Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 33

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    25.02.2013

Разпечатано пило

Здравейте. Не знам дали тук е правилното място , но имам проблем. Като отворих кошера и вътре имаше затворено пило , а между него имаше и бели почти готови пчели които им бяха махнати капачетата. Направо готови пчели, най-много да им е оставало 1-2 дни до излюпване . Това болест ли е ?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ако са цели и неповредени (с очички) - Не.
    Или става въпрос за восъчен молец ( не нанася значими поражения на пчелното семейство) или за VSH .
    При VSH част от пчелите може само да отпечатват капачетата, като други освен че ги отпечатват и ги и изхвърлят/изяждат (премахват първо главата).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    25.02.2013
    Главите им си бяха на мястото .

Проблем

Колега scutellator би ли дал малко повече инфо и аз забелязах такова нещо по пилото пчелите са цели няма наядени пчели а само разпечатани капачета с какво се третира или какъв е изхода.Предварително благодаря.

Проблем

Колега asasixz на какъв кошер го забеляза при мен го видях най много на една отводка но и на няколко основни семейства.Давай повече инфо да разберем какво става,имам съмнения за ГНИЛЕЦ но не видях пило да се точи а и няма миризма не знам какво е съм много притеснен при мен са 50 семейства ако е гнилец не ми се мисли какво ще правя.

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Същия проблем само при една отводка(сега е на 9 рамки ЛР и продължавам да подхранвам през 2-3 дни с по 500мл 1:1 сироп). Сега семейството има 2 пити с мед и прашец,другите рамки са с плътно снесено пило и венец над него. На всяка рамка запечатано пило има по 15-20 отворени килиики с живи пчели с бял цвят. Забелязах и как биват изхвърляни от кошера дребни пчели с неразвити криле. Тъй като се опитвам да пчеларствам за първа година и нямам никакъв практически опит разчитам по-опитните колеги да помогнат със съвет как да процедирам. Благодаря предварително!

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Здравейте! Наистина се надявах на малко колегиална помощ тъй като за мене 1 кошер си е 25% от всичките ми пчели и притесненията са си основателни. Моля колегите които могат и знаят да дадат съвет. Продължавайки да ровя за инфо из нета ми остава само съмнение за восъчен молец, но ларви и пеперуди не забелязвам и съм в недоумение.

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2013
    Нещо такова ли е? Трябва поне снимка,не можем да гадаем.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри ScreenHunter_01 Jul. 31 00.30.gif‎  

Да това е.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана

Разпечатано пило

Отварям темата тук за да чуя мнение на опитни пчелари, защото разпитах и никой не може да ми каже причина.
    Едно семейство изхвърля почти оформени пчели, при прегледа видях, че на всяка пита с пило има по 20тина разпечатани килийки на който се виждат главите на пчелите (още бели и малко започнали да почерняват)
    Изчетох болестите но не мога да намеря нещо подобно, имам спомени че съм чел нещо подобно, но не го намирам.
    Семейството не вдига сиропа, почти не работи само стой на прелката, майка има мед има и спря да се развива.
    Която пчела с прашец кацне на прелката веднага е нападана от пазачките и след малко теглене допускана, няма трупове на пчели пред кошера да говори за нападение.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •