От "Отглеждане на пчели" на Бижо Бижев:
"При благоприятни условия, след 2 седмици почти всички пити на втория корпус са запълнени с пило. Тогава се слага трети корпус, който се състои от 5 изградени пити и 5 рамки с изкуствени основи, поставени през една. При това на корпусите, вече усвоени от пчелите, се променят местата: долният се поставя отгоре, горният става долен, а новият корпус се поставя в средата между тях. Такова разместване на корпусите предизвиква разделяне на гнездото. Майката е принудена втори път да премине върху питите на новия корпус, където на свободните пити намира благоприятни условия за снасяне на яйца. Това наново повишава носливостта й.
Поставянето на новия корпус между двата стари корпуса с пило дава възможност на пчелите да се разширяват. Такова разширяване на гнездото увеличава стремежа им към работа - отделяне на восък, строеж на пити и отглеждане на пило. Всичко това намалява наклонността на пчелите към роене.
При разместване на корпусите, много често пчелните майки попадат в долния корпус. Като преминат в най-близкия (средния) корпус, те намират там не само благоприятни условия за снасяне на яйца, но и навоизградени пити, които в това време особено ги привличат. Често майките започват да снасят яйца в недостроени килийки, без да чакат пчелите да изградят стените на необходимата височина. Затова изградените пити задържат майката в средния корпус.
За времето, докато пчелната майка снася яйца в средния корпус, голяма част от горния корпус се освобождава от пилото."
=========
Доколкото аз разбрах от горното, идеята е да се работи без ХР, чрез ротация на корпусите. Майката се ангажира в средния корпус, а в горния, скоро пчелите се люпят и освобождават пити за складиране на нектара.
Аз обаче не разполагам все още с изградени пити на склад и се чудя, подобен начин на работа дали е за мен.
В момента разполагам с отводка на 4 пити, към които съм сложил 3 рамки с основи, разполежени през една.
При такава конфигурация, след колко дни е нужно да прегледам състоянието на семейството? Разбрах, че прекомерно честото обръщане на внимание е пагубно за пчелите, затова искам да ги ръчкам само, когато е нужно. Да, но.. ако им поставя по 1 основа за градеж, докато разширявам гнездото, отварянето ще става по-често, а ако им поставям по повече, то може да им идва в повече. Колко е оптималният вариант?
Когато дойде време да поставя втория корпус, има ли значение, пити с какво съдържание ще кача в него?

Цитат