Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 47 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 465
    Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Когато отводката или семейството захране собствени маточници,тогава се лъже и приема чуждия-расов маточник мислейки го за свой..-5-6часа са необходими...След 24 часа придадения маточник се излюпва,а захранените маточници ...дори не се виждат.Старата пчела не е проблем дори обратното.Всеки може да пробва и да се увери...
    Здравейте,

Ангеле, не мога да разбера това което си написал тук. Така написано разбирам: Ако семейство заложи маточници, може да ги подменим с маточник от друго семейство с "елитна" майка т.е. от която сме доволни. Каква ми е мисълта. Ако не сме доволни от някоя майка, и в кошера има заложени маточници дали можем да ги подменим с маточник от друго семейство?

Поздрави, Г. Георгиев
    Съжалявам но не знам как да поставя твоят постинг като цитат.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Как се прави оптимална отводка в нуклеус от фибран?

1. Отводката се прави САМО С 2 ПИТИ С ПИЛО. Няма нужда от повече. Пилото трябва да е люпещо се, за да може в следващите 2-3 дена запечатаното пило да се превърне в млади пчели.
    2. В отводката се стръскват пчелите на още 2 пити, като по възможност това трябва да са млади пчели. Такива има в изобилие по питите с незапечатано пило.
    3. Отводката остава в същия пчелин и престоява поне една нощ, преди да и се сложи маточник. Това е с цел старите пчели да напуснат отводката и да се върнат в собствените си кошери.
    4. Ако отводката се остави близо до оригиналния кошер, има вероятност част от старите пчели да не я напуснат, така че най-добре е да се премести на другия край на пчелина или поне на 10-15 метра.
    5. Желателно е в отводката да се добави и прашецомедова пита, но не е задължително. Тази пита може да бъде заменена от прашецомедова питка храна, поставена върху рамките.
    6. Питите в нуклеуса се подреждат по следния начин:
    - Прашецомедова пита (ако я има)
    - Две пити с пило и маточника помежду тях
    - Две неизградени пити с восъчни основи
    7. Всички рамки се завиват с найлон. Той подобрява топлинния режим, защото преобразува глобалната циркулация на въздуха в нуклеуса в локална (въздуха се върти само в междурамието).

Във времето събитията се развиват така:
    1. В ден 0 се прави отводката
    2. В ден 1 се добавя маточник
    3. В ден 3 или 4 се проверява дали майката се е излюпила, и ако има проблем, слага се втори маточник
    4. В дни 6-7 отводката трябва да е пълна с пчели, защото всичкото запечатано пило вече се е излюпило.
    4. В дни 8-10 майката вече е оплодена
    5. В дни 13-14 вече трябва да има поне една пита с младо пило. Междувременно младите пчели докато са чакали майката да се оплоди, са успели да изградят 2-те восъчни основи и дори са започнали 3-тата (ако я има).
    6. В дни 20-24 отводката пращи от пило (младо и запечатано) и може да бъде продадена, ако това е целта.
    7. В дни 25-30 от отводката може да бъде направена втора отводка (може да се вземе една или дори 2 пити със запечатано пило). Ако това не се направи, то тогава отводката задължително трябва да се премести в кошер, защото в нея вече е прекалено тясно за многото на брой пчели.

Написаното по-горе е тествано с няколко хиляди отводки и може да му се вярва - както на цитиранаите методи, така и на цитираните дни от развитието. Също така миналата година направих експеримент и с няколко стотин отводки, направени САМО С 1 ПИТА С ПИЛО. Маточника го забивах между питата с пило и прашецомедовата пита. Така направените отводки се развиваха по-бавно и успяваха да напълнят нуклеусите с пчели и пило някъде към 40-45-тия ден. След това ги прехвърлях в кошер и някъде към 60-тия ден изпълваха 1 корпус. Ако такива еднорамкови отводки се направят някъде в началото на юни, в началото на август вече са напълнили 1 корпус. И ако през август се храни не за зимни запаси, а за пило, в началото на септември се получава едно пълноценно силно семейство на 2 корпуса. Хранене за пило през август означава хранене със сироп 1:1 С МАЛКИ ДОЗИ, НО РЕДОВНО.
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Нека да не анатемосваме старите пчели!Когато в едно семейство сменяме майката с маточник,как се действа?
    Не "убивайте" летящите пчели......Определено при предаване на маточник е необходимо време,НО...кое е по важното?;
    1.липсата на старата пчела.
    2.достатъчно време на отводката или семейството да заложат собствени маточници.
    Когато отводката или семейството захране собствени маточници,тогава се лъже и приема чуждия-расов маточник мислейки го за свой..-5-6часа са необходими...След 24 часа придадения маточник се излюпва,а захранените маточници ...дори не се виждат.Старата пчела не е проблем дори обратното.Всеки може да пробва и да се увери...
    Ангеле, цитираш избирателно, погледни внимателно постинг #226 в началото - има се в предвид, отводките да се направят с люпещо се пило, по възможност да няма открито пило по питите, и съответно няма да има къде отводката да заложи маточници.

