Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 47 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 465
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Съвсем наскоро избутвах няколко заклещени пчели.Повечето успяват да се измъкнат,но има и такива с големи и празни глави

Наблюдател
    Регистриран
    30.09.2013
    Пчеларски район
    Северозападен
    Благодаря. Ще го имам предвид и зимата ще те питам отново. Цената не е определяща, важно е качеството.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Относно прелката на този нуклеус - няма ли да е по - добре, ако е на нивото на дъното? Според мен това ще улесни изхвърлянето на умрели пчели.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Мислих си и аз по този въпрос, когато определях позицията на отвора на прелката във височина. По принцип в природата отвора на хралупата не е в най-ниската точка на дънера. Това си го е измислил човек, за собствено удобство при направата на кошера, а не за удобство на пчелите. От друга страна наистина има логика прелката да е на нивото на дъното не само заради мъртвите пчели, а и заради водата, попаднала вътре по една или друга причина.

Знаеш ли - ще взема да се разпоредя да смъкнат прелката надолу с още 5 мм за следващите партиди. Мисля си, че ако не помогне, поне няма да навреди.

Някой друг колега да има доводи къде да се сложи прелката във височина? Казвайте, докато не съм сбъркал.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Матеевич, отворът може да се сложи отдолу на дъното на самия "праг" . Файдата е добра охрана и никакви шансове за дъждовната вода. Гледам имаш берд от сантиметър , което си е достатъчно, да минават пчелите.Ако ще затваряш прелката просто повдигаш леко и си готов.Пробвай няколко такива и докладвай.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Диагоналите на отвора са 2.8 х 3.2 мм. На щублера са му малко дебели опипвачите, така че може да има грешка от порядъка на +/-0.1 мм.

Да, според мене има някаква опасност една пчела да си подпъхне главата малко под ъгъл и после да не може да я измъкне. Дали това ще се случва - ами ще видим от практиката.
    Поръчах от мрежата и днес я получих,екстра е.Имам на дъна мрежа с този размер но алуминиева,никога не съм виждал заклещена пчела на нея.

Наблюдател
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    Варна
    Относно рязането на фибрана-в бг не се ползва,но тук в Германия го режат с нагорещена тел.Машината представлява един плот,а струната която се нагорещява е подвижна и поема различен по дебелина фибран-тук ползват 15-25 см дебелини.Което е подходящо ако се режат няколко платна фибран едновременно...

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Брях, че ний тук, в "бг", още в часовете по трудово обучение и в кръжока по ТНТМ /техническо и научно творчество на младежта/ правехме таквиз инсталацийки за рязане на стиропор... Тва преди 30 годинки, ся ако трябва да вървя на тавана да ровя за схемата от "Моделист-конструктор", 198? година? Из форума или другия даже имаше и снимки на самоделки разни, който иска да търси. Макар че чиляк и с две леви ръце да е пак трябва да може да реже фибран с остър тънък нож...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Брях, че ний тук, в "бг", още в часовете по трудово обучение и в кръжока по ТНТМ /техническо и научно творчество на младежта/ правехме таквиз инсталацийки за рязане на стиропор... Тва преди 30 годинки, ся ако трябва да вървя на тавана да ровя за схемата от "Моделист-конструктор", 198? година? Из форума или другия даже имаше и снимки на самоделки разни, който иска да търси. Макар че чиляк и с две леви ръце да е пак трябва да може да реже фибран с остър тънък нож...
    Ще реже човек " с остър тънък нож", но ще изпусне прекрасния здравословен аромат отделян при рязането с гореща тел.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ха ха верно бе, тая екстра я бях забравил
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 6 от 47 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •