Интересува ме какви бактерии (вредни) ходят по пчелите и защо се налага ползването на антибиотици?
Какво е лечението, когато ползването на антибиотици е недопустимо?
Интересува ме какви бактерии (вредни) ходят по пчелите и защо се налага ползването на антибиотици?
Какво е лечението, когато ползването на антибиотици е недопустимо?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Кибрита......
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Кардинално...
Working....
Ползването на антибиотици е допустимо ,макар че са забранени от Европата ,но тъй като Европата много пъти е взимала грешни решения ,а наште политици още повече взимат грешни решения,то ние пчеларите можем сами да преценим дали да третираме с антибиотик или не.Антибиотици се използват срещу така наречените гнилцови заболявания и по-точно срещу европейския гнилец ,за американски гнилец антибиотик няма да помогне и тъй като американския гнилец може да се сбърка с мехурчест гнилец, то и последния отпада като възможност за лекуване.По социалистическо време масово се използваха антибиотици в малки дози като стимулиращо средство при пчелите ,но тъй като след това масово се откриваха в меда именно заради това се взе решение да се забранят за използване в пчеларството,но ако пчелар реши да си лекува болно от е.гнилец сем-во и спазва елементарни правила ,то възможноста антобиотик да попадне в меда е минимална, а ефекта от третирането в повечето случай е максимален.
Моя опит за лекуване на болно от е.гнилец сем-во е още отпреди забраната за използване на антибиотици в България,тъй като съм бил и проверител Ви казвам,че почти няма пчелин голям (50 пчелни сем-ва примерно) без наличие в него на поне едно сем-во болно от е.гнилец,за жалост обаче повечето пчелари не обръщат достатъчно внимание и още по-лошото е ,че незнаят как да постъпят и нямат време(неделни пчелари).
Европейския гнилец лесно се лекува с помощ на пчеларя,без помощ също е възможно оздравяване на сем-то ако е в лека форма,но тъй като се открива обикновенно в по-напреднала форма са необходими малко повече грижи и внимание.
При пчелин с повече пчелни сем-ва(40-50 и повече) не е оправдано губенето на време за лекуване на сем-во болно от е. гнилец ,пчеларя би загубил повече време за лекуване отколкото за създаване на ново сем-во .При по–малък пчелин (20-30) е оправдано времето отделено за лекуване на болно семейство.
Не е добре да се използва антобиотика ПЕНИЦИЛИН,защото от него пчелите стават агресивни (зли) и в много случай развиват варовито пило вследствие от антибиотика !!!
Най-ефикасния метод за внасяне на антибиотик (според мен) е чрез разбъркването му с пудра захар последвано от наръсване на питите една по една от двете страни заедно с пчелите по тях.
За точни дози и периоди на третиране с антибиотик може да се видят в по-стари пчеларски книги.
http://wasba.org/idiopathic-brood-di...syndrome-ibds/
Няма никъде написано всичко за тази болест на едно място, но поне тук написаното е на прост и достъпен език ( предполагам и гугъла няма да се затрудни с превода).
Това което казваш е хубаво, но си остава само в терорията. Например, каква част от пчеларите смятат самосмяната на майката за нещо обичайно? Става въпрос за сравнително млади ( от майка на няколко седмици до година-две) майки, които по някаква "необяснима" причина биват сменяни, стават частично или напълно търтовки, спират да снасят!, изненадващо умират, ...... и т.н. и т.н.
Колко пъти когато някой поиска съвет за някоя от горепосочените ситуации, да му бъде отвърнато "обедини семейството с някое друго" или пък "просто смени майката".
Проблема с диагностицирането е много труден, тъй като симптомите са нетипични - не винаги се проявява "разлагане" на пилото, не винаги имаме прошарване, не винаги има самосмяна на майката ( в краткосрочен план) ... и докато се осетим че има проблем( от една страна много от пчеларите при прошарване на пилото не биха се усъмнили за наличие на болест, други не биха разпознали такава, дори и да ги удари в ЛИЦЕТО, а да не говорим как биха разползнали болест, която дори и не са я чували) , сме разнесли причинителите на болестта вече навсякъде.
Повечето пчелари живеят още във времето когато се е знаело че при пчелите има три болести ( за съжаление, явно и лаборантите живеят в това време). Всичко което не е ам.гнилец или вароатоза, автоматично се приема за "не е болест".![]()
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Точно така е...случи ми се и "удара в ЛИЦЕТО" с около 73 изчезнали сем зимата и след едно сравнително добро очистване на акара(тестове не съм правил,но преглеждах търтееви личинки редовно и от цяла строителна рамка) през август отново имам изчезнали пчели от към 75 кошери,сменени майки и всичко описано във връзка с тоя букет вируси по горе ...Нямам идея каво предстои от тук нататък,до колко естествения отбор ще бъде от полза за майки от едни по- устойчиви н семейства на пролет ...не знам.
Извода е- има ли висока опаразитеност има вероятност да се появи PMS [IBDS] или СПК ,при ниска опаразитеност вероятността да се появи подобен синдром е нулев.
А наясно ли си защо са го преименували? (може да потърсиш обосновката) - може да се появи в семейства и с много ниска опаразитеност, или пък след свалянето на акарите (предполагаемия причинител) симптомите да не изчезнат. (прогрес във вирулентността?)
Веднъж присъствах на лекция, където се разясняваше точно тази болест ( наред с обичайните), повярвай ми, докато се опитам да се сетя за коя точно болест става въпрос, през главата ми минаха поне 5 потенциални кандидата. Сигурен съм обаче че на останалите (които едва ли са чували за нея преди това) надали да разбрали за какво лектора говори изобщо през тези 10-15 минути. Толкова с българската терминология (недоуточнена). Има едно очевидно предимство да използваш термина в оригинал на езика на който може да се намери най-много информация за значението му - просто цъкаш "копирай" и "вмъкни" в търсачката, и всичко излиза ( в английски цялата тази операция може да се обясни с точно дума и половина).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Ами нямам идея защо са го преименували .
Вероятно появата на такъв синдром в семейства с много ниска опаразитеност е свързана със разместването на рамки от болни на здрави сем-ва или пък разместване на цели корпуси както правят американците или се пренася при кражба между пчелните сем-ва ,като последното ми се струва най-вероятно.
След сваляне на акарите симптомите не изчезват ,защото е много упорита смесена инфекция а и умрелите и загнили ларвички се мажат навсякъде по питите докато пчелите се опитват да ги изчистят ,лоша картина.
Потдържането на опаразитеноста на ниски нива,внимателното разместване на рамки и корпуси и особено важно грамотността на пчеларя са превантивните мерки за недопускане развитие на такъв синдром в пчелините.
.....за американски гнилец антибиотик няма да помогне и тъй като американския гнилец може да се сбърка с мехурчест гнилец......
А ти виждал ли си мехурчест гнилец (който между другото се причинява от вирус, а не бактерии както са другите гнилци )? Интересно по какво може да се сбърка с американския? Мехурчестия гнилец (клинично) се среща ЕДИНСТВЕНО при A. m. mellifera, а от там и в някои линии на A.m. ligustica и Бъкфаст. За мехурчестия гнилец лечение не е и нужно (нито може да се разпространи (да убие) в по-голям брой ларви отколкото са наследствено податливите в семейството, т.е. заболяването не прогресира, нито може да се прехвърли на другите семейства (напрактика причинителя присъства навсякъде, а е нужно съвсем малко за да се предизвика заболяване, за разлика от бактериалните заболявания)).
Макар че мехурчестият гнилец се счита за заболяване на пилото, най-сериозното му въздействие е върху възрастните пчели (непилото). Заразените (независимо дали по време на ларвния стадий или като възрастни пчели при почистването) и податливи на този вирус пчели имат намален живот.
Антибиотиците помагат при ам. гнилец, затова и в някои американски щати антибиотиците продължават да се използват с тази цел вече повече от 50 години. Ам гнилец за разлика от европейския е спорообразуващ, щом веднъж изчезнат клиничните симптоми на е. гнилец - него вече го няма завинаги (затова и стръскването на гол рой е толкова ефикасно), ам. гнилец обаче се завръща веднага щом действието на антибиотика отмине ( което може да е от 3-4-6 месеца за OTC до след няколко години, в случая с Tylosin, тъй като той остава в питите за мнооого дълго)
Истинската причина антибиотиците да не се използват в пчеларството не е че част от тях попадат в храната ни. Когато един вид бактерия придобие резистентност към даден антибиотик ( механизма който той използва за да я подтиска), много бързо всички останали видове бактерии я придобиват (посредством обмяна на плазмиди)
Например, наскоро бе открито че един от резистентните щамове на е. гнилец към OTC (окситетрациклин) в САЩ, е придобил тази резистентност от вид бактерия лактобациликус, срещаща се в пушената риба и кашкавала. НЕРДЕ ЯМБОЛ, НЕРДЕ СТАМБОЛ.
Антибиотиците които се използват за човешка употреба, не трябва да се използват за други цели! Същия е случая и с фумагилина (също антибиотик предназначен за хора)
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))