Как се прави оптимална отводка в нуклеус от фибран?

1. Отводката се прави САМО С 2 ПИТИ С ПИЛО. Няма нужда от повече. Пилото трябва да е люпещо се, за да може в следващите 2-3 дена запечатаното пило да се превърне в млади пчели.
    Матеев говори/пише за промишлени методи, ако трябва да се направят 200 отводки от 100 кошера на един пчелин, от пчелари(не от собственик), и ако трябва между 2-рия и 4-тия час да се слага маточник на съответната отводка, можеш ли да си представиш сакъв хаос ще настане, едва ли не един човек трябва да цъка с хронометара и да раздава от отводка на отводка маточници под минутка, иначе си абсолютво прав в тезата си.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    ...Съжалявам но не знам как да поставя твоят постинг като цитат.
    Ами натисни бутона "Цитат", който се намира долу в дясно на неговия постинг .....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Дори и да няма яйца или млади личинки,което е малко възможно,пак ще е необходимо време за да се поуспокоят пчелите и да се уверят,че нямат друга възможност...
    Ето ви един експеримент,който всеки може да направи и да разбере дали летящите са проблем или времето 4-5ч.
    При направата на отводката(ките),пчелите се смитат пред нуклеуса и чак тогава рамките(само със пило) се поставя вътре.Младата пчела ще влезе в нуклеуса,а летящата ще отлети...и получаваме отводка само със млада пчела,което ще рече,че можем веднага да поставим маточника. Ако наистина старата пчела е проблем,то в случая би следвало,че маточника ще бъде приет и без да се изчаква...Да,ама при наличието дори само на една подходяща личинка или яйце фактора "летяща пчела" отпада

Всъщност това не съм го измислил аз. Ще потърся инфо....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Всъщност това не съм го измислил аз. Ще потърся инфо....
    Ето го др.Осташов...предаване на маточник след 1ч. 15минути....
    https://www.youtube.com/watch?v=I0KYfene3TE

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Предавал съм маточник след 2ч. и не съм имал проблеми! Направил съм 7 такива отводки с по две пити пило и една мед и прашец. Броя на отводките не е голям,но и проблеми не съм имал.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Прогризването на маточника може да бъде ако бъдещата майка и пчелите са от различни раси. На мен това ми се случи масово. Затова от тогава правя сборни отводки от 3 различни кошера по 1р с пило и 1 лист ВО... слагам маточника и наливам сироп. 20 дена не отварям.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    На 100% никога не може да се гарантира приемане, колкото и да ни се иска, колкото и начини да приложим. Винаги има процент неуспеваемост. Случвало се е да приемат маточника от раз, а в други случаи по няколко пъти да го прогризват. Майки съм предавал като директно съм ги пускал в/у рамките и са приемани, а много пъти с клетки по няколко пъти са убивани. За да имаме пълна успеваемост, ако ни трябват 10 майки - залагаме 15, ако ни трябват 200 - залагаме 300.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Подкрепям... запас му се вика. Както казва учителя " трябва да имаш запас на майки, отводки, захар, кошери..жени

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево

......................Във времето събитията се развиват така:
    1. В ден 0 се прави отводката
    2. В ден 1 се добавя маточник
    3. В ден 3 или 4 се проверява дали майката се е излюпила, и ако има проблем, слага се втори маточник
    4. В дни 6-7 отводката трябва да е пълна с пчели, защото всичкото запечатано пило вече се е излюпило.
    4. В дни 8-10 майката вече е оплодена
    5. В дни 13-14 вече трябва да има поне една пита с младо пило. Междувременно младите пчели докато са чакали майката да се оплоди, са успели да изградят 2-те восъчни основи и дори са започнали 3-тата (ако я има).
    6. В дни 20-24 отводката пращи от пило (младо и запечатано) и може да бъде продадена, ако това е целта.
    7. В дни 25-30 от отводката може да бъде направена втора отводка (може да се вземе една или дори 2 пити със запечатано пило). Ако това не се направи, то тогава отводката задължително трябва да се премести в кошер, защото в нея вече е прекалено тясно за многото на брой пчели.

Написаното по-горе е тествано с няколко хиляди отводки и може да му се вярва - както на цитиранаите методи, така и на цитираните дни от развитието. .............. .
    До точка 4 ал. 1 добре,НО от там насетне е математик,А не реалната практика .Та, млади отводкаджии това е статистика отговаряща едва на 10 процентовата реалност,​Успех.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Страница 26 от 47 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •