немам резервни майки а и пари да купя 50 броя,акацията 2011 ми даде най добре от пашите,или да сложа маточника доло че ще копувам йентерова пита пак колкото саберат от рапицата толкос
немам резервни майки а и пари да купя 50 броя,акацията 2011 ми даде най добре от пашите,или да сложа маточника доло че ще копувам йентерова пита пак колкото саберат от рапицата толкос
маточник в 1 корпос с летяштите пчели изапечатано пило,пльтна преграда и маиката в 2 корпос с останалите пчели и откритото пило
Вече ти дадоха отговора колега
Използвай ПЕЛЕТОВА СИСТЕМА.
Щом имаш рапица "1 рут с 2 магазина" няма да стигнат. Повече корпуси, или повече магазини.
А най добре "ПЕЛЕТОВА СИСТЕМА"
1ви к-с майката + 1/2 пило+ХР
2ри к-с медови за рапицата
3ти к-с маточник + 1/2 Зп. пило
И без повече прегради.
Малко ме смуштава този маточникПървоначално публикувано от apolo_bg
.Ако маточника се постави за акацията съм съгласен,но за рапицата......новата майка ще започне да осеменява за акацията,а точно тогава откритото пило трябва да е сведено до минимум.Плюс това,прилагайки пелетовата система,като противо роева, в същото време се ограничава и майката.По този начин за акацията ще останат малко пчели,а като са малко,семейството ще наблегне на развитие и мед от акация ще има друг път.По друг начин ще стоят нещата ако при прилагането на пелетовата система,в началото на рапицата,се придаде оплодена майка.
Aleksey написа:
По друг начин ще стоят нещата ако при прилагането на пелетовата система, в началото на рапицата, се придаде оплодена майка.
Напълно съм съгласен с теб колега.
Просто в по-горен пост колегата marin_006 е написал - „немам резервни майки а и пари да купя 50 броя,”
При това положение маточник(като противороева мярка) ще е по, добре, вместо да гони 50 роя.
Ако при него рапица е така, както при мен – това определено е компромис, но все пак е спасение.
Маточникът в трети корпус се явява нещо средно между Демари /противороеви метод/ и Пелетовата с-ма /модификация на Демари/.
Понеже се разводни онази тема. пускам отговора си тук.
Не породата, а селекцията.Първоначално публикувано от valyo
Що се отнася до манипулациите - напълно. Това обаче изключва онези простичките за които все пак се изисква човешка ръка - все още не е измислен начин пчелите да складират меда направо в тенекии. Пчеларя се явява по-скоро помощен персонал на пчелите, отколкото "контролиращ орган" (викам му "принципа на мързеливия пчелар", на запад се нарича Бъкфаст).
В която и да е раса винаги има известна степен на вариация. Затова разликата в трудоемкостта между отделните раси и линии може да варира между двете крайности. Не е само черно и бяло.
Ползвал съм Демари (по онова време в региона не знаеха какво е това, не че им трябваше с тея ДБ) - не ми хареса. Палетовата система я знам само като име, нищо повече. Предполагам е някаква разновидност на скандинавската.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
A скандинавската каква е, че аз не съм чул за нея?
Корпус без вход,където е майката, над него ХР. Майката няма как да избяга (освен ако няма проблем с ХР), дори и семейството да изпадне в роево състояние. Твърди се че по този начин постъпващия нектар в плодника е по-малко и не се блокира майката.
Другия вариант на същата система е плодника да се намира в най-горния корпус, като естествено пак няма пряк вход и е отделен с ХР.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))