса.Рецептата ми е изисуит и пудра захар и към тях да добавя соевото брано и прашец.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Пчелите произвеждат мед,за мен най доброто е храненето със чист захаросан мед.Генчев кога слагаш първите питки?

Човекът имаше в предвид вероятно,че по този начин ще ги стимулира да гледат пило,чрез добавяне на протеин,но щом казваш,че произвеждат мед... Аз слагам сухо мляко в последната питка,която давам края на Февруари.Най-добре е прашец да се сложи.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Махни изосуита и соевото брашно. Вместо това ползвай мед.

Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    Много тънко искаш да минеш колега с тези продукти,ако искаш да си ги правиш питките слагай мед и пудра захар и това е .

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    За брашното съм малко резервиран (като единствен източник на протеини). Или си вземи Mega bee, Honey-B- Healthy, Feed -Bee, или нещо от сорта (не са скъпи с оглед на това че се слага много малко от тях). Или прашец ( от собствени кошери) или фурми ( освен мазнини съдържат и много птотеини). Ако искаш да слагаш соя - тогава по-добре 20% прашец + 10% соево брашно.

Към кърмовата маса сложи и малко лимонена к-на/ лимонов сок ( за инвертиране на захарите) около 1 гр/кг иначе ще стане или много суха и пчелите няма да я вземат, или ако я направиш течна - ще капе и пак твърдото вещество има опасност да не бъде изконсумирано напълно.
    Лимоновия сок се предполага че изтощава малко пчелите, затова дозата е обект на лична преценка.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Ако нямаш възможност да си закупиш някои от гореспоменатите храни.

В зависимост от времето и целите на подхранването (питки или сироп), може да добавиш някои от следните добавки, които биха подобрили значително състоянието на пчелното семейство:

- Бабини зъби
    - Капсаицин
    - Карамфил
    - Пчелен (цветен) прашец.
    - Йод или Нозецид (Nozecid EC) - ако е необходимо и ако пчелите го искат

Питките е хубаво да се направят от инвертиран захарен сироп + пудра захар + някои от добавките по-горе.
    Като настане време за сиропа ако имаш възможност да си купиш или направиш инвертиран захарен сироп - 70% + пак някои от горните,естествени добавки.

Успех

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Ники1313,като си казал А,кажи и Б.Изглежда имаш знания в билкарството,само че там ако объркаш дозата,ефекта може да е обратен.Ако имаш практика и добри резултати,защо не ги споделиш по подробно - грамаж и т.н..Според мен за да се справя човек добре в начинанията си,трябва на първо място да разбира процесите,а след това чрез логика да прояви творчеството си.Мисълта ми е че ако напишеш просто една рецепта,това ще е достатъчно за някои хора,но ако обясниш механизма на действие на съставките - това може да провокира и други хора да търсят и споделят подобни опити.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Ники1313,като си казал А,кажи и Б.Изглежда имаш знания в билкарството,само че там ако объркаш дозата,ефекта може да е обратен.Ако имаш практика и добри резултати,защо не ги споделиш по подробно - грамаж и т.н..Според мен за да се справя човек добре в начинанията си,трябва на първо място да разбира процесите,а след това чрез логика да прояви творчеството си.Мисълта ми е че ако напишеш просто една рецепта,това ще е достатъчно за някои хора,но ако обясниш механизма на действие на съставките - това може да провокира и други хора да търсят и споделят подобни опити.
    Бабини зъби
    - Увеличаване яйце снасянето на майките за периода II, III, IV месец - 62%
    - Увеличаване яйце снасянето на майките за година - 19%
    - Увеличаване на живота на пчелата – 20%
    - Ниска консумация на храна през зимния период

Карамфил
    Списанието "Journal of Dentistry" за изследвания направени от университета "Мигел Ернандес"
    „...Испански и американски учени определят, че карамфилът е най-добрият естествен антиоксидант сред билките за използване, поради високите си нива на естествени фенолни съединения и на антиоксидантните си свойства.

Карамфилът се счита от експертите за подправка, съдържаща много хранителни вещества. В само една чаена лъжичка карамфил се съдържа огромно количество манган, омега-3 мастни киселини, витамин К, хранителни фибри и витамин С.

Благодарение на хранителните си съставки карамфилът показва най-висок резултат по скалата за капацитет на абсорбиране на свободните (кислородни) радикали (ORAC) под формата на етерично масло.

Само капка от карамфиловото масло съдържа около 400 пъти повече антиоксиданти на единица обем от плода годжи бери (един от най-мощните, здравословни плодове, също познат под имената мерджан, лиций). Опаковка от 5 ml масло от карамфил е сравнима по антиоксидантна сила с 45 кг боровинки..."

Капсаицин
    - антивъзпалителни свойства
    - значително количество въглехидрати, протеини, витамин С (повече от това в лимона), витамините А, К, В1, В2, B6, Е ,фолиева киселина, както и желязо, калий, калций и фосфор.
    - капсаицин стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма
    - капсаицинът активира отделянето на азотен оксид – уникално вещество, което има способността да подобрява кръвообращението, предпазва и регенерира кръвоносните съдове.
    - Капсаицинът премахва диарията причинена от бактериална нфекция. Проучване на университетът в Дуке установява, че капсаицинът може доведе до излекуване на възпалително чревни заболявания. Веществото помага за убиване на стомашни вирусни бактерии.

Информацията по-горе е представена в резюме. Направени са много опити и практически наблюдения. Има извадки от научни списания.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Бабини зъби - с други думи стероли ( но по-добре човек да си ги ползва вместо да ги дава на пчелите). По същата причина в поленовите питки се слага рапично и царевично олио и/или кокосово масло.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •