Така ми каза познатия че си ги третира постоянно.Няма ли да е по добре да отървеш пчелите от кърлежа постоянно.
Така ми каза познатия че си ги третира постоянно.Няма ли да е по добре да отървеш пчелите от кърлежа постоянно.
Можеш да му намалиш популацията, но да го "изтребиш до крак" едва ли. Колега помириса ли разтвора с тимола? Меда поема миризми, едва ли ще искаш този който ядеш да има такъв вкус и мирис. И другия, който продаваме, също го ядат хора. Ако има толкова голям проблем с акара, не събираш мед, а викаш ветеринара и следваш предписанията. Това да се третират така без нужда няма смисъл, като да пиеш хапче, че може да те заболи глава.
Здравейте колеги , за пръв път ще третирам с тимол и искам да попитам по-опитните , сега може ли да се третира с него чрез опушване при положение че има много пило по питите .
Благодаря предварително за отговорите.
Привет на всички.
Искам да пусна тази тема тъй като стана доста често колеги пчелари, които не искат да пускат химия в кошерите да третират с тимол.
Аз личнопознах с ЕКОСТОП преди две години и съм много доволен. 1 път в годината виждам пчела с кърлеж по нея, когато третирам максимум 50 кърлежа намирам на дъното - което според мен е добре.
От миналата година, освен ЕКОСТОП започнах да използвам и тимол, заедно с ментово масло - които са основните съставки в Екостоп-а. Начина по който го правя е просто намазвам с шишенцата по рамките в горната част. Пчелите доста се нервират от силната миризма, но не ги убиви. Истината е, че по този начин не правя конкретна дозировка, което не е добре, затова ще помоля ако някой каже какъв опит има с тимола и как го дозира и прилага.
Не наблюдавам повече от 20-30- макс 50 паднали кърлежа по дъното на кошерите, което мисля е ниска опаразитеност.
Скоро видях едно приспособление, което включва нещо като бензинова лампа и отделно отделение където се разтваря тимолът и това искармало на топла пара тимолът и така се третирало.
Ако някой има опит с това нека сподели.
Поздрави,
Мартин
Има започната тема за тимола. Използвай търсачката.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))