Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 30 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 294
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от bgludost
    А това което казва aleksey вярно ли е?
    И аз незнам кое е вярно но на твое място бих постъпил така.Ако желая отводка веднага бих изместил кошерите.Понеже пашата при мен приключи и неми трябват летящи пчели бих си направил 1-2 отводки.Ако държа да увелича бройката за отводката бих използвал оплодена майка,но аз не искам да увеличавам кошерите и бих сложил открито пило за да си изведат свищева майка.Естествено без подхранване и малко помощ няма да мине.Към края на октомври ще преценя силата на отводката и ако преценя че няма да устиска зимата ще подсиля някой кошер.Ако преценя че отводката ще изимее,ще разчитам на майката поне до първата паша.

Ако не правя отводка(и) просто бих изчакал дъждовно време и тогава да изместя кошерите, а не да им се лигавя през 50 см.всеки ден.Впрочем стресът за пчелите ще е по малко ако се преместят отведнъж.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Като Алексей правят пчелари, които знаят какво и как да направят!

стига моля ви се, по книгите какво пише за местенето????Човека е неопитен и затова пита, аз ви казах ако става на въпрос с малко маточина, малко брашно и повече мерак може и на 10 метра да се изместят от раз без да има загубена пчела.По добре човека да каже от къде е, може някой да иде да му помогне.Май не прочетохте че разстоянието между кошерите е 70 см, като измести единия с метър къде ще налетят пчелите?Логично до най близкия кошер, от където е стоял стария.Да мести с по 30-50 см 2 дена, и после за 3 дена ще ги мести с по метър и нещо и няма да има проблем.Важно е първите 2 дена да се мести с 50 см та да се отдалечи кошера от най близкия до него, по този начин после като го измести с по голямо разстояние няма да има налитане

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    За да бъда по-ясен ще кажа, че Алексей го учи как правят грамотните пчелари. А пък берковския тарикат го учи как да го направи по-трудно....Който няма глава - има мускули и....много свободно време!

Ние в Берковица поне сме тарикати, центъра поне ни е европейски, а не Врачанските кратери по улиците и центъра.Пак давате акъл, и пак ще изреве човек от това.Така давахте пролетта, и после човека си троши главата.По книгите е описано как се мести, а всеки е свободен да прави това с пчелите си както намери за добре.Давайте акъл за нещо пробвано, а не чул съм и чел съм.Единствено Евгени сподели от собствен опит, всичко останало е аз съм чул оня ми каза бля бля бля....В календарния справочник пише как се мести кошер, а вие може да го местите и с по 30 метра ваша си работа.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    От този пост мога да уважа само шовинизма ти, но.....с много претенции! Иначе по същество - говориш глупости, но са....систематизирани!

ти говориш глупости, защото пчелите са ти ок, кво ще те бърка после че пчелите на човека са налетели в другите кошери, и както няма паша се сещай какви ще са последиците.Що не хванеш да изместиш сега един твой кошер по този начин?Направи го да ти кажа браво.Хората дето са писали книгите, мисля че имат малко повече акъл от вас и малко повече са експериментирали.Единстве ия от който мога да взема акъл е Станко, единствено той квото ми е казал не сам брал ядове после.Така че по книги и собствен опит, а вие може да си лежите и да си пишете врели некипели на хората, щото после няма да ви бърка ако стане някоя пакост.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    О, не, не! Ти си много ниска топка! Човекът ясно казва как да хванеш и да използваш максимално рационално летящите пчели, които в момента не ти вършат никаква работа, а останалите да ги преместиш където пожелаеш. Но ти това неможеш да го разбереш....Предлагам ти да си направиш една "ножка"и да...заспиш одухотворен!

ахахахах абе пич аз му казах на човека, какво да прави с летящите и най правилното е налитане на плодна майка всичко останало за отводки и свищеви майки е смешно.Кога ще се излюпи и оплоди тази майка, ако въобще се оплоди?И да се оплоди няма да иззимува, а за подсилване е абсурдно, тя едвам ще крета, камо ли да подсилва с нея.Спирам да коментирам, правете квото искате, но после поне намерете сили да се извините, на човека, когато се оплаче.

[/quote]gillan
    Потребител

Потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 19, 2012 7:33 pm Заглавие: Отговорете с цитат Променете/Изтрийте това мнение
    стига баламосвайте човека, като ги измести всички какво ще стане????И тва с по 1 метър първия и после другите Разсмиване Разсмиване Разсмиване Разсмиване Разсмиване Пич местиш първо първия с 50 см, на другия ден пак го мести с 50 см.След това може и с по метър.Ако ги изместиш с повече от 50см ще налетят в другия съседен кошер, и както няма паша ще стане мазало.За отводка не знам, ама може налитане при плодна майка да стане, сега е момента за това упражнение.

я погледни кога и какво съм му казал за летящите.

Потребител
    Регистриран
    12.07.2012
    Гледам че съм предизвикал доста спорове заради темата си. Да попитам за това което каза евгени "изчакай до късна есен и ги меси всичките където искаш". Това така ли е и кои месец е най добре да се извърши. И каква е логиката тогава, че понеже е късно есен и вече няма толкова летящи пчели и не може да стане "мажало" ли ?

Страница 9 от 30 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •