Първоначално публикувано от
XAHKPYM
Здравейте! Не казвам колеги, защото хем съм пчелар (с 1 кошер съм

) хем не съм, че не работя усилено по него, а колкото да не загине. Ще разберете и защо.
Та четейки из форумите за защитното облекло прочетох доста и тук и реших да драсна и аз някой ред на моите неволи. От доста време съм мераклия да се занимавам с пчели, четох, интересувах се и най-накрая 2013г. се реших да почвам. Един познат ми направи отводка и аз почнах да се занимавам с нея. До тогава не съм имал проблеми с ухапванията от пели или оси и си действах смели само с було и тениска с къс ръкав. При второто ми отваряне на кошера ме ужилиха 2 пчели по ръката. Нямаше никаква реакция. На другия ден обаче като се събудих местата бяха силно надути, а след обяд ми прилоша. Взех алергозан и се оправих. Но при първа възможност отидох на алерголог и направих изследвания - оказах се алергичен. От 3 месеца съм започнал лечение на алергията. По 2 пъти седмично ми бият ваксини. Дано даде резултат. И понеже нямам никакви намерения да се отказвам, напротив ставам все по-упорит, чета още повече и се интересувам. Засега съм от типа "космонавт" и понеже от една страна така да се работи е неудобно, а от друга се сварявам само за времето през което боравя с единствения си кошер все още не съм се засилил сериозно, но и това ще стане.
За алергичните като мен (а и нали всички пчелари трябва да имат под ръка лекарства): има самоинжектори EpiPen (0,3 ml епинефрин), който за съжаление не съм успял да намеря в нашите аптеки, а май все още ги няма на българския пазар и който може да се снабдявате от чужбина.
Искам да питам, пчелите могат ли да пробият гумени ръкавици от по-дебелите. Това е оборудването което най ми пречи. При вдигане и оставяне на рамките, а и по принцип все се свлича. Дайте предложения за по-удобни, все още ме е страх с голи ръце да пипам.
Благодаря!