Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 41 от 43 ПърваПърва ... 313940414243 ПоследнаПоследна
Резултати от 401 до 410 от общо 817

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Нека и аз да споделя пък всеки да си прецени дали и да колко е правилно или не. Имам 25 ЛР и пчеларствам за четвърта година. Понеже работя само с корпуси и нямам магазини реших да приложа един метод по които си развивах отводките. Пролетта след като ротирах корпусите храних със сироп. Първите 1-2 в съотношение 1:1, а след това по-рядък. Няколко дни преди цъфтежа на акацията сложих и трети корпус, но...според силата на семейството.Някой получиха трети, а други не. На тези на които им сложих от втори корпус извадих крайните две пити и ги преместих като крайни в трети корпус. На тяхно място във втори сложих преградни дъски. В трети корпус добавих още 4 бр изградени пити и така станаха общо 6бр, като отстрани също им сложих преградни дъски. Така се получи семейство на три корпуса,като в първи останаха 10бр, във втори 8 бр, а в трети 6 бр пити. По време на пашата някой ги разширих в трети корпус с по една или две пити, защото бяха напълнили. Така средно от семейство извадих средно по около 14-15 кг. При центрофугирането на меда възстанових питите във втори до 10бр, като празните две върнах в средата. ХР не съм ползвал.
    Keep Walking...

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Къде бъркам?

Ами вероятно ротациите също имат вина. Другите причини са слаба паша, слабо семейство и/или неподходящ генертичен състав (получавал съм пчели, които се пръскат по шевовете и пак няма и една пчела в магазините - като разделени с невидима преграда).

Когато ротираш, по презумция гледаш да сложиш корпуса със по-старо пило отгоре, смятайки че като се излюпи, майката ще го осемени. Да ама по време на паша пчелите много обичат да пълнят пресен нектар първо във тъмните килийки, щом се излюпи пилото и в корпуса няма майка която да предизвиква инстинкта "направи ми място, ще снасям" всяка една новоосвободена килийка се запълва с мед. Предполагам нататък можеш да продължиш и сам.

Когато майката е на втори корпус ( преди пашата), предполага се че пилото е предимно младо ( или поне по-младо от това в долния корпус). В тази ситуация там няма как да бъде складиран мед/нектар ( килийките не са са свободни), а в първия корпус склонноста да се складира мед е по-малка. Главния поток отива над майката ( да се надяваме че не е шавлива и да се разхожда по всеки възможен корпус), като постепенно при липса на свободни пространства ( ненавременно разширяване/изваждане на меда), меда започва да натиска майката надолу .
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Недоумявам, защо стана така?

А дъното имаше ли мрежест отвор в предната си част?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Кошерът е с дълбоко дъно. През пролетта дъното бе с таблата с малкия вентилационен отвор, а по време на първата главна паша-рапица, поставих таблата с мрежа по цялото дъно, както пише по книгите. Предполагам, че първоначално през ранна пролет, кошерът е бил на един ЛР корпус-10 рамков. Когато се изпълни с пило, поставям втори корпус, като разпределям питите в двата корпуса и добавям основи за градеж, като стеснявам корпусите на по 8 рамки, с цел разширението да е по-плавно. В долния корпус, между питите с пило, поставям по 1-2 основи за градеж, и в горния-също 2 до 3 основи. По-късно доразширих корпусите с още основи за градеж. Последва силен градеж - цъфтяха рапица и акация. Повече не съм проверявал какво става в долния корпус. Третия корпус го напълних с пити по-късно, сборно от всичките ми ЛР кошери-общо 3 на брой. Разбирам, да не изградят правилно някоя основа, но да повредят вече изградени пити ми дойде като гръм от ясно небе!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Обсъдих ситуацията и с други колеги - пчелари, които не ходят по форумите. Те бяха категорични - кражби са възможни не само на мед, но и на всичко останало, включая и на восък. Пчелите еднакво добре използват както собствения си восък, така и чуждия. Ако се остави там на поляната една тава с разпечатки от пити, в които има както мед, така и восък, понякога изблизват само меда, а друг път облизват цялата тава с всяко едно парченце восък в нея. Явно зависи на какъв зор са в момента.

В случая не е ясно дали това са го направили твоите пчели или чужди. Ясно е обаче, че са пчели. Ясно е също така, че този восък не се е изпарил, а е отишъл някъде по предназначение.

Сигурен ли си, че кошера ти не се е роил, и отиващия си рояк не е взел със себе си някаква попътнинка? Звучи странно, но защо не. Обикновенно рояка взема само мед (яде в изобилие, преди да отлети), но кой ще ги спре да вземат и малко восък. Кой ще ги спре и да се връщат в следващите няколко дена и да си вземат още.

Провери ли дали кошера все още си има майка?
    И как въобще я направи тази снимка с толкова добре очистени пити от пчели и без грам пило, прашец или мед в килийките?

На снимката не се вижда нито една пчела, дори и летяща. Това не е нормално. Да не би да си правиш някакъв бъзик с нас?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Питите на снимката са във вида, в който ги извадих от най-долния корпус-без мед и прашец по тях. Не споделям хипотезата, рояк да изнесе толкова восък. Многократно съм оставял пити на открито, далеч от кошерите. След като оберат остатъците от мед по тях, пчелите не им обръщат никакво внимание.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от jojonov
    Къде бъркам?
    Ще съм благодарен , ако получа съвети...
    Винаги след ротациите и преди паша , преглеждай какво е положението във втори корпус. Ако не се е качила майката горе, нормално е да го напълнят с мед, а така тя се ограничава в първи корпус и там си се развива. Трябвало е третия корпус по средата да го поставиш. Има опасност така да влезе в роево, както е в момента.
    При мен при две семейства така се получи при цъфтежа на овошките, аз им слагам втори корпус да се развиват , а те го пълнят с мед.

Сложи пълния на трета позиция. Ако имаш още паша, сложи ХР над първия и отгоре бившия трети. Майката в първи корпус. Можеш 2-3 рамки със ЗП да качиш над ХР.
    Като позапълнят с мед втория корпус, третия го центрофугирай и го пъхни под втория. Ако още има паша оставаш така, ако не, пускаш майката да работи на 2 корпуса, за да развива семейството.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Пчеларски район
    Ябълково, обл. Хасково
    Благодаря ви! Ще се коригирам.

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Макар да съм абсолютен новак ще си позволя да те посъветвам - обмисли варианта , който ти препоръчва колегата Filimonov. Аз последвах неговите съвети в момент когато съвсем я бях омотал и в момента мога да се похваля с 30 кг от кошер акация.
    Благодаря за което адаш ! атова като дойде ред да се видим!
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Играх си доста време и наслагах на всички корпуси ламаринки за да не се мачка дървото като ги отварям с повдигача, но се оказа ненужно, защото трябва и от другия край да бръкна.
    Гледах някъде в нета един вариант с 2 дъсчици свързани Т-образно с панта играещи ролята на лостове и си направих (много елементарно).
    При последното отваряне, първо минах с новото приспособление всички корпуси който щях да отварям та ги отлепих и после се работи като песен.

Страница 41 от 43 ПърваПърва ... 313940414243 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •