Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 12

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011

Прясно пило

Здравейте колеги,
    Искам да попитам тези от вас, които пчеларстват на голяма надморска височина - имат ли пчелите ви прясно пило.
    Аз съм на 1100 м. н.в. и през ноща темп е 1 градус. Пило само запечатано и колкото и да се старая да стимулирам пчелите с малки количества сироп не става да подкарат майката да снася. Сутринта видях че всички са на кълбо - явно тази година рано рано ще приключи всичко.
    Моля споделете как стоят нещата при вас в тази момент.

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2013
    На 300м надморска височина, предбалкана, имат пило, носят прашец, активни са от 10 часа до късно вечер, при подхранване около 20ч хранилките са пълни със пчели. Всички имат пълен комплект пълномедни пити във втория к-с.

Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    На 700м имат пило но не е както през лятото ,нормално е винаги намалят пилото.

Потребител
    Регистриран
    26.04.2011
    При мен на 500 м в искърското дефиле пилото също е почти спряно.Има закрито на 1-2 рамки колкото длан на ръката.Подхранвах,но не помага.Възможно е майките още да снасят,но пчелите нежелаейки да отглеждат пило,вероятно изхвърлят или изяждат снесените яйца.
    Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.

Здравейте приятели. Намерих този раздел за подходящо място да си задам въпроса който е следния.
    Вчера реших да проверя отводките на какво положение са и видях че едната няма прясно пило, а майката е там. Другата имаше малко запечатано пило на една рамка и прясно пило на 1-2 дена. Нормално ли е това за сезона и защо прекъсват да снасят? Благодаря ви предварително!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    При мен на 870 м надморска височина още след 20 ти август спряха отглеждането на пило. При вчерашния преглед от 15 семейства, само в две имаше захранени ларви. В другите запечатаното пило е почти излюпено и няма никакво открито пило. Може да се видят някъде яйца на един-два дни, но явно пчелите ги чистят. Направи ми впечатление, че майките са станали много дребни, явно не ги хранят и те не снасят, независимо, че им се подава сироп. Тази година става нещо странно, каква ли зима ни очаква!?
    Искам да спомена, че спирането на пилото при моите семейства , съвпадна с поставянето на тимола, заради което бях доста притеснен, но сега като чета горните коментари, явно тимола не е причина за спирането на отглеждане на пило.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •