Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 27 от 43 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 261 до 270 от общо 817

Преглед на хибрид режима

Да попитам само ,гледам всевъзможни сложнотии по прехвърлянето от ДБ в ЛР.Та какво ще стане ако , съм си заплюл два коша ДБ да прехвърля в ЛР и напролет , в ДБ започна по времето когато ми градят основи да , слагам в ДБ кош вместо ДБ рамки с основи , ЛР рамки с основи , изграждат ги майката ги осеменява , и така п в правилния момент , при наличие на цъфтеж , направя , директно прехвърляне , на рамките от ДБ кош в ЛР.Рамките ЛР които ще са изградени и осеменени и със пило , евентуално във ДБ прехварля във Рутовия , и добавя още някоя основа.
    Как ви зувчи идеята?

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305
    Да попитам само ,гледам всевъзможни сложнотии по прехвърлянето от ДБ в ЛР.Та какво ще стане ако , съм си заплюл два коша ДБ да прехвърля в ЛР и напролет , в ДБ започна по времето когато ми градят основи да , слагам в ДБ кош вместо ДБ рамки с основи , ЛР рамки с основи , изграждат ги майката ги осеменява , и така п в правилния момент , при наличие на цъфтеж , направя , директно прехвърляне , на рамките от ДБ кош в ЛР.Рамките ЛР които ще са изградени и осеменени и със пило , евентуално във ДБ прехварля във Рутовия , и добавя още някоя основа.
    Как ви зувчи идеята?
    Кириле, с тези запетайки на някой нито ще им прозвучи ,нито идея ще схванат.Колкото до моето мнение,дано да ти градят ,защото ако не смогнат ще режеш пити при прехвърлянето.А колкото до сложнотиите, при мен ги нямаша
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Цитат Първоначално публикувано от Лалов
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305
    Как ви зувчи идеята?
    Кириле, с тези запетайки на някой нито ще им прозвучи ,нито идея ще схванат.Колкото до моето мнение,дано да ти градят ,защото ако не смогнат ще режеш пити при прехвърлянето.А колкото до сложнотиите, при мен ги нямаша
    Както иска да им звучи , тебе да не ти дреме.

За градежа , вече авера прехвърли по този описан начин тази пролет два кошера от ДБ в ЛР - получи се.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Нека дано и при тебе да стане , а при мен к'во да кажа ,в началото на април от 64ДБ за няколко дена в 50 ЛР,рязане и прехвърляне-яко.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Кириле, да може така имам един ДБ сандък който е вече със ЛР рамки и чакам да дойдат ЛР копрусите за да ги прехвърля от единиа съндък в другия. Както и да го направиш, си е непрекъснато ровене в кошера и ощетяване на пчелите от към прашец, сироп и понякога пило. Аз опитах всички начини, без този с подрязването. Най-добре е когато почне градежа, да сложиш ЛР корпус с 2 изградени ЛР рамки + 8 основи върху дъното. Слагаш майката там с ХР. Отгоре слагаш ДБ плодника подрязан или цял, или пък ЛР корпус със 7см наставка както ти е удобно стига да е отгоре върху празния корпус.
    Така при мен за 2-3 седмици се прехвърлиха на корпуса и освободиха горния от пило. За съжаление с ДБ питите изхвърлих около 4-5 кг сироп и доста прашец но имат време да си го набавят. След като махнеш ДБ рамките слагаш още един корпус и си официално с тунинг.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Аз предлагам на колегите още един начин, който е описан тук - във форума:

II. ЧАСТИЧНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Такова прехвърляне се прави, когато искаме да напълним един 8-рамков МК кошер, да вземем продукцията и да направим отводка. Частичното прехвърляне се прави през МАРТ, като първоначално се прави силно стеснение на семейството. Целта е семейството да стане на 4 рамки с пило “от дъска до дъска”. Разширява се с восъчни основи до 12 рамки ЛР. В МК кошер, поставен до ДБ се прехвърлят 8 бр. рамки и веднага се поставя магазин. Майката също се прехвърля в МК кошер. Стария кошер (ДБ) се премества на 2 м. встрани и 2 м. назад. Поставя се зрял маточник или оплодена майка и се прави отводка. Този кошер се разширява до 12 рамки чрез градеж на восъчни основи ЛР и след като се развие, се заселва още един 8-рамков МК кошер. Така от един 12-рамков ДБ се правят 2 бр. 8-рамкови МК кошер и 1 бр. отводка ДБ.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Кириле , на конкретен въпрос -конкретен отговор . Преди години съм го правил с експериментална цел след като го бях чел по вестниците - на ЛР рамката с ВО отдолу кова с габъри /нямах телбод / някакво парче плат , един вид престилка за да не градят далак и я слагам между ДБ питите в ДБ плодника . Когато реша че му е дошло времето / изградена пита , осеменена , запечатана или люпещо се пило / , вадя , махам престилката и прехвърлям в ЛР . За няколко кошера става много по - чисто отколкото с рязане , нямаш никаква хамалогия и не ти трябва помощник. Пък и с лозарска ножица съм рязал , както даваха акъл у вестника , при това без помощник , мани - мани , туй не е работа ти казвам . Иначе метода дето последно го писа Advanced и други колеги преди това при твойте сандъци няма как да стане , освен ако не прехвърлиш предварително ДБ питите в ЛР корпус с 7 см надставка и после караш както е написано . И това съм го правил и си става без проблем . Ама не се отказвай от ДБ .

Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    Кириле , на конкретен въпрос -конкретен отговор . Преди години съм го правил с експериментална цел след като го бях чел по вестниците - на ЛР рамката с ВО отдолу кова с габъри /нямах телбод / някакво парче плат , един вид престилка за да не градят далак и я слагам между ДБ питите в ДБ плодника . Когато реша че му е дошло времето / изградена пита , осеменена , запечатана или люпещо се пило / , вадя , махам престилката и прехвърлям в ЛР . За няколко кошера става много по - чисто отколкото с рязане , нямаш никаква хамалогия и не ти трябва помощник. Пък и с лозарска ножица съм рязал , както даваха акъл у вестника , при това без помощник , мани - мани , туй не е работа ти казвам . Иначе метода дето последно го писа Advanced и други колеги преди това при твойте сандъци няма как да стане , освен ако не прехвърлиш предварително ДБ питите в ЛР корпус с 7 см надставка и после караш както е написано . И това съм го правил и си става без проблем . Ама не се отказвай от ДБ .
    Аз смятам , да го направя без престилките отдоло.Нали идеята бе да се борим с акара?
    Нека надграждат надоло с търтиеви далаци и да предположим , че майката ги осемени.
    При прехвърлянето изрязвам търтиевото пило с далака и прехвърлям в коша.
    Та така.

Цитат Първоначално публикувано от advanced
    Кириле, да може така имам един ДБ сандък който е вече със ЛР рамки и чакам да дойдат ЛР копрусите за да ги прехвърля от единиа съндък в другия. Както и да го направиш, си е непрекъснато ровене в кошера и ощетяване на пчелите от към прашец, сироп и понякога пило. Аз опитах всички начини, без този с подрязването. Най-добре е когато почне градежа, да сложиш ЛР корпус с 2 изградени ЛР рамки + 8 основи върху дъното. Слагаш майката там с ХР. Отгоре слагаш ДБ плодника подрязан или цял, или пък ЛР корпус със 7см наставка както ти е удобно стига да е отгоре върху празния корпус.
    Така при мен за 2-3 седмици се прехвърлиха на корпуса и освободиха горния от пило. За съжаление с ДБ питите изхвърлих около 4-5 кг сироп и доста прашец но имат време да си го набавят. След като махнеш ДБ рамките слагаш още един корпус и си официално с тунинг.
    Колега ,тоя начин с поставянето на ДБ плодник в-ху ЛР корпус би бил възможен , ако плодниците с които пчеларстваме са с отделно дъно.Но , не всички пчеларстваме с такива кошери.От друга гледна точка , ако започна да подрязвам кошерите с пчелите вътре , ще настане забава.
    За непрекъснато ровене , то така или иначе присъства при мен.Аз се стремя като цъфнат овошките да градя колкото се може повече основи, а това неминуемо е свързано с отваряне на коша и поставяне на основи за градеж.
    Поздрави

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Ами, може да сложиш ДБ рамките в корпус с надставка. Ти така и така ги местиш, трябва да излязат от ДБ сандъците.

Страница 27 от 43 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •