здравсйте искам да попитам може ли меда от рапица да се вади преди да е запечатан ,понеже работя с многокорпусна систем а няам достатъчно рамки за акациятаи и свободна площ за майката за снасяне?
здравсйте искам да попитам може ли меда от рапица да се вади преди да е запечатан ,понеже работя с многокорпусна систем а няам достатъчно рамки за акациятаи и свободна площ за майката за снасяне?
Рапицата не се чака да се запечата ако не капе обърната рамка вадиш ако закъснееш има опасност да се бетонира в рамките и няма вадене.
Започна новият сезон и рапицата нацъфтя.Който не е вадил досега да внимава че си има особености.НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧАКА ДА ГО ЗАПЕЧАТАТ ЧЕ НЯМА ВАДЕНЕ!
През този сезон моите градят много усилено и използвам това за изграждане на нови рамки.
Рапицата не е чак толкова страшна бързо кристализира когато е в буркан във питите може да изкара известно време не година но месец без проблем ,миналата година се застъпи с акацията и стана чуден мед ароматен и плътен кристализира на финни кристали,тази година рапицата цъфна много напред и може да се раздели от акацията кои както иска аз лично ще я оставя да се омеси малко с треволяка и акацията ,важно е да виждаме щастие в очите на клиентите ,чистия рапичен мед се продава трудно .
Напълно подкрепям последното мнение на Валко, а откакто съм у форума май всяка година казвам, че на мен най си ми харесва смеската рапица/акация. Айде успех на новобранците в рапичарството, при другите е ясно
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Във филма "Работа с ЛР кошери" вадиха рапичен мед в напълно запечатени пити.
До сега не съм имал рапица и малко се притеснявам.Кога да сложа магазините,семействата все още не са развити на пълно,не са изпълнили плодника а рапицата започва да цъфти,какво да правя?
Ами, ако семействата не са развити добре и готови за рапица слагането на магазин не е ли прекомерно разширяване също? Според мен може да се сложат 2 изградени пити в плодника след пилото и да ги напълнят тях, ако успеят не им знам силата и тях да центрофужиш после вместо слагането на магазини на семейства който не са готови затова. Ти дори да им сложиш магазините те няма да качат нищо там докато не напълнят плодника, а нощите са студени поне при мен и на едно слабо семейство като му сложиш магазин няма ли да му бъде по-трудно да се топли не се ли разширява домът му така, а не отговаря на силата му. Незнам само питам и изказвам мнение може да не съм прав.
При вас няма ли период на безпашие след рапицата и акацията.При мен този период е от около 30-35 дни.През това време дори да има някакви натрупани запаси от рапица в плодника, през този период на безпашие се изконсумират почти изцяло.Около мен сеят доста рапица и за 4-5 години не съм имал проблеми,дори и със семейства , които са били по слаби и не съм им слагал магазини.
Момци,само да напомня.Слабите семейства наблягат на развитие,а силните на мед.Демек,ако слабото семейство депонира някакво количество мед,то то е незначително количество.Не бих ограничил недоразвитото сем. с преградна дъска,а ще му сложа ВО(еднократно) до запълване да плодника.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))