Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 35 от 43 ПърваПърва ... 253334353637 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 341 до 350 от общо 817

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Не ги затруднява ако са силни и има паша. Ние сме тези които трябва да преценим на кое семейство и кога да я поставим.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Дори и при силна паша ХМ пак ги затруднява. правил съм експеримент. Половината с ХМ другата половина с по 8 вместо 10 пити. Там където бях сложил решетки почти не бяха качили мед в медовия корпус. Бяха ограничили майката и само дебели венци над пилото. А тези без решетка -дебели медени пити. Тогава махнах решетките и за норматив напълниха корпусите.

Автор
    Регистриран
    18.03.2012
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
    Не искам да обидя никого но има и една друга истина и тя е че повечето пчелари немогат да работят с ХР и след получаване на незадоволителни резултати ХР не била удачна, не вършела работа и т.н. ...
    А как се работи правилно с нея?
    "Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.

Не искам да обидя никого но има и една друга истина и тя е че повечето пчелари немогат да работят с ХР и след получаване на незадоволителни резултати ХР не била удачна, не вършела работа и т.н. ...
    Аз примерно ако нямам ХР не знам как щях да работя.За мен е голямо облекчение .Не мога да разбера какви са тия пчели дето не минават през ХР.Ако Ви кажа ,че работя понякога с две или три ХР на кошер сигурно ще ми се присмеете ,но това е реалността(когато са две майки).

На снимката с червено са ми ХР.

Цитат Първоначално публикувано от nikberk
    Аз примерно ако нямам ХР не знам как щях да работя.За мен е голямо облекчение .Не мога да разбера какви са тия пчели дето не минават през ХР.Ако Ви кажа ,че работя понякога с две или три ХР на кошер сигурно ще ми се присмеете ,но това е реалността(когато са две майки).

На снимката с червено са ми ХР.

АаАаАаАа ти ли Никиииии, ти ли не знаеш какви са тези пчели който не минават през ХР?Майките и някой и друг търтеи не минават хахахахаха.А сега сериозно, и аз не съм чул пчела да не минава през ХР.

п.п.Ник днес отивах на Берковица и минах покрай фургоните ти, имаше много усилен летеж, поздравявам те за силните семейства.Някой път когато си там, пак ще спра да пушим по цигара.

Цитат Първоначално публикувано от Mind_Control
    Ползва се обрамчена ХР.Ако я сложиш директно върху питите, площа и се намалява с над 1/2.

Автор
    Регистриран
    18.03.2012
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Цитат Първоначално публикувано от Mind_Control
    Ползва се обрамчена ХР.Ако я сложиш директно върху питите, площа и се намалява с над 1/2.
    Ммм да, като се замисли човек си е точно така. Мерси за ценния съвет.
    "Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Когато не е обрамчена, както казва Юри, площта за преминаване става по малка и тогава тя се явява като преграда за пчелите. Все едно да сложите платно между плодника и магазина и да оставите един прорез в предната част.
    И аз работя с ХР и когато е силно семейството и има паша, пълнят магазините без проблем. Слабо ли е семейството и с ХР и без нея, си е калпава работа.

Потребител
    Регистриран
    28.05.2012
    Пчеларски район
    Пловдив
    От "8 любими пчеларски практики"

"Често в пчеларската литература се изтъква, че Ханемановата решетка, отделяща плодника от медовите корпуси, е причина за по-ниски доходи, защото възпрепятства достъпа до медовите корпуси, а освен това ХР е дразнение за пчелите. Това е така, ако пчелите са принудени да достигат до магазините (корпусите), за да складират нектара, задължително през ХР. При мене всички са снабдени с прелки, които позволяват директно отлагане на нектара в магазините (корпусите). Прилаганата технология позволява усвояването на тези прелки от пчелите преди поставянето на магазините за стокова продукция. Американецът Хейс (1983) експериментално доказва, че пчелните семейства чиито плодници са отделени от медовите корпуси с ХР, на които има прелки, събират средно 1,200 кг повече мед от семействата с прелка на дъното и без ХР (в. Пчели, 2009, бр.16, стр.4)
    Тук става дума за прелка, намираща се на нивото на ХР от горната страна на решетката и на дъното на първия магазин (корпус)."
    =======================

Моите прелки на корпусите са около средата на корпуса. Ако правилно съм разбрал, то трябва да е в дъното на корпуса? Означава ли това, че горните ми прелки няма да бъдат така полезни, както, ако бяха над ХР?

И какво значи обрамчена ХР? Повдигната на определено разстояние над рамките на питите ли? Ако да, на колко?

Цитат Първоначално публикувано от Gogo
    Моите прелки на корпусите са около средата на корпуса. Ако правилно съм разбрал, то трябва да е в дъното на корпуса? Означава ли това, че горните ми прелки няма да бъдат така полезни, както, ако бяха над ХР?
    Според мен няма проблем,и моите са така ,макар че аз ги отварям когато ми потрябват.За мен пчелите трябва да минават през централния отвор и да се "омажат" в майката иначе почват да мислят за глупости.
    Цитат Първоначално публикувано от Gogo
    И какво значи обрамчена ХР? Повдигната на определено разстояние над рамките на питите ли? Ако да, на колко?
    Прави се рамка на ХР.Размера зависи от това дали си с фалцове или без.По принцип гониш 7-8мм разстояние между рамките от долу на ХР и от горе на ХР,иначе получаваш далаци.

Страница 35 от 43 ПърваПърва ... 253334353637 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •