Ако може да си имаме и такава тема .20 праскови и 4 нара сега и 10 ябълки, 6 круши ,2 кайсии ,лофант, розмарин ,лавандула ,акация (червена в това число)и разни храстчета миналата година.Забравих за 2 магнолий които, са зле и доста маточина.
Ако може да си имаме и такава тема .20 праскови и 4 нара сега и 10 ябълки, 6 круши ,2 кайсии ,лофант, розмарин ,лавандула ,акация (червена в това число)и разни храстчета миналата година.Забравих за 2 магнолий които, са зле и доста маточина.
До сега за тая година . 6 софора 6 еводия . Разсадник със посев от Лофант , Мента , Мащерка , Риган
Другата седмица 20-тина бяла акация , по 20-тина кв.м кълдръмче и фацелия за опит .
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Последните които засадих на есен-5бр пауловния,3бр липа,2бр софора,4бр акация,1бр череша и 2 бр хинап.Сега смятам да си поръчам 20бр акация,че намерих една обява където са евтини-2лв/бр 4 годишни фиданки.Мога да засадя стотици,но да има някъде без пари посадъчен материал.
Без пари посадъчен материал има в просеките на далекопроводите.
Периодично електроразпределителните предприятия прочистват дърветата под далекопроводите, като правят тотална и безогледна гола сеч. Корените на акациите обаче оцеляват и през следващите 2-3 години под далекопроводите могат да се намерят хиляди акациеви фиданки. Аз от такава една просека близо до дома досега съм си "набрал" над 1000 дръвчета.
При това просеката не е през акациева, а през борова гора. В нея тук-таме има единични дървета, различни от бор. Сред тях вероятно е имало и някоя друга акация. По време на сечта са загинали всички други дървета и единствено кореновата система на акациите е изгенерирала млади нови фиданки. При това от една отсечена акация израстват десетки и стотици нови фиданки.
Имам и купешки фиданки, закупени от разсадник. Те обаче растат бавно и трудно. Първата година правят само 20-40 сантиметра. В същото време фиданка, получена от отсечена акация, за 1 година израства по 1-2 метра. Това е така защото там под земята има жива и здрава една мощна коренова система на старото дърво, която подхранва младите фиданки 100 пъти по-добре отколкото при засаждане от семе.
На есен насадих много, вече забравих колко, гледичии. Може би са около 30. Китайски мехурници десетина и много аморфа. От предната година имам еводии и мехурници. Сял съм много семена и да видим какво ще поникне - кестен, липа, еводия, албиция, див рожков, пауловния и каталпа. Из града има дървета и събирам семена.
По-голямата част от гледичиите си ги извадих сам в запустели места. Сами са си поникнали. Ако има човек желание отива с лопатата и вади.
Така де,ама не мога да разбера как ги вадиш тези издънки като са с корени на големите дървета?Аз също съм вадил издънки, но е много трудоемко защото макар и млада фиданка то тя е с як корен и излиза трудно здрава.
Вадят се с остра права лопата. Можеш да си помагаш с малка брадвичка.
След това на новото място се дупчи със свредел, слага се фиданката, засипва се и се утъпква. Няма нужда от никакво престараване. За сведение - 4 човека за 1 ден могат да извадят 250 дръвчета, да ги транспортират на новото място и да ги засадят. Това е проверено.
Тази седмица засъдих кариоптерис, пък да видим какво ще стане
Реших да живея вечно. Засега всичко върви добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))