Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 30 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 294
    Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    FVCVS CAESAR
    Потребител

Потребител

Местожителство: MOESIA INFERIOR

Ново мнениеПуснато на: Пет Окт 19, 2012 12:06 am Заглавие: Отговорете с цитат
    Начинаещ написа:
    Местенето се налага поради факта, че в близост до нея издигнаха стена и сега тя е много засенчена. От както това стана тя почти спря работата си.

Закъснял си. Трябвало е да ги преместиш още в края на август, докато гледат пило. Вече не им трябва слънце. Ще им трябва през декември и януари, за да могат да облитат. И изобщо не се притеснявай, че са спрели работа. Нека работят маймуните, за да стават хора. Намигване Пчелите сега по-добре да почиват, за да не се изтощават.
    На твое място бих изчакал още малко да захлади времето и летежът да спре напълно. След това можеш да отброиш 12 - 14 дни, през които не е имало никакъв летеж. За две седмици пчелите ще забравят старото си място и тогава можеш да ги преместиш смело където си искаш. Когато излязат да се облетят, ще се преориентират без проблем на новото място, без трева, без нищо.

да съгласен съм с теб но като гледам пчелите от основното какъв усилен летеж правят ме хващя яд зя отвоткага.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Изобщо не се ядосвай. Лично мен по-скоро би ме притеснявал усиленият летеж. Работата на пчелите сега е да не работят нищо. Тяхната задача е да доживеят до февруари и да заработят тогава със запазени сили. Затова смятам, че за момента са си добре там, на сянка.
    Но както прецениш.
    Пък и ако пчелите не летят, дали изобщо ще разберат, че им местиш кошера всеки ден по малко?
    wink;
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    15.10.2012

преместване на семейства

здравейте, може ли да попитам майсторите пчелари сега или при 10 12 градуса мога ли да премествам кошери на разстояние от 500 600 метра около 40 семейства са от които 20са на 6-8 пити лр

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Не съм майстор,но ще опитам да ти отговоря: С какво мислиш да ги пренасяш?Когато е под осем градуса не може да ги лопаш с превозно средство,защото са на кълбо!Ако пък е десет градуса ще се върнат на старото място и ще загубиш много!Местил съм по това време и през декември на по-ниски температури от осем градуса,но в пчелина на стотина метра и с брат ми ги носим внимателно на ръце.Дават ги да помнят около месец!Честно казано,струва ми се много трудна работа да се оттървеш без лоши последствия!Намери друг вариант!?
    1000 пчелари - 1000 технологии

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Вероятноста да си сасипеш сем-та е голяма ,ако ги местиш сега на 500-600м.,ако има топъл ден летящите пчели от преместените сем-та ще се върнат на старото място и при сегашните нощни студове биха умрели.Иначе може да ги местищ и при 5 градуса ,но да е на поне 2-3 км. по въздушен път.

Днеска извърших отдавна отлаганото преместване на 9 семейства до основния пчелин който е на 800 метра от предишното им място. Всичко мина гладко само като им отворихме ходовете малко поизлязаха но няма проблем. Времето го дават 10 дена да не стигат повече от 10 градуса температурите така че мисля че няма да се върнат. За преместването искам да благодаря на колегата Младен който ми помогна!
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Колега,десет дни са нищо!Моли се до 5-10 януари да не минава десет градуса!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Така е но щом следващите 10 дни е такова времето и занапред ще е такова, хубавите слънчеви дни свършиха
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Да споделя и аз как направих преместване на 70 кошера на около 600м. в началото на пролета.Преместих ги вечерта като на старото място оставих 6 кошера,най слабите и ги разположих възможно най-разпръснато.На следващия ден беше ужасно гъмжило от блуждаещи пчели.Повечето налетяха на слабите ми кошери,в последствие се превърнаха в силни и дадоха добре мед.След 10 дни ги преместих на другия пчелин който е на около 6 км. и там стояха цяло лято.

Цитат Първоначално публикувано от ianev
    Така е но щом следващите 10 дни е такова времето и занапред ще е такова, хубавите слънчеви дни свършиха
    Дори и да е по-топло не мисля, че ще имаш проблем.

Страница 13 от 30 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •