Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 39 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 385
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В дивата природа никой не им мери метрите, и пак се оправят.

Аз лично имам няколко пчелина в гора, която уж съм я разреждал, но пак има разстояние средно от по 5-6 метра между дърветата. Между тях са ми стойките с кошерите, без много много да се съобразяват с дърветата. По-скоро съм гледал да има поне 3 метра за превозно средство, а не за пчелите. Така че ако питаш мене - 2-3 метра пред прелката е достатъчно растояние. Те пчелите ще се оправят и на 1 метър, но на тебе да ти е по-удобно да работиш.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Евала за клипчето и начина му на създаване, евала и за пчелина.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    Здравейте! Не казвам колеги, защото хем съм пчелар (с 1 кошер съм ) хем не съм, че не работя усилено по него, а колкото да не загине. Ще разберете и защо.
    Та четейки из форумите за защитното облекло прочетох доста и тук и реших да драсна и аз някой ред на моите неволи. От доста време съм мераклия да се занимавам с пчели, четох, интересувах се и най-накрая 2013г. се реших да почвам. Един познат ми направи отводка и аз почнах да се занимавам с нея. До тогава не съм имал проблеми с ухапванията от пели или оси и си действах смели само с було и тениска с къс ръкав. При второто ми отваряне на кошера ме ужилиха 2 пчели по ръката. Нямаше никаква реакция. На другия ден обаче като се събудих местата бяха силно надути, а след обяд ми прилоша. Взех алергозан и се оправих. Но при първа възможност отидох на алерголог и направих изследвания - оказах се алергичен. От 3 месеца съм започнал лечение на алергията. По 2 пъти седмично ми бият ваксини. Дано даде резултат. И понеже нямам никакви намерения да се отказвам, напротив ставам все по-упорит, чета още повече и се интересувам. Засега съм от типа "космонавт" и понеже от една страна така да се работи е неудобно, а от друга се сварявам само за времето през което боравя с единствения си кошер все още не съм се засилил сериозно, но и това ще стане.
    За алергичните като мен (а и нали всички пчелари трябва да имат под ръка лекарства): има самоинжектори EpiPen (0,3 ml епинефрин), който за съжаление не съм успял да намеря в нашите аптеки, а май все още ги няма на българския пазар и който може да се снабдявате от чужбина.
    Искам да питам, пчелите могат ли да пробият гумени ръкавици от по-дебелите. Това е оборудването което най ми пречи. При вдигане и оставяне на рамките, а и по принцип все се свлича. Дайте предложения за по-удобни, все още ме е страх с голи ръце да пипам.
    Благодаря!

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от XAHKPYM Виж публикацията
    ... Дайте предложения за по-удобни, все още ме е страх с голи ръце да пипам.
    Гумените домакински ръкавици издържат на жилата, но лесно се късат при работа. Може да отидеш до някой магазин от типа на Практикер, Метро или нещо подобно. Там продават ръкавици от естествена телешка кожа. Оказа се, че ръкавиците там са по-евтини от тези, които се намират в пчеларските магазини. Важното е да са ти плътно по ръката и да не са по-дълги от пръстите ти. Така ще ти е по-лесно да работиш.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    http://pchelar.com/node/418
    Аз ползвам тези, само си вземи точни размер и смело .
    Купил съм си един дезинфектант за ръце и преди да почна да работя ги напръскам, така хем дезинфекция хем стават меки и супер удобни за работа. Много по удобно ми е от колкото с голи ръце.
    От Плевен мината година ги купих за 16 лева.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Ювиги. не се притеснявай, Като започнах с пчеларството и ме ухапаха за пръв път след 20 мин. бях в болницата на системи,след това първо си приготвях спринцовката с урбазон и алергозан и тогава започвах да работя - те ме хапят аз си бия инжекцията и така до един слънчев ден в който булото ми не е закопчано добре и ме нахапаха 4-5 по лицето, седнах на масата пред мен е спринцовката и чакам да ми стане лошо, чаках 10-20 минути нищо. След това спрях да си бия лекарства, това лято всеки път когато ги гледах си слагах по 5-6 да ме хапят и нямам никакви проблеми.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    ...
    Искам да питам, пчелите могат ли да пробият гумени ръкавици от по-дебелите. Това е оборудването което най ми пречи. При вдигане и оставяне на рамките, а и по принцип все се свлича. Дайте предложения за по-удобни, все още ме е страх с голи ръце да пипам.
    Благодаря!
    За мен лично латексовите са най-удобни. От по-дебелите, домакински, не ми се е случвало пчела да ме ужили през тях. Изкарват по 2 години, може и 3, но аз ги ползвам в ранна пролет и късна есен. След употреба закачаш на сянка да съхнат отворени до следващия път. Трябва да са ти по мярка долу горе. Ако се свличат, уший си едни ръкавели до или над лактите, с ластици. Късат се ако ги защипваш с рамката при поставянето й на място, така че трябва да внимаваш с тая операция. Прочети внимателно темата от началото, ако не си я чел и си спазвай мерките за безопасност. Успех!
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    Благодаря на всички за съветите. Всички кожени ръкавици на които съм се натъквал по магазините са много груби, но тези от линка на Ник ми харесаха на пръв поглед и ще ги пробвам.
    В началото почнах с гумени ръкавици които бяха отгоре с плат. При отварянето на кошера, първата излетяла пчела се заби директно там. Сега съм с гумени ръкавици до зад лактите с ластик. При гумените проблема е, че от тежестта на питите ги свлича напред и се защипват после при връщането на питите на мястото им, а при издърпване се получава тропане което драсни пчелите. Аз си имам и един недостатък, че ръцете почти винаги са ми потни и в тези гумени ръкавици за 10-15 мин. се събира канче вода. Затова под гумените ръкавици слагам и тънки памучни да събират мокрото. Абе с времето ще му намеря цаката. Много хора ме съветват като съм алергичен да се откажа от пчелите, но това ми е мечтата и отказване няма.
    И друго: на мен са ми предписали 0,3ml адреналин, преднизулон и ериус. Това става ли, не че мога да си бия инжекцията, но все някой ще се намери.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Може да намажеш гумените ръкавици с малко олио, за да не залепват за прополисните отлагания по рамките.Може да изполваш и щипка(чирак) за рамките, при изваждане и други манипулации
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Здравейте! Не казвам колеги, защото хем съм пчелар (с 1 кошер съм ) хем не съм, че не работя усилено по него, а колкото да не загине. Ще разберете и защо.
    Та четейки из форумите за защитното облекло прочетох доста и тук и реших да драсна и аз някой ред на моите неволи. От доста време съм мераклия да се занимавам с пчели, четох, интересувах се и най-накрая 2013г. се реших да почвам. Един познат ми направи отводка и аз почнах да се занимавам с нея. До тогава не съм имал проблеми с ухапванията от пели или оси и си действах смели само с було и тениска с къс ръкав. При второто ми отваряне на кошера ме ужилиха 2 пчели по ръката. Нямаше никаква реакция. На другия ден обаче като се събудих местата бяха силно надути, а след обяд ми прилоша. Взех алергозан и се оправих. Но при първа възможност отидох на алерголог и направих изследвания - оказах се алергичен. От 3 месеца съм започнал лечение на алергията. По 2 пъти седмично ми бият ваксини. Дано даде резултат. И понеже нямам никакви намерения да се отказвам, напротив ставам все по-упорит, чета още повече и се интересувам. Засега съм от типа "космонавт" и понеже от една страна така да се работи е неудобно, а от друга се сварявам само за времето през което боравя с единствения си кошер все още не съм се засилил сериозно, но и това ще стане.
    За алергичните като мен (а и нали всички пчелари трябва да имат под ръка лекарства): има самоинжектори EpiPen (0,3 ml епинефрин), който за съжаление не съм успял да намеря в нашите аптеки, а май все още ги няма на българския пазар и който може да се снабдявате от чужбина.
    Благодаря!

Смело напред.... колега,но винаги с едно на ум. И аз като теб нямах проблеми с ужилвнията,но........като започнах се появиха.При мен жиленето по главата и ръцете се превръщаха в алергични реакции.Ужилванията по краката не ми създаваха проблеми.Изкарах 3 годишен курс на лечение подпомагано от ужилвания ....и "хоризонта" пред мен вече е мн по чист.На последния преглед доктора ми обясни,че човек може да получи алергична реакция ако продължително време не е жилен 4-5 и повече години.Поради липса на алерген в кръвта спадало нивото на анти телата......Нещо от този род ми обясни.Иначе през тези години работех като астронафт,а ръкавиците ги купувах от метро-гумени около 10лв.С тях най-добре работех и работя все още(до скъсване).С тези ръкавици спокойно ловя оси и стършели.Ще ги снимам...Успех.

Страница 22 от 39 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •