Няма ли да е по-добре, ако този восък го залепиш на летвичка на около 7-10 см. под горната летва? Чел съм, че оптималните условия за отглеждане на майки е там![]()
Няма ли да е по-добре, ако този восък го залепиш на летвичка на около 7-10 см. под горната летва? Чел съм, че оптималните условия за отглеждане на майки е там![]()
Може и така да е, но нямам все още наблюдения. При толкова много пчела не би трябвало да има проблем с изхранването или температурата и съм спокоен. Може би при малки нуклеусчета с малко пчела вътре...би било много трудно да регулират температурата и е по-добре да е в центъра - има някаква логика. Нека да изградят маточниците и ще имам повече информация. След 1-2 дни ще ги отворя и ще видя какво се случва и как се грижат за тях.
Може някой от по-опитните колеги да каже как, кое, защо и т.н...
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
По-важното е маточниците да са срещу пило, а не къде точно в на рамката се намират.
Ако питата, срещу която са маточниците има венец, тогава, да - летвата с маточниците трябва да е по-ниско. Ако пък питата е от летва до летва с пило, тогава няма никакво значение къде ще са позиционирани, стига да има достатъчно отстояние от долната летва, което да позволява нормалното надграждане на маточника.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Така, днес прегледах отглеждача(с много яйца). От всички яйца на снимката са направили само един маточник, а другите са почистени. Това което обаче ми направи много голямо впечатление е, че точно този маточник е оформент перфектно.
Абсолютно по нищо не се различава с чашките които естествено си правят. Кръгла и голяма с леко по-тесен отвор. Пчелите сами са разширили килийката и са я оформили, но не знам защо и кога се случва това. Като изкарам отново рамката ще я снимам и дано да се вижда коя килийка са преправяли.
После извадих съседната рамка и на нея виждам 10-15 маточника, обръщам още 5-10 маточника. Вадя следващата рамка - отново около 20 маточника. Вадя трета рамка - отново около 20 маточника. Общо около 60 маточника са направили, което досега не ми се беше случвало. Уж всичко бях изчислил и си бях направил сметката откъде колко пило ще вадя, но не съм очаквал да изкарам 60 маточника наведнъж, а ми трябва още седмица, че да се излюпи достатъчно пило. Хем ми трябват майки, хем момента не е подходящ.Много странна ситуация.
Колега ме попита в какви кошери отглеждам майките до оплождане.
Всичко се случва в един кошер и няма размятане напред-назад(освен маточника). Като искаш да стесниш, правиш си две преградни дъски с 5-10см стиропор и имаш идеален топъл нуклеус. Не се налага да ги местиш в по-голям кошер, а само махаш преградните и даваш рамки. Преградните дъски влизат в употреба почти през цялата година, дори зимата намират приложение.
Майките се оплождат в кошера в който ще живеят. Всяко местене, вадяне и т.н носи риск, а и нямам намерение да събирам 100 вида сандъци.Мисля, че съм разказвал как се гони оплодена и снасяща майка из тревата.
Гледам всичко да е просто и възможно най-икономично. Ако нещо не е ясно - казвайте.
P.S Майките ги правя само за себе си и не продавам. Може да подарявам, но не продавам.
Ърнест Хемингуей
И аз така процедирам. Вече. Тая година първите два опита за майкопроизводство бяха "тотална щета". Третия и четвъртия успешни, но като започнах да правя отводките се оказа, че няколко семейства са "работили зад гърба ми" и така ударно направих 100% ръст на бройката. Бях се отчаял малко, че съм объркал нещо с придаване на маточниците, защото 22-23 дни не се появи пило, но на 25-тия урааа всички майки и "пренесените" и "роевите" снасят.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
И при мен имаше проблем с първите майки и си мисля, че много избързах. Другата година процедирам по следния начин:
Няма да бързам да правя отводки в студените месеци. Правя няколко семейства отглеждачи, а всички други ще ги използвам за производство на пило. Вадя пило, давам маточник и чакам семейството да стане голямо. Като напълни корпуса, го правя дарител на пило и продължавам. Тъй като семействата ще ги поддържам на 10-11 рамки, то няма начин да не хвана от пашата, отводките вървят, а и винаги имам резевни майки. Всяко семейство ще си мине реда да стане отглеждач, че може и по няколко пъти(зависи какво ще се случи). След като едно семейство си свърши работата като отглеждач, оставям му маточник и се превръща в дарител на пило.
Всичко това се случва на един корпус. Вадя медова и давам рамка за градеж. Засега това е плана
P.S Много ме радват като отворя и видя, че сами са си направили майките. Изобщо с нищо да не ме занимават.![]()
Ърнест Хемингуей
Имам няколко мисли, относно майкопроизводството, чийто отговор ми убягва в конвенционалната литература. Моля колегите с практически опит да ми подскажат, защото не откривам отговори на въпросите си.
1. Чета по литературата, че в присъствието на майка в кошера, пчелите бидейки по-спокойни изграждат и по-големи и качествени маточници. До тук добре! Трябва ли обаче да се ограничи по някакъв начин свободата на съществуващата майка? Да речем с вертикална ханеманова решетка или изолатор, така че хем да се чувства присъствието й, хем да се възпрепиатства свободното й движени в кошера и съответно директен феромонен контакт с работничките.
2. Пречи ли фактът, че личинките се залагат в състояние на медосбор? До колкото схващам инстинктът за събиране и запасяване на пчелното семейство с хранителен запас е по-силен от инстинктът за размнужаване. От тук и следващия въпрос:
2. Какво трябва да е състоянието на семейството в момента на залагане на ларвите? Трябва ли задължително да се поддържа роево състояние, силно стесняване на семейството и безизходица що се отнася до населеността с млади пчели в кошера?
3. Имайки в предвид, че отглеждача е силно семейство и може да се изхранва безпроблемно, а дори да трупа запас, трябва ли да се подхранва допълнително? Ако да с каква честота и количество?
Ако се сетя още нещо ще питам, но за сега това са въпросите ми. Предварително благодаря на отзовалите се. Ако на някой му се намира някакъв материал, даващ директен или индиректен отговор на тези въпроси с радост бих го прочел.
Aranis ,за какво майкопроизводство става въпрос ?
Лични нужди или промишлени ?
Най-добрият вариант е за лични потребности .
Това е самосмяната .
Във форума е писано много по този сценарий .
Успех в работата .
Този пост е редактиран от delta.e; 24.07.2015 в 21:10.
http://prikachi.com/images/602/8050602j.jpg
Първият кошер е по тази технология .
Този пост е редактиран от delta.e; 24.07.2015 в 19:21.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))