Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 41 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 807

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Добре ето ти конкретени въпроси, за моето чудене относно ранните майки:
    Сигурен ли си че при това ранно производство на майки има нужния микроклимат в кошера и има ли достатъчно пчели кърмачки,и до колко това се отразява на качеството им? В крайна сметка ако няма качество обезмисля се бързането. Ок.
    Да предположим, че всичко е 100% наред,сигурно е възможно при твоята геограФска ширина и методи.
    Но изникват нови въпроси да ли си струва бързането.По това време като бройка и качествeно, колко майки от семейство могат да се произведат и съответно, колко нови семейства могат да се направят?
    При теб по това време външната температура, колко градуса е и семейството, колко пити покрива?

Питам за състоянието на пчелното семейство и климата,за да направя сравнение с Шуменския край
    да не излезе, че е разликата само в датите.

Значи уважавани от мен колега,майки се произвеждат когато ти трябват.Ти си този, който избира периода.
    A условията, къде остават? Категорично съм на мнение, че няма ли необходимите условия въпреки нашите желания качеството липсва.

п.п.очаквам точни и конкретни отговори,
    въпросите ми касаят практическата страна и не е нужно ''палене''.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Убеден съм че разликата е във датите дори и повече от месец.Не познавам Шуменския район но в Ивайловградски съм виждал цъфнал бадемов масив около 20 февруари. Тая година за първи път си произведох майки по два начина-самосмяна и свищева.Самосмяната-в началото на слънчогледа осакатих двугодишна майка и в края на пашата имах млада работеща майка.Ако имах повече опит и във втория корпус(ДБ)щтях да имам майка. Свищевата-след липата отстраних майката на 10дб и чак на 1 септември(след два месеца) новата майка започна да осеменява.Но поради липса на кърмаческа дейност пчелите напълниха плодника и един магазин с мед.Визуално двете майки са едри(като яребици)и с еднаква украска.И двете развиха силни семейства.Другите сравнения догодина.

ANIBAL
    Guest
    Здравейте!
    Да, района е важен,но искам да ви уверя,че става въпрос за принцип.Изключете моя географски приоритет.Нека да отговоря на вас,моите приятели.Без изключение,от форума.Значи ефективността от едно начинание ,особено като това ,което дискутираме е много важна.Тя трябва да изпълва със смисъл практиката.Ако искате ще обясня подбудите от такава практика,но сега не е момента.Имам зададени въпроси и вие чакате отговори.За качеството през този ранен период аз не се притеснявам.Защото тогава имам много пчели в кошерите.Те се подготвят като всяко друго нещо в пчеларската практика.Как става това е въпрос на опит.Но вие смятам знаете всички начини.Казвате ,че кърмачките са били малко.Как така?Всички пчели ,които са през този период са летящи.Те са от едно и също качество.Една или почти една възраст.Те както природата ги е създала могат да започнат да произвеждат млечице.Сега за неговото качество не знам.Но мога да предположа,че като става въпрос за майки ,те пчелите си знаят работата.За мен роят и иззимилите пчели са много сходни .Замислете се и ще видите приликите.Та в този период те са изключително всеотдайни.Защото това е начало.Началото на сезона.Конкретно за млечицето в условията на обикновен пчелин ,няма как да определя неговото качество.Съдя по косвени признаци,но те могат да се дължат и на други фактори.Да ,наистина условията са важни.Но какво да разбираме за прекрасни условия.Това е важно Токо.Прав си.Значи ,за мен прекрасни условия са тези които пчелите имат храна в изобилие.И известна свобода на полет.Все пак съгласете се,че тогава времето е непостоянно.Храната събрана от миналия сезон е достатъчно за отглеждането на каквито и да било личинки.Нали имат пило пчелите.Каква ще е тя рещават те.Така,че за качеството на млечицето не може да има съмнение.То е като през май.Единственото, което се различава м/у двата периода е ПОВЕДЕНИЕТО на пчелите.През ранния период те разчитат само на своите запаси.Ето защо е важно да ги има.За тях не предстои Усилено събиране на прашец и нектар.Те са вътре до тях.Цялата им работа се състои в отглеждане на пило.Няма нищо по-важно за тях в този период.Разбира се,че вършат и друга важна дейност.Ако под прекрасни условия имате пред вид уханието на май.И свежата зеленина на периода,то това е така наистина.Но става въпрос за ефективност.Тя е в основата.Когато си произведеш майка по-рано наистина има и задържане на развитието на семейството.Но не правиш това с всички от пчелина.Други семейства подсилват произвеждащото.Това може и да се приложи като промишлен метод.Само да има налице необходимия инвентар.Но това не става с известните на повечето колеги пособия.Иска се специално за това уреди.Не може да пренасяш личинки или да работиш през това време.Ще се провалят опитите.Когато създадеш толкова рано майка,семейството просто забравя роене.То е изживяло труден период и за нищо на света не мисли да бяга.Макар и да са налице сезонните напрежения,то взема други решения за развитието си.Ако оставиш семейството на самотек,то може и да отдели рой,но кое семейство няма да го направи.Става въпрос за обичайната практика.Всяко семейство се стреми да се размножи.Да.В това число да подмени и майката.Да.Но при моя начин това събитие е изтеглено напред ,много преди този период.Тогава е изключено роенето.Защото силата на семействата е още в растеж.Как може това да се отрази на качеството на майките.Защо казвам ,че маточниците са малко.За периода единственото,което може да застраши майките или да промени тяхното качество е студа.Може да простинат.Това може да увреди половата им система.Или да нанесе други щети.Мисля,че през май това е изключено.За мен лично има специфично поведение на пчелите през ранния период.Не напразно поисках да сравните роевия и този период.Това е валидно само до края на април.До трайното затопляне.След това тези поведенчески приоритети избледняват.Наистина по-късните свищеви маточници са повече,но тези през март са малко.За мен има значение ,колко маточника залагат пчелите.Колко междурамия трябват за да отгледат 3-4 маточника?Пчелите не са се разпрострели по питите както през май.Кълбото е сбито и сплотено.Как да заемат повече пространство като е студено навън?Междурамията не са от значение за качеството на майките.Те имат отношение само за затоплянето и отглеждането на майките/маточниците/.Храната и грижите полагани са от значение.Но примерно три междурамия на три маточника?Или шест междурамия на 30 маточника?А колкото за ползата от това,времето е ценното в случая,Липсата на неприятели и задаващия се сезон.Възможността да отделиш още някоя резерва.Колко семейства мога да направя?Зависи от целите и големината на пчелина с който разполагам.Ако подготвя отглеждач и заложа на него ,то доста бързо и рано ще имам пчелни майки.Колко ще са от него?Колкото заложат пчелите.Аз не избирам личинките за майки.Това го правят пчелите.За разлика от други методи.Винаги има диапазон.Силните семейства са сами отглеждачи.Пчелите са почти на една възраст,Не за дълго,но все пак когато хранят личинките са.
    Попитах ви нещо в предишен пост.Защо, когато осиротее семейството залага основи по средата на питата?И дали ви прилича на нещо това?Защо избирателно изваждате изречения от постовете ми ,а не вземете да отговорите и на другите ми зададени въпроси?Защо да се паля от колеги ,които са ми приятни?Аз разговарям с вас.

Колега kosta zhelev , я ни светни нас непросветените как и кога подготвяш семейството отглеждач - през януари или февруари ? И от къде намираш полово зрели търтеи в края на март - сигурно са излюпени през февруари или може би практикуваш инструментално осеменяване?

Наблюдател
    Регистриран
    26.09.2010
    Вероятно Георги е забравил, че и в момента в някой семейства има търтеи, а тяхното намиране не е работа на kosta zhelev, а на майките.Който му трябва си намира. Или kosta zhelev трябва да им свети? Надявам се Георги да сподели с нас своята техника за добиване на млечице, нови майки или нещо друго свързано с пчеларството.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    То е ясно , че при неговата геграфска ширина рано напролет ще има търтеи нима при нас април месец да няма?
    Аз затова исках да се уточни сезонната температура и дали има ли летеж и развитие на пчелното семейство. Излезе, че говорим за едно и също нещо. При нас е съвсем нормално да се пройзвеждат ранни майки април, което аз лично не го препоръчвам и практикувам.В погорни постове съм изброил защо. Единствения + които намирам е че по този начин семейството не изпада в роево състояние, но това повече е от полза за силните семейства.
    Има резон да се правят майките малко по-рано(средата на април) при нас най-вече заради ряпицата, знаете какво се случи тази година рой след рой.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    kosta zhelev питаш, защо свищевите маточници са по средата. Според мен, защото там е по-топло и определено в началото майката снася в центъра на кълбото и спираловидно от средата към краищата на питите т.е където има нужните условия.А защо са малко?Основно, защото пчелите нямат ресурс за повече. Говоря, когато е рано.Не виждам, къде е аналогията със самосмяната.Причините за централно заформяне на маточниците и малката им бройка е от различно естество спрямо тия от самосмяна.Има и още един важен фактор за местата, където формират това е нужния кислород.
    ...........................

Но да се върнем на първоначалния въпрос от началото на темата:
    Цитат Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
    Кой е най-добрия начин за любителско майкопроизводство?
    Мисля, че трябва да се има в предвид и за какво количество става дума. Добрър начин е този в които пчеларя успява точно да контролира процеса.Кой е най- добрия май е трудно да се определи.

ANIBAL
    Guest
    Ще отговоря на Георги.
    Значи колега,хубаво е ,че проявяваш интерес.Не прочете ли какво съм написал .В горния си пост?Или нещо не ти харесва,та питаш известни неща?СИЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА СА САМИ ОТГЛЕЖДАЧИ.Не можеш ли да го прочетеш?На тях не им трябва специална подготовка.Те са подготвени от ЕСЕНТА.Едно добро подхранване с медов сироп е достатъчно за събуждане на ентусиазма на майките.След известно време те се отнемат.Това време е ПОД МОЙ КОНТРОЛ.Това ,обаче не може да ти е известно.ИНВЕНТАРА С КОЙТО ТИ РАБОТИШ ,НЕ МИ Е ПОД РЪКА.АЗ ПОЛЗВАМ СВОЙ.ОТ МЕН СЪЗДАДЕН.И ПОДЧИНЕН НА ИДЕЯТА.РАЗЛИЧЕН Е ОТ ТВОЯ.И те моля за добър тон.Търтеите са твой проблем,не мой.Аз си имам подготвени кошери за това.За 40 кошера на пчелин два са достатъчни.За 80 ,4-5кошера стигат.За пчелин ,които има до 10 кошера не му трябва подготовка.Стига да е до някой голям пчелин или в селище с много кошери.Познатите на теб методи са неприложими през този период.За това има други.Виждам,че си майкопроизводител.Много добре.Питам те аз ,какво те учудва моята дейност?Защо се стряскаш от тези месеци?Кое ти се вижда неестествено?

Токо,това което ми пишеш е необяснимо.Попитах те ясно.ЗАЩО КОГАТО ОСИРОТЕЕ СЕМЕЙСТВОТО ,ТО ЗАЛАГА ОСНОВИ ПО СРЕДАТА НА ПИТАТА?НЕ ЗАЩО СВИЩЕВИТЕ МАТОЧНИЦИ СА ПО СРЕДАТА НА ПИТАТА?
    За мен най-малките подробности са от значение.Например периода.Но не става въпрос за период от географско разположение, а за период от сезонно положение.Тогава има разлика в поведението.И това май бях го написал.Но вие нещо не четете.Да сравниме свищевите и самосменните маточници. Нека видя вашето наблюдение и мнение.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Основи?Поясни. Описал съм, когато осиротее, но
    има открито пило.
    Е като си по на юг е ясно, че при теб е по-топло т.е сезона върви по-напред.Ти така и не написа,колко градуса е при теб дневната температура,когато залагаш първите маточници.

На Бай Пчеличко бих препоръчал да си прави майките май месец с подрязване на питата, мисля че това е един от най-добрите начини. За другите практики не казвам нищо лошо, но за да ги ползва човек трябва да има доста натрупан опит.
    За мен темата е изчерпана не ми се коментира повече.

ANIBAL
    Guest
    Здравейте!
    Когато едно семейство загуби майката,то осиротява.Тогава то предприема отчаяни стъпки да възстанови загубата.На това поведение се основава цялата пчеларска практика на институти и колегии.На един отрасъл.Става въпрос за производство на майки.Като казвам основи ,имам предвид маточни чашки,основи за маточници.Имам предвид също и периода след зимуване или когато семейството е загубило възможността нормално да възстанови загубата.Тогава то изгражда ОСНОВИ за маточници.Но те са точно по средата на питата.И то не само на една.След известен период семейството става търтовка.Но последното състояние не е актуално в случая.Актуално е предишното състояние.Когато то още не е минало в тази следваща фаза.Защо ги правят там?Това е въпроса Токо.Защо не ги правят по краищата,като при подготовка за роене?Какво се случва, когато осакатим майката?Семейството пристъпва към самосмяна.Най-доброто ,което можем да очакваме.Всички го желаем и затова го и вършим-осакатяването.Какво ще се случи ,когато майката внезапно умре?Въпроса не е само към теб приятелю Токо.Но искам и твоето мнение.Моето ще го получите когато стане приказка.Това ,което мога да кажа за сега е ,че семейството залага маточници,но какви?Какво ще се случи ,когато майката бъде отнета от семейството?За сега мога да кажа ,че то залага маточници ,но какви?Нека да сравним и периодите, когато това се случва.Да съпоставим различните варианти през различен период.Нека и майко производителите да кажат мнение.
    С един наш колега разговаряхме,че маточниците имат различна големина ,когато са по средата и когато са по краищата на питата.И това искам да обсъдим,защото големината е от съществено значение за поне външния вид на майките.Конкретно за роевите те са почти винаги по краищата и са доста големи на вид.Какво мислите за тези по средата?

Страница 9 от 41 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •