Не ги затруднява ако са силни и има паша. Ние сме тези които трябва да преценим на кое семейство и кога да я поставим.
Не ги затруднява ако са силни и има паша. Ние сме тези които трябва да преценим на кое семейство и кога да я поставим.
Дори и при силна паша ХМ пак ги затруднява. правил съм експеримент. Половината с ХМ другата половина с по 8 вместо 10 пити. Там където бях сложил решетки почти не бяха качили мед в медовия корпус. Бяха ограничили майката и само дебели венци над пилото. А тези без решетка -дебели медени пити. Тогава махнах решетките и за норматив напълниха корпусите.
А как се работи правилно с нея?Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
"Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.
Аз примерно ако нямам ХР не знам как щях да работя.За мен е голямо облекчение .Не мога да разбера какви са тия пчели дето не минават през ХР.Ако Ви кажа ,че работя понякога с две или три ХР на кошер сигурно ще ми се присмеете ,но това е реалността(когато са две майки).Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
На снимката с червено са ми ХР.
Първоначално публикувано от nikberk
АаАаАаАа ти ли Никиииии, ти ли не знаеш какви са тези пчели който не минават през ХР?Майките и някой и друг търтеи не минават хахахахаха.А сега сериозно, и аз не съм чул пчела да не минава през ХР.
п.п.Ник днес отивах на Берковица и минах покрай фургоните ти, имаше много усилен летеж, поздравявам те за силните семейства.Някой път когато си там, пак ще спра да пушим по цигара.
Ползва се обрамчена ХР.Ако я сложиш директно върху питите, площа и се намалява с над 1/2.Първоначално публикувано от Mind_Control
Ммм да, като се замисли човек си е точно така. Мерси за ценния съвет.Първоначално публикувано от yuri
"Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.
Когато не е обрамчена, както казва Юри, площта за преминаване става по малка и тогава тя се явява като преграда за пчелите. Все едно да сложите платно между плодника и магазина и да оставите един прорез в предната част.
И аз работя с ХР и когато е силно семейството и има паша, пълнят магазините без проблем. Слабо ли е семейството и с ХР и без нея, си е калпава работа.
От "8 любими пчеларски практики"
"Често в пчеларската литература се изтъква, че Ханемановата решетка, отделяща плодника от медовите корпуси, е причина за по-ниски доходи, защото възпрепятства достъпа до медовите корпуси, а освен това ХР е дразнение за пчелите. Това е така, ако пчелите са принудени да достигат до магазините (корпусите), за да складират нектара, задължително през ХР. При мене всички са снабдени с прелки, които позволяват директно отлагане на нектара в магазините (корпусите). Прилаганата технология позволява усвояването на тези прелки от пчелите преди поставянето на магазините за стокова продукция. Американецът Хейс (1983) експериментално доказва, че пчелните семейства чиито плодници са отделени от медовите корпуси с ХР, на които има прелки, събират средно 1,200 кг повече мед от семействата с прелка на дъното и без ХР (в. Пчели, 2009, бр.16, стр.4)
Тук става дума за прелка, намираща се на нивото на ХР от горната страна на решетката и на дъното на първия магазин (корпус)."
=======================
Моите прелки на корпусите са около средата на корпуса. Ако правилно съм разбрал, то трябва да е в дъното на корпуса? Означава ли това, че горните ми прелки няма да бъдат така полезни, както, ако бяха над ХР?
И какво значи обрамчена ХР? Повдигната на определено разстояние над рамките на питите ли? Ако да, на колко?
Според мен няма проблем,и моите са така ,макар че аз ги отварям когато ми потрябват.За мен пчелите трябва да минават през централния отвор и да се "омажат" в майката иначе почват да мислят за глупости.Първоначално публикувано от Gogo
Прави се рамка на ХР.Размера зависи от това дали си с фалцове или без.По принцип гониш 7-8мм разстояние между рамките от долу на ХР и от горе на ХР,иначе получаваш далаци.Първоначално публикувано от Gogo
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))