Вероятно може да се отреже, въпреки че не е най-подходящия инструмент за тази цел!
Вероятно може да се отреже, въпреки че не е най-подходящия инструмент за тази цел!
Костадин Якофов работи с този кошер главно в направление - добив на прашец! Има изключителни успехи и не случайно е наречен "царя на пращеца". Споделя опита си с много пчелари. Аз не съм имал честта да се запозная с него, но пловдивчани би трябвало да го познават добре. Не случайно в един от горните постове споменах, че най-вече те имат опит с този вид кошер - нека го споделят, а ако може и технологията на Якофов за добив, сушене, съхранение и т.н. на прашеца.
На мен лично този вид коше ми импонира с простата направа, малките размери(8 рамки) и вероято - по-лесната работа с него. Имам и притеснения, разбира се, ...точно заради това.
Моля за мнението на по-опитните пчелари !!!
Може ли по това време на годината да се подрежат ДБ пити, за да станат Рутови - при подходяща Т на въздуха, разбира се - 15-16-17 градуса!
Working....
Или по-точно казано: Може ли по това време на годината да стане прехвърляне на пчелното семейство от ДБ в ЛР кошер???
Working....
Да,по принцип не е никакъв проблем.Стига да работиш бързо и правилно,но тази операция се прави през пролетта,когато рамките са по-празни в долната си част.
Трябва ти приставка от 70мм. или дълбоко дъно,за да неподрязваш питите сега,а напролет.По малък е стреса.Мога да покажа и подробни снимки ,но когато стане възможно да се качват снимки от компютъра.[/img]
В момента са точно с такива" приставки". През лятото ми беше жал да ги стръсквам и режа, но напролет няма да ги жаля! А кога смятате, че е най-подходящото време през пролетта?
Working....
Март-април,когато са по-малко пчелите и времето позволява.
Има няколко варианта за прехвърляне от ДБ на ЛР.
1 Поставяш корпуси над ДБ рамки, след като семейството премине изцяло на ЛР, премахваш ДБ корпус, ако има мед го вадиш и приключваш с въпроса. Ако се налага дори може да отделиш ДБ корпус с ХР, а майката да е над нея.
2 Подрязване на летвичките рано напролет. Питите които са без пило или се подменят или се подрязват. Лично аз не обичам да подрязвам пило и за това измествам останалите ДБ рамки в края, докато се освободят от пило.
3 Да изрежеш само питата и да я поставиш в празна ЛР рамка. Операцията е идентична с тази на прехвърляне от тръвна или от хралупа в разборен кошер.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Мислех да го направя, както споменаваш по вариант 1, но ей - бога ми , пчелите не искаха да напуснат ДБ пити. Майката осеменяваше и в ЛР, но колкото пъти бърках - все я нямаше там. А смятах да поставя ХР, както споменаваш, но не успях да я "хвана". Затова на пролет по-раничко - ще работя по вариант 2, без да ги жаля.
Working....
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))