Много неща се изписаха по темата във стария форум , но в крайна сметка от хората ползвали от Нашенските основи , се разбра ,че не са стока.
Много неща се изписаха по темата във стария форум , но в крайна сметка от хората ползвали от Нашенските основи , се разбра ,че не са стока.
Използвал ли е някой пластмасови основи, как се приемат от пчелите. Ще съм благодарен ако споделите как работите с тях и нужна ли по-специална техника за приемане.
Ползвам пластмасови основи от миналата пролет.
Моята практика показва, че много по-малко червейчета на молеца се виждат и то там където има и от стандартните пити. Това, което колеги са предполагали за по-слабия градеж, не мога да го потвърдя. Градежът на питите не се забави. Може би ще има такъв момент, ако се сложат едновременно восъчни и пластмасови основи, но аз използвах само пластмасови.
Не е вярно, че пилото е 99% работническо. В предроево състояние пчелите намират начин да разширят килийките в горната им част и пак да отгледат търтеи.
Другото е както се пише и от самите производители.
http://www.pchelarstvo.com/357/
Mога само да дам още един съвет на другите колеги. Аз ги хващам с по 4 скоби от горе и 4 скоби отдолу от едната страна на рамката. Това обаче се оказва недостатъчно, когато пчелите залепят с восък две пити. При отделянето им пластмасовата основа се отделя от рамката в участъка между скобите. Затова препоръчвам да се захващат с по 6 скоби в горната и в долната част или общо за рамка с 24 скоби
А центрофугирането е просто нямаш грижа. За нула време излиза меда, защото са стабилни при високи обороти. И не се налага да се върти първо бавно от едната страна, после бавно от другата, след това по-бързо пак от двете страни.
Като цяло съм доволен и вчера получих още 1000 бройки. Мисля да работя само с такива вече.
Я кажи цените?По колко в пакет и колко е в лв пакета?
Някъде ги срещах на цена 0.65 лв./бр. - българско производство.Първоначално публикувано от kosta zhelev
Многокорпусните са по 0,80 - 0,85 лв за една рамка (2 броя основи). Подлежат на договаряне. По 0,65 лв са за магазинни рамки. Продават се на бройка, по 50 са обвити в найлон, а 8*50 са в кашон (около 12 кг) . Гаранция 12 години им дават, което не знам какво означава. Топиш в топла вода, восъкът се разтапя и пада и рамката с оновата е готова за повторно връщане в кошера за изграждане.
Това май ще излезе най-рентабилно.Пък какво ще правим восъка?
Кога за последно си си купувал от тези основи. Аз миналата година ги търсих, но ми казаха в магазина че ги били спряли от производство и били преминали към друг модел (ония тежките от твърда пласмаса).Първоначално публикувано от ттитто
Предполагам че в Плевен ще ги има.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Вчера купих за 1000 ЛР рамки на цена 80 ст. Ето ти номера на производителя, говори с него за Плевен: Николай Николов - 0898202157 Бургас, rolta@abv.bg
На пролет мисля да пробвам.До колкото разбирам не би трябвало да имам проблеми. Да се надяваме че майките ще ги осеменяват, това е от което се опасявам.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))